-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

Alžyro eksprezidento broliui skirta 15 metų laisvės atėmimo už „sąmokslą prieš valstybę“

Alžyro karinis teismas trečiadienį skyrė 15 metų laisvės atėmimo bausmes buvusio ilgamečio šalies lyderio broliui ir dviem buvusiems žvalgybos vadovams, apkaltintiems sąmokslu prieš valstybę, pranešė Alžyro žiniasklaida.
Saida Bouteflika
Saida Bouteflika / AFP/„Scanpix“ nuotr.
Temos: 2 Teismas Alžyras

Precedento neturintis teismas prieš šiuos asmenis, anksčiau turėjusius didelę valdžią, ir jų nuteisimas yra dar vienas smūgis režimui, vadovautam prezidento Abdelazizo Bouteflikos, kuris balandį buvo priverstas atsistatydinti dėl gatvių protestų ir kariuomenės vado spaudimo.

Šiuo metu didžiausia Afrikos valstybė tebeieško naujos politinės krypties.

Alžyro naujienų portalas TSA citavo vieno iš nuteistų buvusių žvalgybos vadovų advokatą Miloudą Brahimi, trečiadienį sakiusį, kad iš viso šeši žmonės buvo nuteisti per uždarą posėdį, vykusį Blidos mieste. Kad šie asmenys buvo pripažinti kaltais, taip pat pranešė valstybinis radijas ir naujienų agentūra APS.

Tarp jų yra eksprezidento brolis ir buvęs ypatingasis patarėjas Saidas Bouteflika, taip pat buvę įtakingi žvalgybos pareigūnai generolas Athmane'as Tartagas ir generolas Mohamedas Mediene'as.

Jie buvo pripažinti kaltais dėl sąmokslo prieš valstybę ir ir pavojaus kariuomenei sukėlimo anksčiau šiais metais, kai stiprėjo protestai prieš A.Bouteflikos valdymą.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Alžyro eksprezidentas Abdelazizas Bouteflika
AFP/„Scanpix“ nuotr./Alžyro eksprezidentas Abdelazizas Bouteflika

Teismo posėdis buvo chaotiškas: S.Bouteflika nesutiko atsakyti į teisėjo klausimus ir išėjo iš salės, sakė vienas jo advokatų.

Tuo tarpu A.Tartagas, anksčiau buvęs tiesiogiai pavaldus prezidentui, atsisakė palikti savo kalėjimo kamerą.

Kaltinimai buvo visų pirma susiję su kovą vykusiais minėtos trijulės susitikimais su kairiosios Darbininkų partijos lydere Louisa Hanoune, didėjant spaudimui prezidentui A.Bouteflikai, siekusiam penktosios kadencijos, nors jo sveikata buvo pašlijusi po insulto.

Kai kurie baiminosi, kad šie veikėjai rezga sąmokslą nuversti įtakingą kariuomenės vadą Ahmedą Gaidą Salahą, parėmusį protestuotojus.

Visi keturi buvo nuteisti buvo nuteisti kalėti po 15 metų, sakoma žiniasklaidos pranešimuose. Dar du asmenys buvo nuteisti jiems nedalyvaujant; jiems skirta po 20 metų įkalinimo. Manoma, kad šie žmonės slapstosi Ispanijoje.

Kariuomenės vadui A.G.Salahui šie įtarimai dėl didelio sąmokslo tapo palankia korta jam pačiam siekiant prezidento posto per gruodžio 12-ąją vyksiančius rinkimus.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius