-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

Amerika rengiasi dislokuoti papildomą kontingentą Afganistane

Jungtinių Valstijų prezidento Donaldo Trumpo planas išeiti iš aklavietės Afganistane ir likviduoti ten vėl augančią grėsmę apima ketinimus išsiųsti papildomus 3,9 tūkst. karių, tačiau jų skaičius gali skirtis priklausomai nuo situacijos šalyje, antradienį pranešė pareigūnai. Pirmieji papildomi kariai Afganistane turėtų būti dislokuoti artimiausiu metu.
Sprogimas Kabule
Sprogimas Kabule / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Pirmadienį kreipdamasis į tautą D.Trumpas atsitraukė nuo savo pažadų greitai užbaigti ilgiausią karą per Amerikos istoriją ir patvirtino JAV įsipareigojimus Afganistane, pareiškęs, kad amerikiečių kariai turi „kovoti iki pergalės“.

Prezidentas perspėjo neketinantis kartoti JAV Irake padarytų klaidų, kur Amerikos kariuomenės pasitraukimas sukūrė galios vakuumą, kurį greitai užpildė ten įsitvirtinusi grupuotė „Islamo valstybė“.

D.Trumpas nepatvirtino, kiek karių rengiasi siųsti į Afganistaną. Antradienį duotuose interviu jo dešinioji ranka viceprezidentas Mike'as Pence'as taip pat nepateikė tikslaus atsakymo. Jis tik citavo Pentagono birželį skelbtus planus kontingentą Afganistane padidinti 3,9 tūkst. karių.

„Karių skaičius yra svarbus ir šiuo klausimu mes išklausysime mūsų kariuomenės vadų, – sakė M.Pence'as. – Prezidentas artimiausiomis dienomis priims šį sprendimą“.

JAV pareigūnai nurodė, kad tikslaus amerikiečių karių skaičiaus Afganistane nėra nustatyta.

Pentagono siūlytą papildomą 3,9 tūkst. karių kontingentą sudaro instruktoriai, saugumo pajėgos ir už paramą atsakingi kariai, tei pareigūnai, nebuvę įgalioti viešai pasakoti apie karinį planavimą ir dėl to kalbėję su anonimiškumo sąlyga. Tikslus karių skaičius Afganistane gali skirtis, priklausomai nuo situacijos šalyje.

JAV gynybos sekretorius Jimas Mattisas taip pat atsisakė patvirtinti tikslų į Afganistaną siunčiamų papildomų karių skaičių. Jis teigė laukiantis daugiau duomenų iš JAV kariuomenės vado generolo Josepho Dunfordo.

J.Mattisas pridūrė, kad JAV dalį karių Afganistane „reorganizuos“, kad šie atitiktų naująją strategiją.

Vyriausiasis JAV karininkas, paskirtas Artimiesiems Rytams, sakė pirmojo pastiprinimo bangos laukiantis artimiausiomis dienomis ar savaitėmis.

„Dabar mums svarbiausia gauti pajėgumus, galinčius padaryti įtaką dabartiniame kovos sezone“, – antradienį teigė generolas Josephas Votelis.

2010 metais JAV kontingentą Afganistane sudarė daugiau nei 100 tūkst. karių. Nuo tada tuometis prezidentas Barackas Obama jų skaičių nuosekliai mažino ir skelbė siekiantis išvesti JAV kariuomenę iš šalies.

„Scanpix“/AP nuotr./JAV prezidento Donaldo Trumpo kalba
„Scanpix“/AP nuotr./JAV prezidento Donaldo Trumpo kalba

Šiuo metu Afganistane tarnauja apie 8,4 tūkst. amerikiečių, o saugumo padėtis toje šalyje tebėra tokia pati įtempta kaip visada.

D.Trumpas buvo tarp politikų, visada kritikavusių eksprezidentą, jog šis neva padėdavo priešams, iš anksto pranešdamas apie JAV karinius ketinimus.

Pirmadienį respublikonas paskelbė neketinantis kalbėti apie planuojamą dislokuoti karių skaičių, taktiką ar tvarkaraščius.

„Amerikos priešai niekada neturi žinoti mūsų planų ir negali tikėtis sulaukti, kol mes pasitrauksime“, – sakė prezidentas.

Nors toks duomenų slėpimas yra pagrįstas karine prasme, JAV visuomenė gali teigti turinti teisę žinoti, kiek jos piliečių kariauja užsienyje šalies vardu.

Prezidento administracija vis tiek turės pateikti atnaujintus duomenis karinį biudžetą tvirtinančiam Kongresui ir pagrindinėms JAV sąjungininkėms.

B.Obama jo kadencijai artėjant į pabaigą atsisakė planų išvesti JAV karius iš Afganistano, kai ten pablogėjo saugumo situacija. Amerikiečiams pradėjus mažinti kontingentą šalyje ir NATO iš kovinės misijos perėjus į patariamąją, Talibano kovotojai greitai atsikovojo prarastas žemes. Afganistano vyriausybė šiuo metu kontroliuoja maždaug pusę šalies teritorijos.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius