Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Prenumeruoti

Amazonės drėgnųjų atogrąžų miškų regiono žmonėms iškilusi didžiulė grėsmė, sako popiežius

Peru viešintis popiežius Pranciškus penktadienį perspėjo dėl Amazonės drėgnųjų atogrąžų miškų ir šio regiono tautų ateities, ir sakė, kad joms dar niekada nebuvo iškilusi tokia didelė grėsmė.
Popiežiaus Pranciškaus vizitas Peru
Popiežiaus Pranciškaus vizitas Peru / „Scanpix“/AP nuotr.

Drėgnųjų atogrąžų miškų įsikūrusiame Peru mieste pontifikas kreipėsi į tūkstančius vietos genčių atstovų ir sakė, kad šios tautos kenčia nuo „gilių žaizdų“. Pranciškus apgailestavo dėl „didelių verslo interesų daromo spaudimo“. Pasak jo, verslininkai „nori prikišti rankas prie (regiono) kuro, dujų, medienos, aukso bei žemės ūkio ir pramonės“ plantacijų.

Pranciškus taip pat reiškė nepasitenkinimą „nesibaigiančiu smurtu“ prieš moteris ir vyriško prado kultūra.

Vienos iš genčių nariai padovanojo 1,2 mlrd. pasaulio katalikų dvasiniam lyderiui lanką su strėle. Šiuo simboliniu gestu jie paragino pontifiką ginti teises į žemes, kurios iš jų esą buvo atimtos.

„Skaudu matyti, kaip šiose žemėse, kurias saugo Dievo Motina, yra nuvertinamos, menkinamos ir nesibaigiantį smurtą patiria tiek daug moterų“, – sakė pontifikas per susitikimą su Peru vietos bendruomenių atstovais.

„Smurtas prieš moteris negali būti laikomas „normaliu“ (dalyku), kuriant vyriško prado kultūrą, aklą pirmaujančiam vaidmeniui, kurį moterys vaidina mūsų bendruomenėse“, – pridūrė jis.

Į Puerto Maldonado miestą atvykusį popiežių dainomis ir šokiais pasitiko čiabuviai išpaišytais kūnais ir galvas pasipuošę spalvingomis plunksnomis.

Susitikti su pontifiku atvyko tūkstančiai vietinių žmonių iš viso Amazonės drėgnųjų atogrąžų miškų regiono, nusidriekusio per Peru, Braziliją ir Boliviją.

Vienos iš genčių nariai padovanojo 1,2 mlrd. pasaulio katalikų dvasiniam lyderiui lanką su strėle. Šiuo simboliniu gestu jie paragino pontifiką ginti teises į žemes, kurios iš jų esą buvo atimtos.

„Vietiniams Amazonės (drėgnųjų miškų regiono) žmonėms tikriausiai dar niekada nebuvo iškilusi tokia didelė grėsmė jų pačių žemėse kaip kad dabar, – sakė popiežius, kurį, atrodo, sujaudino toks vietinių pasitikimas. – Dėl Amazonės žemumos ginčijamasi įvairiais frontais. Šios problemos smaugia jos tautas ir dėl vietinių alternatyvų trūkumo sukelia jaunimo migraciją.“

„Turime sulaužyti istorinę paradigmą, pagal kurią Amazonės miškai laikomi neišsenkančiu išteklių šaltiniu kitoms šalims, nesirūpinant (vietos) gyventojais“, – sakė Pranciškus.

Popiežius ypatingą dėmesį skiria aplinkosaugai ir Amazonės atogrąžų miškams. Kitais metais pontifikas surengs šio regiono vyskupų nepaprastąjį susirinkimą, per kurį ragins prisidėti užtikrinant vietos indėnų teises ir atkreipti dėmesį į pasaulio „žaliųjų plaučių“ naikinimą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pranešimas apie prašymų dėl triukšmo mažinimo priemonių įgyvendinimo išlaidų kompensavimo priėmimą
Reklama
Atėjo metas apsitverti sklypą: specialistų patarimai
Reklama
Steikų diena: kaip paruošti sultingą ir burnoje tirpstantį steiką?
Reklama
„CFMOTO“ tapo naujos motociklų vairavimo akademijos Lietuvoje partneriais
Užsisakykite 15min naujienlaiškius