Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Lietuvos analitikai – apie tai, ką perskaitė JAV ir NATO atsakymuose į Rusijos pasiūlymus

Ispanijos leidinio „El Pais“ trečiadienį paviešintuose JAV ir NATO atsakymuose į ultimatyvius Rusijos reikalavimus didesnių staigmenų nėra – stengiamasi išlaikyti dabartinę padėties pusiausvyrą, bet kokios perspektyvos susitarti siejamos su deeskalacija prie Ukrainos sienos, 15min teigia analitikai. Jų teigimu, iš atsakymų nematyti rizikos, kad NATO galėtų sutikti apriboti savo buvimą regione.
Vladimiras Putinas ir Joe Bidenas Ženevoje
Vladimiras Putinas ir Joe Bidenas Ženevoje / „Scanpix“/AP nuotr.

Dokumentuose amerikiečiai ir Aljansas siūlo Kremliui derėtis dėl nusiginklavimo ir „pasitikėjimą didinančių“ veiksmų, bet ragina pirmiausia deeskaluoti situaciją prie Ukrainos sienų. NATO ir JAV atsakymus Rusijai galima skaityti čia.

Lietuvos valdžios atstovai anksčiau ragino nesutikti su reikalavimais, kurie apribotų apginamumą, ribojant karinių pratybų mastą ir dažnį ar atsisakant karių dislokavimo. Prezidentas Gitanas Nausėda sausio viduryje irgi teigė, kad NATO negali būti skirtingo saugumo zonų, kur būtų ribojami gynybai užtikrinti būtini pajėgumai ir pratybos.

Vis dėlto amerikiečių laiške Rusijai rašoma apie „pasitikėjimą didinančias priemones“, susijusias su sausumos pratybomis Europoje, taip pat kalbama apie galimas derybas dėl nusiginklavimo.

AFP/„Scanpix“ nuotr./BALTOPS karinės NATO pratybos Lenkijoje
AFP/„Scanpix“ nuotr./BALTOPS karinės NATO pratybos Lenkijoje

Tiesa, 15min kalbinti analitikai nemano, kad Lietuvai ir kitoms NATO šalims narėms reikėtų labai jaudintis. Anot Lauryno Jonavičiaus, VU Tarptautinių santykių ir politikos mokslų instituto dėstytojo, NATO buvimas Lietuvoje neturėtų sumažėti.

Dar vienas VU TSPMI dėstytojas Vytis Jurkonis teigė, kad „atsakymai nėra tokie, kokie galėtų tenkinti Kremlių, kuris imituoja norą kalbėtis“.

Visgi K.Girnius portalui tvirtino manantis, kad karinių pratybų regione iš tiesų galėtų mažiau, nes taip mažėtų įtampa.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius