-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

Analitikas apie Rusijos kovą su koronavirusu: „Oficialius skaičius galite išmesti į šiukšliadėžę“

Borisas Ovčinikovas, vienas garsios e-komercijos tyrimų agentūros „Data Insight“ įkūrėjų, pareiškė išanalizavęs Rusijos oficialiai pateikiamą statistiką apie koronaviruso plitimą šalyje ir nustatęs, kad duomenys greičiausiai klastojami aukščiausiu, federaliniu lygiu, rašo „Meduza“.
Rusija slepia tikrąją mirčių nuo koronaviruso statistiką?
Rusija slepia tikrąją mirčių nuo koronaviruso statistiką? / „Scanpix“/ITAR-TASS nuotr.

B.Ovčinikovas teigė išstudijavęs Rusijos vyriausybės informaciją apie COVID-19 atvejus, pateiktą tarp balandžio 30 ir gegužės 24 dienos.

Jis pastebėjo, kad net keturis kartus per šį laikotarpį naujų užsikrėtimo atvejų skaičiai baigėsi deriniu „99“. Balandžio 30-ąją buvo 7099 naujos infekcijos, gegužės 8 dieną – 10699, gegužės 12-ąją – 10899, o gegužės 24 dieną – 8599.

Analitikas paskaičiavo, kad tikimybė, jog per 25 dienas net keturis kartus toks rodiklis baigsis skaičiais „99“, yra 0,011 proc., arba viena iš 9350.

Anot B.Ovčinikovo, toks keistas sutapimas gali būti arba neįtikėtinas atsitiktinumas, arba ženklas, kad statistiką kažkas diktuoja iš aukščiau.

Be to, jis tvirtina, kad Rusijos oficialios statistikos patikimumas ėmė braškėti konkrečiai nuo balandžio 20 dienos: „Tądien po ilgos pertraukos naujų atvejų buvo mažiau nei per dvi dienas prieš tai.“

„Iš pradžių įtariau, kad statistika klastojama tik regionuose, ne Maskvoje ir Sankt Peterburge.

Ir net gegužės 17-ąją, kai aštuoni regionai tuo pačiu metu pranešė apie skaičius, kurie baigėsi deriniais „97“ ir „98“, galvojau apie atsitiktinumą, o ne apie centralizuotą sukčiavimą“, – feisbuke rašo B.Ovčinikovas.

Jis priduria: „Galite išmesti oficialius duomenis apie infekcijų skaičių į šiukšliadėžę. Nėra jokios priežasties manyti, kad jie tiksliai atspindi epidemijos vystymąsi. Galbūt atspindi, o galbūt ne. Mes nė nenutuokiame. Absurdiška vertinti suklastotus skaičius.“

Jau vėliau, duodamas interviu nepriklausomai televizijai „Dožd“, B.Ovčinikovas pasvarstė, esą gali būti persekiojimas už neva „melagingų naujienų“ skleidimą. Bet pridūrė manantis, kad Rusijos pareigūnai supranta, jog „oficiali statistika netiksliai atspindi situaciją“.

Anksčiau gegužę „The New York Times“ ir „Financial Times“ skelbė, kad Rusija neužregistruoja daugelio koronaviruso protrūkio šalyje aukų ir kad 70 proc. mirčių nuo COVID-19 užrašomos kaip mirtys dėl kitų priežasčių.

Rusijos užsienio reikalų ministerija iškart pareikalavo atsiimti tokius teiginius, o Valstybės Dūma pagrasino atimti iš šių leidinių korespondentų šalyje akreditacijas.

Dar 2012 metais prezidentas Vladimiras Putinas esą įsakė regionų pareigūnams sumažinti mirštamumo nuo tam tikrų ligų rodiklius.

Bet „Meduza“ korespondentė Lilija Japarova jau anksčiau išsiaiškino, kad slėpti mirtis nuo koronaviruso Rusijos vyriausybei leidžia pasirinkta metodologija. Esą kai kurių pareigūnai tikinimai, kad išvengti daugybės mirčių leidžia aukštos kokybės sveikatos apsaugos sistema, yra melas.

Su L.Japarova bendravę patologai jai vis dėlto atskleidė, kad juos priskirti mirtis nuo COVID-19 kitoms priežastims ragina tiek Rusijos sveikatos apsaugos ministerija, tiek pačių ligoninių vyriausieji gydytojai.

O klastojimą atskleidžia pastarųjų mėnesių mirčių statistika, kuri yra gerokai blogesnė nei įprasta.

Beje, L.Japarova atkreipia dėmesį, kad dar 2012 metais prezidentas Vladimiras Putinas esą įsakė regionų pareigūnams sumažinti mirštamumo nuo tam tikrų ligų rodiklius. Esą todėl dabar tiesiog pasitelkiami seni triukai.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius