Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

„Amnesty International“: Egiptui iki teisingumo dar toli

Mažiausiai 840 žmonių žuvo ir daugiau nei 6 tūkst. buvo sužeisti per šių metų pradžioje Egipte kilusią revoliuciją, kurios metu tuometis šalies prezidentas Hosni Mubarakas laikėsi įsikibęs valdžios ir siekė ją išlaikyti smurto ir bauginimo priemonėmis, ketvirtadienį pranešė tarptautinė nevyriausybinė organizacija „Amnesty International“.
Protestuotojas demonstruoja šovinio tūtelę ir panaudą ašarinių dujų kanistrą.
Protestuotojas demonstruoja šovinio tūtelę ir panaudą ašarinių dujų kanistrą. / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Nors protestuotojai galiausiai pasiekė savo tikslą – H.Mubarakas pasitraukė iš posto – dabartiniams Egipto lyderiams liko nuveikti labai daug darbų – kompensuoti aukų šeimoms ir atstatyti piliečių pasitikėjimą valdžia, teigia organizacija.

„Egipto valdžios atstovams reikės padaryti labai daug, kad atstatytų pasitikėjimą savo institucijomis, kurios ilgą laiką buvo suvoktos kaip represijos įrankiai ir trukdžiai teisingumui, – rašoma išplatintame pranešime. – Pirmiausiai jie turėtų nuodugniai peržiūrėti galiojančius įstatymus, leidusius įvykti daugybei pažeidimų, ir imtis žingsnių, kad būtų užtikrinta, jog panašūs dalykai nepasikartos ateityje.“

Egipto valdžios atstovai atsisakė CNN pakomentuoti „Amnesty International“ ataskaitą. Savo ruožtu organizacija pranešė į Egiptą išsiuntusi savo komandą, kurios nariai daugiau nei du mėnesius ėmė interviu iš Egipto piliečių, vėliau sugulusius į 120 puslapių ataskaitą.

Užfiksuoti ir sulaikytų protestuotojų kankinimo atvejai. Teigiama, kad protestuotojai buvo mušami pagaliais ar plakami botagais, jiems taip pat buvo naudojamas elektros šokas bei grasinama išprievartavimu.Pasipiktinimas šalyje įsitvirtinusia korupcija, žemomis algomis ir klastojamais rinkimais sausio pabaigoje išginė daugybę protestuotojų į Kairo gatves. Vos per 18 dienų jiems pavyko iš posto nuversti 30 metų šalį valdžiusį H.Mubaraką. Tačiau nepaisant H.Mubarako nuvertimo, daugybė žmonių vis dar nesulaukė teisingumo, tvirtinama ataskaitoje.

„Šimtai žmonių, per minėtą laikotarpį patyrusių pasipiktinimą keliančių pažeidimų, vis dar laukia teisingumo už tai, kas jiems įvyko“, – teigia „Amnesty International“.

Organizacija taip pat pranešė atradusi įrodymų, kad Egipto saugumo pajėgos piktnaudžiavo savo jėga, norėdamos išsklaidyti protestuotojus. Teigiama, kad didžioji dalis iš žuvusių protestuotojų mirė nuo šaunamųjų ginklų sužeidimų galvoje ir krūtinėje. Vienos ligoninės atstovai „Amnesty International“ tvirtino turėję 300 atvejų, kai žmonės prarado regėjimą dėl šratinio šautuvo sužeidimų akyse.

Užfiksuoti ir sulaikytų protestuotojų kankinimo atvejai. Teigiama, kad protestuotojai buvo mušami pagaliais ar plakami botagais, jiems taip pat buvo naudojamas elektros šokas bei grasinama išprievartavimu. Pranešusi, kad per revoliuciją šalies kalėjimuose mirė 189 kaliniai, „Amnesty International“ taip pat paragino pradėti šio fakto tyrimą.

Buvęs Egipto prezidentas H.Mubarakas ir du jo sūnus sulaikyti dėl sąsajų su protestuotojų mirtimis. Buvusiam vidaus reikalų ministrui Habibbui El Adly skirta 12 metų kalėjimo bausmė už korupciją. Šeštadienį jis stos prieš dar vieną teismą dėl numanomo vaidmens per protestus, kurių metu žuvo žmonės. Egipto prokurorai toliau tiria ir kitus aukšto rango nuverstos valdžios pareigūnus.

Tačiau, „Amnesty International“ įsitikinimu, to nepakanka. „Valdžios atsakas nukentėjusiesiems turi būti daug didesnis. Tai reiškia, kad žmonės turi sužinoti, kas iš tiesų įvyko, jiems turi būti tinkamai kompensuota bei turi būti užtikrinta, kad visi, atsakingi už ilgą laiką egzistavusią neteisybę, stotų prieš teisingumą“, – rašoma organizacijos pranešime.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius