Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

„Amnesty International“ kaltina Turkiją karo nusikaltimais Sirijoje

Turkijos pajėgos ir jų sąjungininkai per puolimą Sirijos šiaurės rytuose įvykdė „karo nusikaltimų“, penktadienį paskelbė tarptautinė žmogaus teisių gynimo organizacija „Amnesty International“.
Turkijos karinė operacija Sirijoje
Turkijos karinė operacija Sirijoje / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Organizacija apkaltino Ankaros pajėgas „rimtais pažeidimais, karo nusikaltimais, žudymais be teismo ir neteisėtais užpuolimais“ per spalio 9 dieną pradėtą karinę operaciją.

Ankara į tai kol kas nieko neatsakė, bet tvirtina, jog buvo imtasi visų įmanomų priemonių siekiant išvengti civilių aukų.

Turkijos operacijos, kurią ji vėlai ketvirtadienį sustabdė penkioms dienoms, tikslas yra nustumti nuo sienos tolyn į Siriją kurdų Liaudies apsaugos dalinius (YPG), kuriuos Turkija laiko jos teritorijoje veikiančių kurdų sukilėlių „teroristine atšaka“.

Per puolimą jau žuvo mažiausiai 72 civiliai, pranešė Sirijos karą stebinti organizacija „Syrian Observatory for Human Rights“.

„Amnesty International“ kaltinimai yra pagrįsti 17 žmonių, įskaitant medikus, pagalbos darbuotojus, gelbėtojus, žurnalistus ir pabėgėlius, liudijimais bei vaizdo medžiaga.

„Surinkta informacija pateikia demaskuojančių įrodymų apie nesirenkant vykdomas atakas gyvenamuosiuose rajonuose, įskaitant namo, kepyklos ir mokyklos užpuolimus, kurias įvykdė Turkija ir jos sąjungininkės ginkluotos sirų grupės“, – nurodė organizacija.

VIDEO: R.T.Erdoganas: Turkija „niekada negalės paskelbti ugnies nutraukimo“ Sirijos šiaurėje

Jos generalinis sekretorius Kumi Naidoo sakė, kad turkų pajėgos ir jų sąjungininkai „pademonstravo absoliučiai beširdišką civilių gyvybių nepaisymą“.

Pranešime pateikiamas Raudonojo Pusmėnulio darbuotojo kurdo liudijimas, kad jis spalio 12 dieną po Turkijos aviacijos smūgio netoli mokyklos Salichijoje iš griuvėsių ištraukė kelių žuvusių vaikų palaikus.

Pranešime taip pat sakoma, kad Turkijos parengtos ir finansuojamos Sirijos nacionalinės armijos (SNA) nariai be teismo nužudė kurdų politikę Hevrin Khalaf ir jos asmens sargybinį.

Taip pat patvirtinti dar mažiausiai du atvejai, kai buvo įvykdytos egzekucijos kurdų kovotojams, be to, Turkijos sąjungininkai Sirijoje pagrobė du vietos medikų organizacijos darbuotojus, nurodė „Amnesty International“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Užsisakykite 15min naujienlaiškius