Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Amerikoje mirė Kremliaus šnipus išdavęs Rusijos dvigubas agentas

Už Atlanto mirė Rusijos dvigubas agentas Aleksandras Potejevas. Jis amerikiečiams perdavė slaptos informacijos apie JAV veikiančius rusus šnipus, kurie buvo sulaikyti 2010-aisiais, ir netrukus paspruko iš Maskvos į Ameriką, rašo „Interfax“.
JAV 2010 metai sulaikyti Rusijos šnipai nelegalai
JAV 2010 metais sulaikyti Rusijos šnipai nelegalai / „Scanpix“/AP nuotr.

A.Potejevas prieš pereidamas į JAV pusę buvo pulkininkas Rusijos užsienio žvalgybos tarnyboje (SVR). Po to, kai jo dėka amerikiečiai sulaikė dešimt rusų šnipų nelegalų, jis už akių buvo nuteistas kalėti 25 metus už valstybės išdavystę.

SVR nekomentuoja „Interfax“ pranešimų apie A.Potejevo mirtį, o šaltiniai šioje tarnyboje teigė, kad jie gali būti dezinformacija: „Gali būti norima, kad visuomenė tiesiog pamirštų apie išdaviką“.

A.Potejevo suteikta informacija padėjo JAV išardyti giliai į Amerikos visuomenę įsiskverbusių rusų šnipų nelegalų tinklą. Jie buvo sulaikyti 2010 metų birželį, o Rusijos užsienio reikalų ministerija netrukus pripažinti, kad areštuotieji – Rusijos piliečiai.

10 šnipų buvo iškeisti į keturis Rusijos piliečius, kurie kalėjo Rusijoje ir buvo kaltinami šnipinėjimu Vakarų žvalgybos naudai. Į Rusiją sugrąžinti „amerikiečiai“ iškart sulaukė tuomečio prezidento Dmitrijaus Medvedevo malonės.

A.Potejevo Rusijoje tuomet jau nebebuvo. Padedamas amerikiečių, jis į JAV išskrido kelios dienos prieš Federalinio tyrimų biuro surengtą rusų šnipų areštų bangą. Ameriką dar anksčiau pasiekė jo sūnus ir dukra, tiesa, žmona liko Rusijoje.

„A.Potejevas padarė didelę žalą Rusijai – jis išdavė žmones, kurie taip ilgai kūrė agentų tinklą“, – teigė buvęs SVR vadovas Nikolajus Kovaliovas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
28 metai su „Teleloto“ – kas lieka už kadro?
Reklama
Pasiskiepyti – į vaistinę: ateina per pietų pertrauką, kartu atsiveda ir šeimos narius
Reklama
Kam ir kada reikalingi saulės akiniai ir dirbtinis akių drėkinimas
Reklama
Šiaulių banko grupės valdomi pensijų fondai į daugiabučių renovaciją investuoja dar 7,5 mln. eurų
Užsisakykite 15min naujienlaiškius