Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Prenumeruoti

„Amnesty International“ kaltinimai: Nigerijos kariai prievartavo iš teroristų gniaužtų išvaduotas moteris

Nigerijos kariai prievartavo mergaites ir moteris, kurios pabėgo arba buvo išlaisvintos iš teroristinės grupuotės „Boko Haram“ gniaužtų. Jos taip pat buvo marinamos badu ir verčiamos miegoti su kariais mainais į maistą. Taip naujoje ataskaitoje skelbia žmogaus teisių gynimo organizacija „Amnesty International“.
Ši moteris teigė, kad ją prievartavo Nigerijos kariškiai
Ši moteris teigė, kad ją prievartavo Nigerijos kariškiai / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Anot organizacijos, tūkstančiai šių moterų mirė badu Nigerijos šiaurės rytuose įrengtose stovyklose šalies viduje perkeltiems asmenims. Daugelį jų anksčiau buvo sučiupę „Boko Haram“ teroristai.

Ataskaitoje, kurios pavadinimas „Jie mus išdavė“, skelbiama, kad mažiausiai penkios moterys atskleidė, jog jas stovykloje 2015–2016 metais išprievartavo Nigerijos kariškiai.

Su „Amnesty International“ atstovais bendravusios moterys teigė, kad jas mušė ir vadino „Boko Haram žmonomis“ – kai tik jos drįsdavo pasiskųsti dėl to, kaip su jomis elgiamasi.

Dokumente rašoma, kad Nigerijos kariai ir vietos aktyvistų grupės atstovai „atskyrė moteris nuo jų vyrų ir uždarė jas nuošaliose stovyklose“, kur jos buvo prievartaujamos, kartais – mainais į maistą.

„Scanpix“/AP nuotr./Nigerijos kariai
„Scanpix“/AP nuotr./Nigerijos kariai

Dar dešimt moterų, gyvenusių, o kai kuriais atvejais dar gyvenančių Bamos stovykloje, atskleidė, kad jos buvo verčiamos „susitikinėti“ su saugumo pareigūnais.

O.Ojigho: „Jie elgiasi taip, lyg nebijotų bausmės. Tačiau prievartautojai ir jų bosai, kurie leido tam vykti, pagal tarptautinę teisę įvykdė nusikaltimus ir turi būti patraukti atsakomybėn.“

Esą vienas saugumietis išprievartavo moterį po to, kai atnešė jai maisto, ir pareiškė: „Daviau tau visus šiuos dalykus. Jei jų nori, turime būti vyras ir žmona.“

„Seksas tokiomis aplinkybėmis visada yra prievartavimas, net jei nenaudojama fizinė jėga. Nigerijos kariai ir civiliai aktyvistai iš Civilinės bendrosios darbo grupės vykdo nusikaltimus“, – pareiškė „Amnesty Internation“ Nigerijos skyriaus direktorė Osai Ojigho.

„Jie elgiasi taip, lyg nebijotų bausmės. Tačiau prievartautojai ir jų bosai, kurie leido tam vykti, pagal tarptautinę teisę įvykdė nusikaltimus ir turi būti patraukti atsakomybėn“, – pridūrė O.Ojigho.

„Boko Haram“ pagal Pasaulinį terorizmo indeksą laikoma trečiąja pagal sukeliamų žūčių skaičių teroristine grupuote pasaulyje. Kovotojai siautėja šiaurinėje Nigerijos dalyje – sprogdina mokyklas, bažnyčias ir mečetes, grobia moteris bei vaikus.

Konfliktas jau nusinešė tūkstančių žmonių gyvybes, o namų neteko apie 2 mln. nigeriečių.

Nigerijos kariuomenė skelbia, kad bent techniškai grupuotė „Boko Haram“ yra įveikta, o teritorija, kurią buvo užėmę kovotojai, atsiimta. Kariai neseniai pranešė išlaisvinę per 1 tūkst. įkaitų, daugiausia moterų ir vaikų.

AFP/„Scanpix“ nuotr./„Boko Haram“ pagrobtos mergaitės ir moterys
AFP/„Scanpix“ nuotr./„Boko Haram“ pagrobtos mergaitės ir moterys

Bet išlaisvinti asmenys nuo 2015 metų laikomi perpildytose stovyklose Šiaurės Nigerijoje.

„Amnesty International“ teigimu, per trejus metus jose badu mirė tūkstančiai žmonių – ataskaitoje skelbiama, kad 2015–2016 metais kiekvieną dieną mirdavo 15–30 žmonių.

Nigerijos kariuomenės atstovas Johnas Agimas paneigė „Amnesty International“ ataskaitos teiginius ir juos pavadino „propaganda“. Esą į stovyklas, kuriose laikomi išlaisvinti įkaitai, daugiausia moterys, kariai nebuvo siunčiami.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pranešimas apie prašymų dėl triukšmo mažinimo priemonių įgyvendinimo išlaidų kompensavimo priėmimą
Reklama
Atėjo metas apsitverti sklypą: specialistų patarimai
Reklama
Steikų diena: kaip paruošti sultingą ir burnoje tirpstantį steiką?
Reklama
„CFMOTO“ tapo naujos motociklų vairavimo akademijos Lietuvoje partneriais
Užsisakykite 15min naujienlaiškius