Metinė prenumerata tik 7,99 Eur. Skaityti apie sportą - taip pat sportas.
Išbandyti
Geras turinys neatostogauja. Prenumerata vos nuo 0,50 Eur/mėn!
Išbandyti
06 11 /16:23

Amerikiečiai po dešimtmečio draudimo atrišo rankas „Azov“ brigadai

JAV prezidento Joe Bideno administracija atšaukė draudimą tiekti ginklus Ukrainos nacionalinės gvardijos 12-ajai specialiųjų pajėgų brigadai „Azov“, pranešė „The Washington Post“.
„Azov“ pulko kovotojo nuotraukose užfiksuotos dienos „Azovstal“ gamykloje
„Azov“ kovotojo nuotraukose užfiksuotos dienos „Azovstal“ gamykloje / Dmytro Kozackio nuotr.

„Po nuodugnaus patikrinimo 12-oji specialiųjų pajėgų brigada „Azov“ praėjo patikrinimą, kurį atliko JAV valstybės departamentas", - sakoma institucijos pranešime.

Valstybės departamentas rėmėsi Leahy įstatymu, pagal kurį draudžiama teikti JAV karinę pagalbą užsienio kariniams vienetams, kurie, kaip pranešama, yra padarę rimtų žmogaus teisių pažeidimų. Jis pavadintas buvusio senatoriaus Patricko Leahy, kuris ir parašė šį įstatymą, vardu.

Valstybės departamentas nerado „jokių įrodymų“ apie tokius pažeidimus, sakoma pareiškime.

Valstybės departamento atstovas atsisakė pasakyti, kada draudimas buvo panaikintas ir ar amerikiečių ginklai jau pasiekė brigadą.

Kuo kaltino anksčiau

ZUMAPRESS / Scanpix nuotr./Brigados „Azov“ rėmėjai
ZUMAPRESS / Scanpix nuotr./Brigados „Azov“ rėmėjai

Brigada „Azov“, žinoma dėl atkaklios, bet galiausiai nesėkmingos „Azovstal“ plieno gamyklos Mariupolyje gynybos Rusijos įsiveržimo į Ukrainą pradžioje, laikoma ypač veiksminga kovine jėga. Tačiau maždaug prieš dešimtmetį jai buvo uždrausta naudoti amerikietiškus ginklus, nes JAV pareigūnai nustatė, kad kai kurie jos įkūrėjai išpažino rasistines, ksenofobines ir ultranacionalistines pažiūras, o JT žmogaus teisių pareigūnai apkaltino grupę humanitariniais pažeidimais.

Dabar ši brigada, kadaise buvusi savanorių sukarinta grupuotė, kuri 2015 m. įtraukta į Ukrainos nacionalinę gvardiją, galės gauti tokią pačią JAV karinę pagalbą kaip ir bet kuris kitas dalinys. Politikos pokytis buvo atskleistas Kyjivui pradedant vasaros kovų sezoną ir susiduriant su Rusijos kariuomene, kuri sustiprino spaudimą.

Draudimo atšaukimas buvo pagrindinis Ukrainos pareigūnų prioritetas, nes, pasak jų, 2022 m. gindama „Azovstal“ gamyklą brigada būtų galėjusi veikti veiksmingiau, jei būtų turėjusi galimybę naudotis JAV įranga. Brigados nariams taip pat buvo uždrausta dalyvauti JAV kariuomenės organizuojamuose mokymuose.

„Azov“ tampa dar pavojingesnis okupantams“

„Tai naujas puslapis mūsų dalinio istorijoje, – rašoma „Azov“ pareiškime socialiniame tinkle „Instagram“. – „Azov“ tampa dar galingesnis, dar profesionalesnis ir dar pavojingesnis okupantams.“

„Vakarietiška ginkluotė ir mokymai iš JAV ne tik padidins „Azov“ kovinį pajėgumą, bet ir, svarbiausia, prisidės prie personalo gyvybių ir sveikatos išsaugojimo“, – sakoma pareiškime.

Iki pat Valstybės departamento sprendimo JAV asignavimų įstatymo nuostata draudė „Azov“ siųsti kovotojus į Vakarų vykdomas karines pratybas ar naudotis už JAV lėšas įsigytais ginklais.

Draudimo panaikinimas tikriausiai sustiprins brigados kovinius pajėgumus dabartiniu sunkiu karo su Rusijos invazija etapu. Ukrainoje nuolat trūksta amunicijos ir personalo.

Nevienareikšmiška praeitis

Nuo 2022-ųjų vasario, kai Rusija pradėjo plataus masto invaziją, brigada stengėsi pakeisti savo įvaizdį ir atsieti jį nuo prieštaringai vertinamų jos ultranacionalistinių ištakų. „Azov“ akcentuoja, kad yra veiksminga ir sumani kovinė jėga.

„Azov“ kariai atliko svarbų vaidmenį ginant Mariupolį, kelias savaites išsilaikydami šio pietinio uostamiesčio plieno gamyklos „Azovstal“ apsiausties sąlygomis, trūkstant amunicijos ir nesiliaujant triuškinančioms Rusijos pajėgų atakoms.

Ukrainoje jie vadinami didvyriais ir gerbiami už tai, kad gynė ukrainiečių tvirtybės simboliu tapusią gamyklą. Ukrainiečiai kas savaitę dalyvauja mitinguose, kuriuose reikalaujama paleisti šimtus „Azov“ karo belaisvių, jau dvejus metus laikomų Rusijoje.

Maskva „Azov“ vadina nacių grupuote ir kaltina ją vykdžius žiaurius nusikaltimus, tačiau viešai nepateikė jokių įrodymų. 2022 metais Rusijos teismas oficialiai pripažino „Azov“ teroristine grupuote.

Ši brigada išaugo iš bataliono „Azov“, kuris buvo suformuotas 2014-aisiais kaip viena iš daugelio savanorių brigadų kovai su Rusijos remiamais separatistais Rytų Ukrainoje. Batalionas savo pirmuosius kovotojus pritraukė iš kraštutinių dešiniųjų sluoksnių.

Vašingtonas nurodo, kad tas sukarintas darinys buvo išformuotas 2015 metais ir kad per naujosios brigados patikrą pagal Leahy įstatymus pažeidimų nenustatyta.

Dabartiniai brigados nariai atmeta kaltinimus ekstremizmu ir bet kokius ryšius su kraštutinių dešiniųjų judėjimais, bet Kremlius pasinaudojo „Azov“ kilme, siekdamas savo invaziją pateikti kaip kovą su nacių įtaka Ukrainoje.

„Melas apie „Azov“, kurį Kremliaus režimas daugelį metų skleidė Vakaruose, šiandien sulaukė triuškinančio smūgio“, – antradienį pareiškė brigada.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Didžiausiame Bukčių miško parke Vilniuje pasivaikščioti kviečia trys nauji maršrutai
Reklama
„Huawei FreeBuds 6i“ – iki 100 eurų kainuojančios belaidės ausinės
Reklama
Vaikų vasaros atostogoms įsibėgėjant, „Telia Play“ kino rekomendacijos vaikams ir visai šeimai
Reklama
„Įspūdžiai išliko visam gyvenimui“: TV bokštas kviečia pasivaikščioti 170 metrų aukštyje