Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

„Amnesty International“: D.Trumpas ir kiti pasaulio lyderiai vykdo demonizuojančią politiką

JAV prezidentas Donaldas Trumpas ir kiti lyderiai, kurių politika „demonizuoja“ ištisas visuomenės grupes, kelia pasauliui didėjantį pavojų, sakoma trečiadienį paskelbtoje žmogaus teisių organizacijos „Amnesty International“ ataskaitoje.
Donaldas Trumpas.
Donaldas Trumpas. / „Scanpix“/„Sipa USA“ nuotr.

„Nuodinga demonizavimo politika“ daro pasaulį „labiau susiskaldžiusį, didina nelygybę ir nesaugumą“, Paryžiuje pristatydamas ataskaitą apie padėtį 2016 metais sakė „Amnesty“ vadovas Salilas Shetty.

Dokumente sakoma, kad „priešinantis baimės kurstymas tapo pavojinga jėga pasaulio reikaluose“.

„Vis daugiau politikų, vadinančių save antiisteblišmentu, pasitelkia nuodingą retoriką, pjudančią, paverčiančią atpirkimo ožiais ir dehumanizuojančią ištisas žmonių grupes“, – konstatuoja ataskaitos autoriai.

Pasak S.Shetty, D.Trumpas, Turkijos prezidentas Recepas Tayyipas Erdoganas, Filipinų prezidentas Rodrigo Duterte ir Vengrijos premjeras Viktoras Orbanas yra tarp lyderių, naudojančių retoriką „mes prieš juos“.

Jų pasirinkta pabrėžiamos tapatybės politika skatina žmogus teisių padėties „pasaulinį blogėjimą“ ir žlugdo koordinuotą atsaką į masinius žiaurumus, sakoma „Amnesty“ ataskaitoje.

Šiame dokumente organizacija apžvelgė žmogaus teisių padėtį 159 šalyse.

„Pasiekėme tašką, kai nebėra jokios raudonos linijos. Beveik jokie veiksmai nebelaikomi pernelyg piktinamais arba nepateisinamais, – apgailestavo S.Shetty. – Šioje naujoje tikrovėje lengva įsivaizduoti distopinę ateitį, kur nevaržomas brutalumas taps nauja norma.“

Pasak jo, praeitais metais pasaulio „nebepriblokšdavo sąmoningi ligoninių ir mokyklų bombardavimai konfliktų zonose“.

Nors ir pripažįsta „daugelio pateikiamus dabartinių laikų ir padėties 4-o dešimtmečio Europoje sugretinimus“, S.Shetty sakė, kad „neturėtume būti fatalistai“.

Jis ragino „lyderius, bet ypač (paprastus) žmones, priešintis demonizacijos politikai“.

Lūžio taškas

S.Shetty pasmerkė D.Trumpo administracijos mėginimą atvykti migrantams ir pabėgėliams iš kai kurių šalių. Pasak jo, tokie veiksmai yra nežmoniški, neteisėti ir „tiesiog kvaili ... nes tai daro visus mus, ne vien žmones Jungtinėse Valstijose, mažiau saugius“.

JAV federaliniam teisėjui užblokavus draudimą atvykti visiems pabėgėliams arba bet kokiems žmonėms iš septynių musulmoniškų valstybių Baltieji rūmai planuoja šią savaitę paskelbti naują įsaką, leisiantį apeiti teismo sprendimą.

„Taigi, šalyje, sakydavusioje „Duokite man savo pavargusius, savo vargšus, savo užguitas mases, kurios trokšta laisvai kvėpuoti“ ... dabar veikia demonizavimo politika“, – sakė S.Shetty.

„Vienas pavojingiausių dalykų, įvykusių 2016 metais – kad pabėgėlius vis labiau pradėta prilyginti teroristams, ir tai yra labai sistemingas pokytis diskurse, naudojamame (tų), kas nori sukurti šį įspūdį ... nesiremiant beveik jokiais įrodymais“, – pabrėžė jis.

Londone įsikūrusi „Amnesty International“ atliko neįprastą žingsnį – pristatė savo ataskaitą Paryžiuje. S.Shetty aiškino, kad šis sprendimas buvo priimtas, nes šalis, kurioje po dviejų mėnesių vyks prezidento rinkimai, yra „žmogaus teisių lopšys“.

Tačiau mūsų dienomis Prancūzijos piliečių teisės dažnai suvaržomos vardan saugumo, pastebėjo „Amnesty“ vadovas.

„Pasaulyje yra nedaug šalių, kur žmogaus teisės būtų glaudžiau persipynusios su nacionaline dvasia negu Prancūzijoje“, – sakė jis ir pridūrė, kad dabar ši valstybė priartėjusi prie „lūžio taško“.

S.Shetty kritikavo Prancūzijos socialistų vyriausybės sprendimą keliskart pratęsti šalyje nepaprastąją padėtį, paskelbtą po 2015 metų lapkritį Paryžiuje surengtų teroro atakų, nusinešusių 130 žmonių gyvybių.

Sugriežtintos saugumo priemonės, išplečiančios policijos galias vykdyti kratas ir areštuoti asmenis, šalyje buvo palaikomos „visų politinių partijų“, pažymėjo S.Shetty.

„Vyriausybė visiškai atsakinga už žmonių apsaugą, bet ji turi būti proporcinga“, – sakė jis ir sukritikavo „traumuojančius reidus namuose ... visus nukreiptus prieš vieną religiją“.

„Esame labai susirūpinę dėl padėties čia, – perspėjo S.Shetty. – Pasaulis stebi Prancūziją.“

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius