Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2022 01 05 /2022 01 06

Visame Kazachstane – nepaprastoji padėtis, prezidentas šaukiasi Rusijos ir kitų sąjungininkų pagalbos

Didžiausiame Kazachstano mieste Almatoje visą trečiadienį tęsėsi neramumai. Įsiveržta į miesto meriją, prieš besiveržiančius protestuotojus policija panaudojo kurtinamąsias granatas, ašarines dujas. Protestuotojai užėmė Almatos oro uostą, o prezidentas Kassymas-Jomartas Tokayevas juos įvardijo kaip teroristus ir ėmė kviesti į pagalbą Rusiją ir kitus sąjungininkus.
Kariai Almatoje
Kariai Almatoje / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.
Rūšiavimas
Naujausi viršuje
Naujausi apačioje

Gatvėse siautėja plėšikai

00:01

Socialiniuose tinkluose plinta vaizdo įrašai, kuriuose užfiksuota, kas dedasi naktinėse Almatos gatvėse. Siautėjantys marodieriai laužiasi į parduotuves, bankus. Policijos niekur nesimato.

Vietos žiniasklaida skelbia, kad miesto merija pranešė, jog naktį aktyvios „priešteroristinės operacijos“ akcijos neplanuojama. Ji turėtų prasidėti ryte. Tad visi gyventojai raginami palikti gatves ir išsiskirstyti į namus.

KSSO sureagavo: į Kazachstaną pasiųs savo karių

23:49

Kolektyvinio saugumo sutarties organizacijos (KSSO) tarybos pirmininko pareigas šiuo metu einantis Armėnijos premjeras Nikolas Pašinianas pareiškė, kad KSSO po vidaus konsultacijų priėmė sprendimą nusiųsti į Kazachstaną „jungtines taikdarių pajėgas“, praneša Rusijos naujienų agentūra TASS.

Almatos gatvėse prasidėjo susišaudymai

22:30

Kolektyvinio saugumo sutarties organizacijos (KSSO) pirmininkas, Armėnijos premjeras Nikolas Pašinianas pradėjo konsultacijas su KSSO valstybių narių vadovais dėl pagalbos suteikimo Kazachstanui.

Tuo metu pranešama, kad Almatos gatvėse prasidėjo kautynės.

Po K.-J.Tokayevo kreipimosi smuko Rusijos bendrovių vertė

22:03

Kommersant.ru pranešė, kad Rusijos akcijų rinka neigiamai sureagavo į Kazachstano prezidento prašymą suteikti karinę pagalbą. „Gazprom“ akcijos prarado 4,18 proc., „Sberbank“ – 4,4 proc., „Yandex“ – 3,57 proc., „Rosneft“ – 3,75 proc., o VTB – 3,97 proc. vertės.

„Antiteroristinė operacija“

21:59

Almatos meras Yerzhanas Babakumarovas pareiškė, kad mieste prasidėjo „antiteroristinė operacija“. Oro uostas jau „išlaisvintas“.

K.-J.Tokayevas kviečiasi pagalbos iš užsienio

21:08 Atnaujinta 21:28

Kazachstano prezidentas K.-J.Tokayevas pareiškė manąs, kad dabar yra „vietoje ir laiku“ kreiptis į Kolektyvinio saugumo sutarties organizacijos (KSSO) partnerius. Jis kreipėsi į bloko sąjungininkus ir paprašė padėti įveikti „terorizmo grėsmę“.

KSSO šiuo metu be Kazachstano priklauso Rusija, Baltarusija, Kirgizija, Tadžikija ir Armėnija.

Kazachstano prezidentas taip pat pareiškė, kad Almatos oro uostą ir penkis lėktuvus, tarp jų ir iš užsienio, yra užgrobę „teroristai“. Pasak K.-J.Tokayevo, protestus reikia vertinti kaip agresijos aktą. Prezidento teigimu, šiuo metu prie Almatos vyksta „atkaklus teroristų gaujų mūšis su Gynybos ministerijos oro desanto padaliniais“.

Prezidentas pridūrė, kad riaušininkai šalyje užiminėja objektus, kuriuose laikoma ginklų.

„Scanpix“/AP nuotr./Kassymas-Jomartas Tokayevas
„Scanpix“/AP nuotr./Kassymas-Jomartas Tokayevas

„Atsižvelgiant, kad šios teroristinės gaujos iš esmės yra tarptautinės, įgijusios rimtą parengimą užsienyje, jų puolimą Kazachstane galima ir reikia vertinti kaip agresijos aktą“, – per valstybinę televiziją „Khabar 24“ sakė prezidentas.

„Dėl šios priežasties, remdamasis kolektyvinio saugumo sutartimi, šiandien kreipiausi į KSSO valstybių vadovus, kad Kazachstanui būtų suteikta pagalba įveikiant šią teroristinę grėsmę“, – pridūrė K.-J.Tokayevas.

Vietos žiniasklaida, remdamasi Vidaus reikalų ministerijos informacija, praneša, kad per neramumus šalyje jau žuvo 8 policininkai ir nacionalinės gvardijos kariai. Dar 317 buvo sužeista.

Taip pat pranešama, kad prasidėjus nakčiai Almatoje ėmė siautėti plėšikai: daužomos parduotuvių vitrinos, grobiamos prekės, laužomi bankomatai, braunamasi į biurus.

Prie protestuotojų užimto oro uosto deginami automobiliai.

Tebesitęsia gaisras Almatos merijoje.

Kosmonautas šaukiasi intervencijos

20:49

Buvęs kosmonautas ir Kazachstano karinių oro pajėgų generolas majoras Toktaras Aubakirovas, kalbėdamas televizijos kanale „Khabar 24“, pakvietė visus Kolektyvinio saugumo sutarties organizacijos (KSSO) narius įvesti savo kariuomenes į Kazachstaną.

„Jeigu mums Kazachstane neužtenka savo pajėgų numalšinti... pakvieskime į pagalbą tuos, su kuriais esame sudarę sutartį. Ta sutartis – tai KSSO. Jeigu čia ateis KSSO kariuomenės, per daug nebus“, – pareiškė generolas.

KSSO šiuo metu be Kazachstano priklauso Rusija, Baltarusija, Kirgizija, Tadžikija ir Armėnija.

Baltieji rūmai ragina neramumų apimto Kazachstano valdžią elgtis santūriai

20:38

Baltieji rūmai trečiadienį paragino Kazachstano valdžią elgtis santūriai.

Baltųjų rūmų atstovė spaudai Jen Psaki nurodė, kad Jungtinės Valstijos palaiko „raginimus atkurti ramybę“ ir kad protestuotojams turi būti sudaryta galimbė „taikiai pasisakyti“.

Tuo metu Kazachstano valdžia turėtų „laikytis santūrumo“, pridūrė J.Psaki.

Atstovė pridūrė, kad „beprotiški Rusijos pareiškimai“, jog už masines demonstracijas Kazachstane atsakingos Jungtinės Valstijos, yra „absoliučiai melagingi ir aiškiai yra dalis standartinių Rusijos dezinformacijos priemonių“.

Paskelbta šalies masto nepaprastoji padėtis

19:51

Kazachstanas trečiadienį vakare paskelbė šalies masto nepaprastąją padėtį.

Rusijos naujienų agentūros „Interfax“, TASS ir „RIA Novosti“ pranešė apie nepaprastosios paskelbimą, remdamosi pranešimu, paskelbtu per Kazachstano valstybinę televiziją.

Kazachstano valstybinė televizija „Khabar 24“ nurodė, kad suvaržymai galios iki sausio 19 dienos.

„Jie įvesti paaštrėjus padėčiai, siekiant užtikrinti visuomenės saugumą, atkurti įstatymų laikymąsi ir tvarką“, – sakoma pranešime.

Nepaprastoji padėtis anksčiau buvo paskelbta tik pagrindiniuose neramumų židiniuose – didžiausiame šalies mieste Almatoje, Mangystau srityje ir sostinėje Nur Sultane.

Griaunamos statulos, dega televizija

18:54

Kommersant.ru, remdamasis Baltarusijos prezidento Aliaksandro Lukašenkos spaudos tarnybos „Telegram“ kanalu, praneša, kad įvyko telefoniai pokalbiai tarp A.Lukašenkos ir Kazachstano prezidento K.-J.Tokayevo bei A.Lukašenkos ir Rusijos prezidento Vladimiro Putino.

Orda.kz praneša, kad Almatoje padegtas nacionalinio televizijos kanalo „Kazachstan“ filialo pastatas.

Protestuotojai Taldykorgano mieste, kuris yra Almatos srities administracinis centras, nuvertė buvusio prezidento Nurslultano Nazarbajevo statulą.

 

Žiniasklaida: Kazachstane stiprėjant neramumams demonstrantai užėmė Almatos oro uostą

17:38

Didžiausio Kazachstano miesto Almatos oro uosto darbas trečiadienį buvo paralyžiuotas, jį užėmus prieš vyriausybę protestuojantiems demonstrantams, pranešė naujienų portalas Orda.kz.

Šis incidentas įvyko Centrinės Azijos valstybę apėmus precedento neturintiems neramumams, pirmiausiai išprovokuotiems staigaus suskystintų dujų pabranginimo.

„Visą dieną keleiviams buvo sakoma, kad kariuomenė gina oro uostą, lėktuvai skraido įprastu režimu, o registracija vyko rankiniu būdu. Dabar oro uosto saugos tarnyba mums pasakė: „Atsiprašome, oro uostas užgrobtas. Šiandien reisų nebus“, – portalas citavo tinklaraštininką Alisherą Elikbaevą.

Orda.kz duomenimis, A.Elikbaevas yra viename viešbutyje šalia oro uosto. Jo lėktuvas turėjo pakilti apie vidurnaktį.

Prezidentas K.-J.Tokayevas pareiškė, kad elgsis griežtai

15:11

Kazachstano prezidentas Kassymas-Jomartas Tokayevas pareiškė nuo trečiadienio vadovausiantis Saugumo tarybai ir pažadėjo „maksimaliai griežtai“ reaguoti į šalį apėmusius didžiulius neramumus.

„Kaip valstybės vadovas – ir nuo šiandien Saugumo tarybos pirmininkas – ketinu veikti maksimaliai griežtai“, – pabrėžė prezidentas per televizijos „Chabar 24“ transliuotą kreipimąsi.

Anksčiau Saugumo tarybai vadovavo K.-J.Tokayevo pirmtakas – beveik tris dešimtmečius Kazachstano prezidento pareigas ėjęs Nursultanas Nazarbayevas.

Šalyje savaitgalyje kilo protestai prieš staigų suskystintųjų dujų kainų augimą. Žanaozeno mieste prasidėjusios demonstracijos vėliau išplito į kitus rajonus ir peraugo į masinius neramumus.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Protestai Kazachstane
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Protestai Kazachstane

Protestuotojai, dabar turintys ir platesnių politinių bei ekonominių reikalavimų, antradienį ir trečiadienį susirėmė su saugumo pajėgomis Almatoje.

Pasak prezidento, neramumai jau pareikalavo žmonių gyvybių.

„Esama žuvusiųjų ir sužeistųjų, minios siaučiančių elementų muša ir įžeidinėja karius, vedžioja juos nuogus gatvėmis, prievartauja moteris ir plėšia parduotuves“, – eteryje kalbėjo K.-J.Tokayevas.

„Kartu mes įveiksime šį juodą laikotarpį Kazachstano istorijoje“, – tikino prezidentas.

„Situacija kelia grėsmę visų Almatos gyventojų saugumui, tai negali būti toleruojama. Be Almatos, situacija tapo įtempta ir kai kuriuose kituose centruose, todėl keliuose regionuose paskelbiau nepaprastąją padėtį“, – pridūrė jis.

Rusija tikisi padėties normalizacijos protestų apimtame Kazachstane

14:58

 Rusija trečiadienį paragino plėtoti „dialogą“, o ne kurstyti neramumus Kazachstane, beprecedenčiams protestams dėl energijos kainų kilimo šioje Centrinės Azijos šalyje tapus nevaldomiems.

„Atidžiai stebime įvykius broliškoje kaimyninėje šalyje. Pasisakome už taikų visų problemų sprendimą pagal konstitucinę ir teisinę sistemą, taip pat už dialogą, o ne riaušes gatvėse ir teisės pažeidimus“, – nurodoma rusų Užsienio reikalų ministerijos pareiškime.

„Būtent į tai nukreipti Kazachstano Respublikos prezidento Kassymo-Jomarto Tokayevo žingsniai, skirti stabilizuoti padėtį ir skubiai išspręsti esamas problemas, įskaitant susijusias su teisėtais protestuotojų reikalavimais“, – priduriama pareiškime.

Maskva pabrėžė besitikinti, kad „padėtis šalyje, su kuria Rusiją sieja strateginės partnerystės ir sąjungos santykiai, broliški ir žmogiški ryšiai, greitai normalizuosis“.

„Palaikome ryšį su Rusijos užsienio ryšių institucijomis Kazachstane. Padėtis aplink mūsų diplomatines ir konsulines atstovybes lieka rami. Šiuo metu turimais duomenimis, tarp Kazachstano Respublikoje esančių Rusijos piliečių aukų nėra“, – nurodė URM.

Almatos merija skendi liepsnose

14:03

Socialiniuose tinkluose publikuojamos degančios Almatos merijos nuotraukos. 

Twitter nuotr./Almatos merija
Twitter nuotr./Almatos merija

 

Atjungė mobilųjį ryšį ir internetą

13:57

Visame Kazachstane trečiadienį išsijungė interneto ryšys, šią Centrinės Azijos valstybę apėmus precedento neturintiems neramumams, pranešė viena virtualios erdvės stebėsenos grupė.

„Kazachstane šalies mastu išjungtas interneto ryšys – po mobiliojo interneto ryšio sutrikimų ir dalinių apribojimų ankstesnę dieną“, – per „Twitter“ parašė grupė „NetBlocks“.

„Šis incidentas tikriausiai smarkiai apribos pastangas nušviesti stiprėjančius protestus prieš vyriausybę“, – sakoma pranešime.

Tuo metu naujienų agentūros „Interfax“ korespondentai sakė, kad trečiadienį internetas ir telefono ryšys buvo išjungtas sostinėje Nur Sultane ir didžiausiame šalies mieste Almatoje.

Pasak jų, ryšys buvo išjungtas apie 17 val. vietos (13 val. Lietuvos) laiku – neveikė nei internetas, nei miesto telefonai.

Prie Aktobės merijos nugriaudėjo keli sprogimai

13:38

Socialiniuose tinkluose pranešama apie kelis sprogimus prie merijos Aktobės mieste. Teigiama, kad yra sužeistų. Tviteryje taip pat dalinamasi vaizdo įrašais iš įvykio vietos. 

 

Dega prezidento rezidencija

12:56

Pasak interneto portalo „Vlast“, protestuotojų minia Almatoje bando patekti į Kazachstano prezidento rezidenciją, įsikūrusią netoli miesto administracijos pastato.

„Aplinkui dūmai, girdisi kurtinamųjų granatų sprogimai ir šūviai“, – rašo leidinys.

Remiantis liudininkų socialiniuose tinkluose skelbiamu vaizdo įrašu, Kazachstano prezidento rezidencijos pastatas dega.

Priešgaisrinė tarnyba naujienų agentūrai „Interfax“ patvirtino informaciją apie gaisrą Almatoje įsikūrusioje rezidencijoje.

Protestuotojai įsiveržė į Almatos meriją

12:12

Protestuotojai trečiadienį įsiveržė į meriją didžiausiame Kazachstano mieste Almatoje.

„Scanpix“/ITAR-TASS nuotr./Kazachstano saugumo pajėgos prie Almatos merijos
„Scanpix“/ITAR-TASS nuotr./Kazachstano saugumo pajėgos prie Almatos merijos

Policija panaudojo kurtinamąsias granatas ir ašarines dujas prieš kelis tūkstančius protestuotojų, tačiau tai nesutrukdė jiems patekti į pastatą, sakė naujienų agentūros APF korespondentas.

Kai kurie protestuotojai buvo ginkluoti lazdomis ir skydais, atimtais iš policininkų.

Gydymo įstaigas užplūdo sužeistieji

12:00

Almatos miesto visuomenės sveikatos apsaugos valdyba trečiadienį pranešė, kad į miesto gydymo įstaigas kreipėsi 190 žmonių, sužeistų per masinius protestus.

„Į gydymo įstaigas kreipėsi 190 žmonių, iš jų 150 atvežė greitoji pagalba, o 40 atvyko savarankiškai. Iš viso hospitalizuota 40 žmonių. Septyni nukentėjusieji gydomi reanimacijoje, tarp jų keturi policijos darbuotojai“, – nurodoma pranešime.

„Tarp nukentėjusiųjų 137 yra policijos pareigūnai ir 53 civiliai“, – nurodoma pranešime.

Almatoje aidi šūviai, paleistos ašarinės dujos

12:00

Daugiau kaip 1 000 protestuotojų susirinko aikštėje prie pastato po beprecedenčių neramumų išvakarėse.

Kaip iš įvykio vietos pranešė naujienų agentūros „Interfax“ korespondentas, minia stūmė policijos pareigūnus, ten buvo girdėti dūžtančių stiklų garsai, sproginėjančios kurtinamosios granatos. Pats miesto administracijos pastatas skendėjo dūmuose.

Pasak korespondento, dviem policininkams nepavyko pabėgti nuo juos spaudžiančios minios. Jie buvo pargriauti ir  mušami. Tačiau minioje buvo žmonių, kurie bandė stabdyti smurtavimą prieš pareigūnus.

Pranešama apie šūvių garsus.

Buvo pranešimų, kad protestuotojai įsiveržė į administracijos pastatą, tačiau to nepavyko iš karto patvirtinti.

AFP korespondentas sakė, kad vaizdai Almatoje buvo chaotiški, panašu, kad buvo paleistos ašarinės dujos.

Paskutinis atnaujinimas 2022-01-05 12:00

Mitingai prieš dujų kainų kilimą prasidėjo sekmadienį Žanaozene, esančiame naftos turtingame vakariniame Mangystau regione, ir peraugo į protestus visoje šalyje.

Be reikalavimų mažinti dujų kainas, žmonės ėmė kelti ir kitus ekonominius reikalavimus, ragino vyriausybę atsistatydinti. Antradienį Almatoje vyko protestuotojų susirėmimai su jėgos struktūrų pareigūnais.

Spontaniški, nesankcionuoti protestai Kazachstane yra neteisėti, nepaisant 2020 metais priimto įstatymo, kuriuo buvo sušvelninti kai kurie susirinkimų laisvės apribojimai autoritarinėje valstybėje.

Šalies prezidentas Kassymas-Jomartas Tokayevas Almatoje bei Almatos ir Mangystau regionuose iki sausio 19 dienos įvedė nepaprastąją padėtį ir komendanto valandą, galiojančią nuo 23 val. iki 7 valandos.

Trečiadienio rytą prezidentas priėmė šalies vyriausybės atsistatydinimą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius