Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Altajuje nukritus Rusijos krovininiam kosminiam laivui, galimai paplito itin nuodinga medžiaga

Po Rusijos krovininio kosminio laivo „Progress“ katastrofos, Altajaus (kuriame nukrito erdvėlaivis) gyventojams kyla rimtų rūpesčių dėl sveikatos.
Rusijos krovininis kosminis laivas paleistas į orbitą.
Rusijos krovininis kosminis laivas / AFP/„Scanpix“ nuotr.
Temos: 2 Laivas Kosmosas

Krovininis kosminis laivas „Progress“, užuot nugabenęs maisto ir vandens produktus į Tarptautinę kosminę stotį (TKS), driokstelėjo su visu kroviniu Altajaus krašto taigoje.

Iškart po to vietiniai gyventojai staiga sunegalavo ir ėmė kreiptis į medikus pagalbos. Čoikos rajono, kuriame rastos laivo nuolaužos, aštuoni gyventojai kreipėsi į medikus dėl šokinėjančio kraujo spaudimo. Kitiems graužia, peršti gerklę, pakilo temperatūra.

Medikų teigimu, tarp sunegalavusių žmonių – ir ligoninės darbuotojai. Visų simptomai panašūs ir pasireiškė vienu metu: iškart po laivo katastrofos. Tiesa, šie pacientai tikina, kad po taigą nekeliavo ir prie laivo nuolaužų nesiartino.

Neigia, kad žmonės apsinuodijo

Tuo pat metu centrinės rajono ligoninės vadovybė neigia, kad pacientai apsinuodijo toksinais. Medikai tvirtina, kad žiniasklaida viską išsigalvoja. Vietinės valdžios teigimu, gyventojus šiek tiek išgąsdino sprogimas, ir tiek.

Higienistai ir sanitarai antrina, kad, atlikę vandens ir dirvožemio tyrimus, jokių pakitimų nenustatė.

Kita tiesa?

Kiek anksčiau portalas „Life News“, cituodamas medikus, pranešė, kad  žmonės nukentėjo nuo padidėjusios heptilo koncentracijos ore. Tai – itin toksiška medžiaga, kuri yra sudedamoji kosminio laivo kuro dalis. Manoma, kad heptilas pateko į atmosferą sprogus kosminio laivo kuro bakams.

„Sprogstant heptilui į aplinką patenka didelės koncentracijos nuodai“, – sako karinis ekspertas Anatolijus Ciganiukas. Jo teigimu, kosminio laivo sprogimą galima lyginti su vakuuminės bombos. Teršalų paplitimo zona gali siekti net iki kelių šimtų kilometrų. o nuodingos medžiagos prasiskverbia giliai į dirvožemį.  Geptilas yra kelis kartus toksiškesnis už kalio cianidą.

Specialisto teigimu, laivo kure galėjo būti iki 800 kg heptilo. Ir dar tona kuro greitintuve. Tai – peilis ekologijai.

Nuodingos medžiagos, po sprogimo patekusios į atmosferą, gali sukelti astmos priepuolius, sutrikdyti kvėpavimą, kartais netgi kraujo užkrėtimą, – „Life News“ cituoja medikus.

Karo ekspertai teigia, kad kosminio laivo kuro sudėtis ilgą laiką buvo karinė paslaptis. Todėl visuomenė nėra gerai informuota apie galimas pasekmes. Reali situacija tokia: heptilas yra kelis kartus toksiškesnis už kalio cianidą.

„Jei bent 20 tonų heptilo pateko į aplinką, galimai užterštas maždaug vienas kubinis kilometras vandens. Tad žmonės gali gauti šį nuodą ir gerdami, ir grybaudami, uogaudami“, – sako medikai.

VIDEO: Обломки корабля Прогресс содержат ядовитые вещества

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius