-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Amerikos atominės bombos taikiniu tapusią Hirošimą pirmąkart aplankys JAV diplomatijos vadovas

JAV valstybės sekretorius Johnas Kerry ir kiti Didžiojo septyneto (G-7) užsienio reikalų ministrai ateinantį savaitgalį susirinks Hirošimoje, o dėmesio centre atsidurs šio miesto, tapusio pirmosios pasaulyje atominės atakos taikiniu, simbolizmas.
JAV valstybės sekretorius Johnas Kerry
JAV valstybės sekretorius Johnas Kerry / „Scanpix“/AP nuotr.

J.Kerry taps pirmuoju pareigas einančiu JAV valstybės sekretoriumi, apsilankysiančiu Hirošimoje, kurią 1945 metais sugriovė amerikiečių numestos atominės bombos sprogimas.

Šis vizitas laikomas įžanga į tikėtiną JAV prezidento Baracko Obamos apsilankymą tame dabar klestinčiame Japonijos pietiniame didmiestyje ateinantį mėnesį, kai jis atvyks į šią šalį dalyvauti G-7 viršūnių susitikime. Tai irgi būti pirmasis pareigas einančio JAV prezidento apsilankymas Hirošimoje.

Dviejų dienų susitikimas Hirošimoje prasidės sekmadienį; jame taip pat dalyvaus branduolinių galybių Jungtinės Karalystės ir Prancūzijos bei Kanados, Vokietijos, Italijos ir Japonijos diplomatijos vadovai.

J.Kerry, Britanijos užsienio reikalų sekretorius Philipas Hammondas, Prancūzijos užsienio reikalų ministras Jeanas-Marcas Ayrault ir kiti ministrai tikriausiai aptars kitus opiausius pasaulinius klausimus, įskaitant padėtį Artimuosiuose Rytuose, migracijos krizę, konfliktą Ukrainoje ir kovą su terorizmu.

Susitikimo šeimininkė Japonija taip pat tikisi atkreipti dėmesį į kitas temas, tokias kaip didėjanti įtampa dėl ginčijamų teritorijų Pietų Kinijos jūroje ir Šiaurės Korėjos žvanginimas branduoliniais ginklais.

Vis dėlto Japonijos visuomenės diskusijose buvo pabrėžiama šio susitikimo simbolinė vieta ir viltys, kad pasaulis labiau supras didelius japonų nuogąstavimus dėl branduolinių grėsmių, nes jų šalis yra vienintelė, patyrusi atomines atakas.

Planuojama, kad ministrai aplankys Hirošimos taikos parką, kuriame tebestūkso sprogimo nuniokoto pastato su kupolu griuvėsiai, ir atominio bombardavimo muziejų.

Japonijos užsienio reikalų ministras Fumio Kishida, kuris buvo išrinktas į parlamentą Hirošimoje, taip pat tikisi, kad per šį susitikimą bus paskelbta „Hirošimos deklaracija“, kurioje bus pasisakoma už branduolinį nusiginklavimą.

Atominė bomba, numesta ant Hirošimos 1945 metų rugpjūčio 6 dieną, pražudė iš viso apie 140 tūkst. žmonių, kurių dalis žuvo per sprogimą, o kiti vėliau – nuo patirtos smarkios apšvitos ir sužalojimų.

Trimis dienomis vėliau kitas atominis sprogimas Nagasakio uostamiestyje pareikalavo 74 tūkst. žmonių gyvybių.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius