Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

A.Merkel žada padėti panaikinti vizas tarp Rusijos ir ES

Vokietijos kanclerė Angela Merkel, kuri šiuo metu Jekaterinburge dalyvauja Rusijos ir Vokietijos forume „Peterburgo dialogas“, pažadėjo padėti Maskvai dėl galimo vizų panaikinimo tarp Rusijos ir Europos Sąjungos (ES).
Angela Merkel ir Dmitrijus Medvedevas
Angela Merkel ir Dmitrijus Medvedevas / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Kaip rašo britų visuomeninio transliuotojo BBC naujienų svetainė, komentuodama Rusijos prezidento Dmitrijaus Medvedevo kalbą ji pažymėjo, kad „vizų klausimas apriboja kontaktus įvairiose srityse“.

„Esant šiai situacijai – tai Rusijos ir Europos Sąjungos problema, bet aš tikras, kad esant gerai valiai ir norui plėtoti bendradarbiavimą šioje srityje, mes galėsime galiausiai teisingai bendrauti be vizų“, – pareiškė D.Medvedevas.

A.Merkel pradėjo penkių dienų vizitą į Rusiją, Kiniją ir Kazachstaną, kurio pagrindinis tikslas – išplėsti prekybinius ir ekonominius ryšius, taip pat bendradarbiauti saugumo srityje.

Vis dėlto didžiausias viltis verslininkai iš Vokietijos sieja su Kinija, kuri ėmė importuoti daugiau vokiškų prekių šiais metais.Drauge su A.Merkel atvyko beveik pusė ministrų kabineto ir didelė delegacija verslininkų, kurie tikisi didelių sutarčių pasirašymo.

Vokietija yra svarbiausia prekybos partnerė Europoje ir Rusijai, ir Kinijai.

Oficiali delegacija, į kurią įėjo bendrovių „Volkswagen“, „Siemens“ ir „Airbus“ vadovai, nesutilpo į vieną lėktuvą ir atskrido į Rusiją dviem.

Jekaterinburge kanclerė ketina pasiūlyti Rusijos prezidentui D.Medvedevui modernizuoti Rusijos ekonomiką panaudojant Vokietijos investicijas.

Prieš dvi dienas iki abiejų šalių pirmųjų asmenų susitikimo D.Medvedevas pareiškė Rusijos diplomatams, kad Rusijos užsienio politika turi būti nukreipta į bendradarbiavimą su Vakarais ir padėti stiprinti demokratiją šalyje.

Daugiausia dėmesio prezidentas, kaip ir per daugelį savo ankstesnių kalbų Rusijos ateities tema, skyrė modernizacijai, kuriai remti, jo nuomone, būtina mobilizuoti visas diplomatines pastangas.

Susitikime su kanclere D.Medvedevas pasiūlė Vokietijai dalyvauti įmonių, kurios jau nėra strateginės, likime, nes „į jas bus paprasčiau investuoti, paprasčiau jas privatizuoti, jeigu to reikės“.

„Tikiuosi, kad Vokietijos struktūros dalyvaus modernizuojant joms įdomias įmones, taip pat ir atsižvelgdamos į mano priimtą sprendimą sumažinti strateginių įmonių skaičių“, – sakė prezidentas susitikime su verslo sluoksnių forumo dalyviais.

Tikimasi, kad „Siemens“ pasirašys sutartį su Rusijos geležinkeliais dėl 240 traukinių pardavimo už 2,2 mlrd. eurų.

Parengtas pasirašyti dokumentas dėl „Siemens“ dalyvavimo Rusijos investicijų projekte „Skolkovo“, bendrovė ketina įsteigti jo pagrindu tyrimų energijos efektyvumo ir biologinių tyrimų srityje centrą, sakė Viktoras Vekselbergas, kuris rūpinasi Pamaskvio „Silikono slėnio“ kūrimu.

Kalbėdama Jekaterinburge A.Merkel pareiškė viltį, kad Rusijos, Kazachstano ir Baltarusijos muitų sąjunga nesutrukdys Maskvai kuo greičiau įstoti į Pasaulinę prekybos organizaciją (PPO).

D.Merdvedevo nuomone, Rusijos stojimo į PPO procese yra poslinkių, „taip pat ir bendraujant su amerikiečiais, o tai yra sudėtingiausia“.

Vis dėlto didžiausias viltis verslininkai iš Vokietijos sieja su Kinija, kuri ėmė importuoti daugiau vokiškų prekių šiais metais. Tokie automobilių gamintojai, kaip BMW, sugebėjo įveikti ekonomikos krizę daugiausia dėl brangių automobilių paklausos Kinijos rinkoje.

Dar vienas klausimas iš švietimo srities, iškeltas A.Merkel ir D.Medvedevo susitikime – planai parašyti bendrą Rusijos ir Vokietijos istorijos vadovėlį. „Kai yra galimybė drauge rašyti istoriją – tai jau tas lygis, kad daugiau nebėra prietarų ir kliūčių susipažinimo viena su kitu kelyje. Todėl šio projekto negalima nepakankamai gerai įvertinti“, – sakė kanclerė.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius