-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Amerikai išduotas programišius iš Estijos, kaltinamas pavogęs milijonus dolerių iš Škotijos banko

Jungtinėms Valstijos išduotas programišius iš Estijos padarė kaltės nepripažinimo pareiškimą byloje, kurioje jis ir dar septyni asmenys kaltinami per vieną dieną keliose šalyse iš Škotijos Karališkojo banko bankomatų neteisėtai išėmė devynis milijonus dolerių, pranešė JAV pareigūnai.
Doleriai
Doleriai / R.Vilimo/BFL nuotr.

26 metų Estijos pilietis Sergejus Curikovas penktadienį buvo išduotas Jungtinėms Valstijoms, kurios jį ir grupę kitų jaunų programišių kaltina elektroniniu sukčiavimu, įsilaužimu į kompiuterines sistemas ir asmeninių duomenų klastojimu sunkinančiomis aplinkybėmis.

Jeigu S.Curikovo kaltė būtų įrodyta, jam gresia iki 35 metų kalėjimo ir iki 3,5 mln. dolerių bauda.
JAV Teisingumo departamentas nurodė, kad S.Curikovas ir jo bendrininkai 2008 metų lapkritį sugebėjo įsilaužti į Jungtinėse Valstijose mokėjimų paslaugas teikiančios firmos „RBS WorldPay“ kompiuterinę sistemą.

„WorldPay“ įvairioms kompanijoms išduoda išankstinio papildymo debitines korteles, į kurias pervedami darbuotojų atlyginimai.

S.Curikovas ir jo bendrininkai sužinojo šių kortelių numerius, iššifravo jų slaptažodžių (PIN) numerius, padidino nustatytus pinigų paėmimo iš bankomatų limitus ir suburtam „pinigų grynintojų“ tinklui parūpino suklastotas debitines korteles.

Pastarieji per 12 valandų paėmė daugiau nei 9 mln. dolerių iš maždaug 2 100 bankomatų Jungtinėse Valstijose, Rusijoje, Ukrainoje, Estijoje, Italijoje, Honkonge, Japonijoje ir Kanadoje, pranešė Teisingumo departamentas.

„Vos per vieną dieną viena Amerikos kredito kortelių kompanija buvo apiplėšta per, ko gera, pačią sudėtingiausią ir geriausiai organizuotą kompiuterinio sukčiavimo ataką iš visų iki šiol įvykdytų“, – sakė JAV prokurorė Sally Yates.

Paėmę pinigus programišiai, kaip įtariama, sunaikino „WorldPay“ kortelių sistemos duomenis, kad paslėptų savo nusikaltimo pėdsakus.

Tuo tarpu „pinigų grynintojams“ buvo leista pasilikti 30–50 proc., o likusią dalį jie išsiųsdavo nusikaltimo organizatoriams, pasinaudoję piniginių perlaidų sistemomis „WebMoney“ arba „Western Union“, nurodė Teisingumo departamentas.

Šioje byloje be S.Curikovo kaltinami dar septyni 30–35 metų įtariamieji, kurie yra Rusijos, Moldavijos ir Estijos piliečiai.

„Bendradarbiaujant su teisėsaugos partneriais kitose šalyse, ypač Estijoje, perkėlėme į Atlantą išduotą vieną iš šios gaujos lyderių“, – sakė S.Yates.  

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius