Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

Amerikiečiai 15min: „Nesijuokite iš mūsų. Mums labai baisu“

Už Donaldą Trumpą, kuris ankstų trečiadienio rytą buvo išrinktas JAV prezidentu, balsavo maždaug 60 milijonų amerikiečių. 15min iškart po balsavimo paklausė lapkričio 8-osios balsavime dalyvavusių amerikiečių, ką jie mano apie tokią rinkimų baigtį.
H.Clinton šalininkus pribloškė D.Trumpo pergalė JAV prezidento rinkimuose
H.Clinton šalininkus pribloškė D.Trumpo pergalė JAV prezidento rinkimuose / „Scanpix“/„Sipa USA“ nuotr.

Savaitraščio „The New Yorker” vyriausiasis redaktorius Davidas Remnickas, vos paaiškėjus, kad D.Trumpas, paneigęs visas prognozes, triumfuos, jo pergalę pavadino „amerikietiška tragedija“.

„Tai Amerikos respublikos ir Konstitucijos tragedija. Tai nacionalistinių, autoritarinių, seksistinių, rasistinių jėgų – ir namuose, ir užsienyje – triumfas.

Sausio 20-ąją atsisveikinsime su pirmuoju afroamerikiečiu prezidentu <...> ir stebėsime apgaviko, kuris nesipurtė ksenofobų ir baltųjų rasės pranašumo šalininkų paramos, inauguraciją. Neįmanoma nereaguoti nesibjaurint ir nesijaudinant“, – parašė D.Remnickas.

Ar priimsite pabėgėlį?

Su Čikagoje gyvenančiu Marku Kinsey 15min susisiekė dar rinkimų dieną. 40 metų amerikietis tikėjo, kad nugalės Hillary Clinton, bet juokavo neramiai.

„Sakote, didi diena? Ar vyks kažkas svarbaus? Žinoma, galite skambinti, kai tik kažkas paaiškės, bet negaliu garantuoti, kad nenusitašysiu – ypač jei Florida ir Pensilvanija dažysis raudonai“, – parašė Markas, per pirminius demokratų rinkimus savanoriavęs Bernie Sanderso kampanijoje.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Amerikiečiai laukia rinkimų rezultatų
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Amerikiečiai laukia rinkimų rezultatų

Naktį, itin svarbioje Floridos valstijoje kas 10 minučių keičiantis pirmaujančiam kandidatui, M.Kinsey į 15min kreipėsi ir pats.

„Sveiki, nežinau, kaip čia bus su pokalbiu, nes sėdžiu susirietęs vaisiaus pozicijoje, linguoju ir kartoju: „Nagi, Florida... Suknista Florida.“ Per sunku“, – tvirtino amerikietis.

Bent jau Europoje analitikai tuo metu dar nematė nieko blogo. Mūsų žemyne – ir Lietuvoje – per rinkimus įprasta, kad pirmiausia suskaičiuojami mažesnių provincijos apylinkių balsai, o vėliau situaciją gali iš esmės pakeisti pasirinkimas didmiesčiuose.

M.Kinsey: man baisu dėl to, kad vis dar įmanoma nugalėti žadinant žmonėse baimę ir stereotipus, kad laimėjo kandidatas, kuriam nerūpi faktai.

„Ne, tik pas jus čia taip. Daugelyje mūsų valstijų, taip pat – ir Floridoje, pirmiausia atkeliauja miestų balsai, nes miestuose balsuojama mašinomis. Kaimiškose apylinkėse mašinų daug nėra, ten iš lėto skaičiuojami popieriniai balsalapiai. Čia, atvirkščiai, provincijos favoritai spurtuoja vėliau“, – paaiškino Markas.

Galiausiai, blogiausiam jo košmarui išsipildžius, M.Kinsey, kuris yra lankęsis Lietuvoje, paprašė padėti „surasti ką nors, kas galėtų ant sofos priglausti pabėgėlį“.

„Net nežinau, ką pasakyti. Esu siaubingai nusivylęs dėl to, kiek daug žmonių patinka Trumpas. Man baisu dėl to, kad vis dar įmanoma nugalėti žadinant žmonėse baimę ir stereotipus, kad laimėjo kandidatas, kuriam nerūpi faktai, etiketas, diplomatiškumas.

Jis nesugeba mąstyti ir negerbia kitų piliečių. Neįtikėtina, kad mes vis dar nepalikome viso to toli praeityje už mūsų. Man gėda“, – trečiadienio rytą telefonu susikrimtęs svarstė M.Kinsey.

Grėsmė teisei į abortus

Bostone gyvenantis ir dirbantis 30-metis Scottas Tanneris irgi neslėpė nusivylimo tokiais rinkimų rezultatais.

„Amerikai tai buvo blogiausia naktis mūsų demokratijos istorijoje. Šis žmogus mums neatstovauja. Šiam žmogui nerūpi amerikietiškos vertybės. Kad jis rinkimuose pasirodė taip gerai, turėtų kelti didžiulį nerimą visiems, kurie myli Ameriką. Dieve, padėk mūsų Respublikai“, – 15min sakė S.Tanneris.

S.Tanneris: Amerikai tai buvo blogiausia naktis mūsų demokratijos istorijoje. Šis žmogus mums neatstovauja. Šiam žmogui nerūpi amerikietiškos vertybės.

Jis taip pat teigė, kad „mes darysim viską, ką galime, kad sustabdytume Trumpą“. Ką tai reiškia, amerikietis nedetalizavo.

„Mano aplinkoje visi itin sukrėsti. Moterys baisiausiai persigandusios, kad naujas, ultrakonservatyvus Aukščiausiasis teismas gali atšaukti Roe“, – pridūrė S.Tanneris.

JAV Aukščiausiasis teismas dar 1973 metais byloje „Roe prieš Wade“ visoje Amerikoje leido legaliai daryti abortus.

„Liūdna. Vis dėlto esu tikras, kad Amerika išsilaikys. Ir toliau būsime šalis, kurioje gerbiama įvairovė, įstatymų viršenybė ir žmogiškumas. Tik, aišku, vėl turėsime kovoti dėl šių vertybių. Ir nugalėsime“, – sakė Scottas.

„Facebook“ nuotr./Scottas Tanneris
„Facebook“ nuotr./Scottas Tanneris

Denveryje gyvenanti Meg Dubray nedaugžodžiavo: „Dar niekada nebuvau taip nusivylusi mūsų šalies piliečiais. Nebereikia jokių komentarų. Jau nebesvarbu.“

Kubiečių faktorius Floridoje

Tuo tarpu vienas Amerikos kinas, čia gyventi atvykęs iš Honkongo, siunta dėl to, kad dauguma šios etninės grupės atstovų antradienį balsavo už D.Trumpą. Skaičiuojama, kad net 80 proc. kinų kilmės amerikiečių parėmė būtent respublikonų kandidatą.

„Kodėl? Jie nemėgsta LGBT bendruomenės, B.Obamos sveikatos apsaugos reformos. Didžioji dalis Amerikos kinų nori Kinijos Amerikoje – stipraus lyderio be jokių pretenzijų į demokratiją“, – teigė Charlesas Chow.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Daugelis Amerikos kinų balsavo už D.Trumpą
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Daugelis Amerikos kinų balsavo už D.Trumpą

D.Trumpo triumfo priežasčių – ne viena ir ne dvi. Bet būtent JAV kinai yra svarbi etninė grupė, galbūt nulėmusi respublikonų kandidato persvarą keliose svarbiose svyruojančiose valstijose.

Skaičiuojama, kad net 80 proc. kinų kilmės amerikiečių parėmė būtent respublikonų kandidatą.

Be to, itin svarbioje Floridoje meškos paslaugą H.Clinton padarė kubiečiai. Respublikonai, ypač – į Senatą antradienį perrinktas Marco Rubio, įtikino juos, kad reikia smerkti B.Obamos administracijos sprendimą atnaujinti diplomatinius santykius su komunistais Havanoje.

Ch.Chow 15min perskaitė ir mintis, gautas iš vieno savo bičiulio Kalifornijoje, kuris taip esą kreipėsi į draugus visame pasaulyje.

„Bičiuliai, maldauju jūsų nejuokauti apie šiuos rinkimus. Jums pasisekė, kad jūsų šis balsavimas labai neliečia ir kad jums gali būti juokinga. Bet mes, amerikiečiai, tokios prabangos neturime. Mano draugai arabai verkia, nes bijo dėl grėsmės jų artimiesiems.

Mano draugai iš LGBT bendruomenės bijo, kad bus persekiojami. Šie rinkimai palies visus. Prašau, nesijuokite iš mūsų kolektyvinės nesėkmės“, – rašė amerikietis.

VIDEO: Šampanas ir ašaros: amerikiečių reakcija į JAV prezidento rinkimų rezultatus

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Reklama
LPC meno galerijoje eksponuojamos parodos turi išskirtinę misiją
Užsisakykite 15min naujienlaiškius