Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Amal Clooney perima armėnų genocido bylą Europos Žmogaus teisių teisme

Amal Clooney, garsaus Holivudo aktoriaus ir režisieriaus George'o Clooney žmona, buvusi Juliano Assange'o, „WikiLeaks“ įkūrėjo, bei Julijos Tymošenko, buvusios Ukrainos ministrės pirmininkės, advokatė, imasi naujos bylos. Skelbiama, kad A.Clooney atstovaus Armėnijai genocido neigimo bylos svarstyme Europos Žmogaus teisių teisme.
George'as Clooney ir Amal Alamuddin
George'as Clooney ir Amal Alamuddin / AFP/„Scanpix“ nuotr.

A.Clooney, kuri specializuojasi žmogaus teisių ir ekstradicijos problemų bylose, taps viena iš Armėnijai atstovaujančių advokatų didelio atgarsio sulaukusioje byloje, kurioje dėl genocido neigimo teisiamas Turkijos politikas. Tai pranešė „The Telegraph“.

Dogu Perincekas, priklausantis kairiosios krypties Turkijos Darbininkų partijai, buvo nuteistas 2008 m. Šveicarijoje, vizito šalyje metu genocidą pavadinęs „tarptautiniu melu“. D.Perincekas kreipėsi į Žmogaus teisių teismą Strasbūre, kuris 2013 m. gruodį politiką išteisino, pasiremdamas tuo, kad Šveicarija pažeidė asmens teisę laisvai reikšti mintis. Šį nuosprendį užginčijo Armėnija, tvirtinanti, jog genocido neigimas yra nusikaltimas, analogiškas Holokausto neigimui, už kurį baudžiama daugelyje valstybių.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Armėnų genocido 100-sios metinės
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Armėnų genocido 100-sios metinės

Armėnija tvirtina, jog genocido neigimas yra nusikaltimas, analogiškas Holokausto neigimui, už kurį baudžiama daugelyje valstybių.

1915 m. per turkų otomanų vykdytą armėnų genocidą buvo išžudyta daugiau nei 1,5 mln. gyventojų. „New York Times“ savo straipsnyje šiuos veiksmus įvardino kaip „planus išnaikinti visą armėnų tautą“.

Nepaisant to, kad daugiau nei 20 šalių pripažino armėnų genocidą, Turkija neigia bet kokius genocido veiksmus ir žada Žmogaus teisių teismui pateikti istorinius dokumentus, kvestionuojančius šias prielaidas.

Armėnija laikosi pozicijos, kad Žmogaus teisių teismas, peržiūrėdamas D.Perinceko bylą ir priimdamas išteisinamąjį nuosprendį, padarė esminių loginių ir faktinių klaidų. Numatoma, kad pirmasis bylos svarstymas įvyks jau sausio 28 d.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius