Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Amerikietės prabilo apie tai, kaip jas seksualiai išnaudojo vienuolės

Kai Trish Cahill buvo 15-a, ji bendravo su seserimi Eileen Shaw Naujojo Džersio vienuolyne (JAV). Trish sako Eileen patikėdavusi dalykus, kurių neatskleisdavo niekam kitam. Jai ji papasakojo ir apie savo dabar jau mirusį dėdę – dvasininką, kuris, kaip ji teigia, seksualiai prie jos priekabiavo. Priekabiauti jis esą pradėjo, kai mergaitei buvo vos penkeri.
Vienuolė Argentinos bažnyčioje
Vienuolė / AFP/„Scanpix“ nuotr.

„Aš būčiau padariusi dėl jos viską. Galėjau dėl jos paaukoti gyvybę“, – sakė Trish Cahill.

„Ji davė man viską, ko man trūko, net tai, ko aš nė neįsivaizdavau, kad man trūksta. Aš buvau sugniuždyta“, – kalbėjo ji.

Dabar ji tą laiką prisimena kaip „viliojimą“ ir teigia, kad Eileen Shaw duodavo jai narkotikų ir alkoholio, o po to mokydavo ją, kaip santykiauti su moterimi.

„Dienos metu leisdavau laiką su draugėmis. Vakarais, savaitgaliais ir vasaromis – su pedofile vienuole“, – kalbėjo T.Cahill.

Katalikų bažnyčia krečiama seksualinio priekabiavimo skandalų, tačiau „pedofilė vienuolė“ – tai frazė, svetima ir negirdėta daugeliui žmonių.

„Tai tikra gėda. Ten jų daug... Tai paslaptis, kuri dar neatskleista“, – tęsė ji.

Mary Dispenza bando tai pakeisti. „Skaistumo ir celibato reikalavimai daugeliui iš mūsų yra neįgyvendinami“, – įsitikinusi M.Dispenza. Ji yra buvusi vienuolė iš kitos kongregacijos. Ji puikiai prisimena, kas atsitiko, kai vyresnioji pasikvietė ją į savo kambarį.

„Aš klūpėjau prie jos ir ji mane švelniai pabučiavo. Tai buvo blogai. Laikiau savyje tai iki šiandien“, – kalbėjo ji.

Nuo tada, kai buvo paskelbti šiurpūs skaičiai apie tai, kad Pensilvanijoje šimtai kunigų dešimtis metų lytiškai išnaudojo tūkstančius vaikų, su ja susisiekė mažiausiai 18 žmonių, kurie pasidalijo savo istorijomis, kai prie jų priekabiavo vienuolės.

Paklausta, kodėl iki šiol negirdime daugiau tokių istorijų, kai priekabiavo vienuolės, ji sakė, kad „taip yra dėl vienuolių kultūros – jos labai labai privačios“.

Trish Cahill apie seksualinį išnaudojimą 1994-aisiais pranešė seserims iš Šv.Elizabethos labdaros organizacijai. Kongregacija sumokėjo jai 70 tūkst. dolerių už neteisminį susitarimą.

„Jie turėjo specialius teisininkus tokiems žmonėms kaip aš. Užčiaupk ją, nuramink ją, pasakyk, kad mylite ją ir už ją melsitės ir siųskite ją kuo toliau“, – kalbėjo Trish. Portalui „CBC News“ atsiųstame komentare, kongregacija teigia, kad „šis atvejis buvo ištirtas iškart, kai tik apie jį 1994-aisiais buvo pranešta“. Buvo pasiektas susitarimas, kuris tiko visoms pusėms. „Tikime, kad labdaros seserys elgėsi atsakingai“, – teigiama komentare.

Sesuo Eileen Shaw buvo pašalinta iš pradžios mokyklos vadovės pareigų, tačiau liko vienuole. Ji aprūpinama maistu, turi, kur gyventi, tuo pačiu yra atribota nuo išorinio pasaulio. Trish Cahill pasirašytas susitarimas nepadėjo jai susitaikyti su gyvenimo trauma. Vis dėlto ji tikisi, kad jos kalbėjimas apie visa tai padės apsaugoti kitus žmones nuo tokios patirties.

„Mano kalbėjimas gali užkirsti kelią tokiems atvejams pasikartoti“, – sakė ji.

Trish Cahill tiki, kad kitos vienuolės žinojo apie tai, kaip su ja elgiasi viena iš seserų. Jai teko kovoti su potrauminio streso sutrikimu, priklausomybe nuo alkoholio ir narkotikų, prie kurių esą pripratino minėta vienuolė. Vienuolės iš labdaros teigė norinčios susitikti su ja ir pasikalbėti apie šį atvejį asmeniškai.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius