Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Analitikas M.Laurinavičius: taikos planas – kabliukas, ant kurio Rusija pakabins visą Ukrainą

Net ir ta Rusijos valdančiojo elito dalis, kuri anksčiau pasisakė už karą su Ukraina „iki galo“ ir Novorosijos sukūrimą Ukrainos Pietryčiuose, pradeda sutikti su taikos derybomis, mano Rytų Europos studijų centro (RESC) analitikas Marius Laurinavičius. Tačiau rusiška taika Ukrainoje, anot eksperto, reiškia tai, kad Rusija Ukrainoje išlaikys politinę kontrolę, neprisiimdama ekonominės naštos maištaujančiuose regionuose.
Marius Laurinavičius
Marius Laurinavičius / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.

LRT.lt primena, kad Ukrainos Rytuose, anot šios šalies prezidento Petro Porošenkos, liovėsi plataus masto kariniai veiksmai, o Rusija iš Ukrainos teritorijos išvedė 70 proc. savo karių. M.  Laurinavičiaus teigimu, šie veiksmai leidžia manyti, kad šiuo metu vyksta Boisto grupės [rugpjūtį Suomijos saloje susitikusios Junginių Amerikos Valstijų (JAV) ir Rusijos ekspertų grupės – LRT.lt] 24 žingsnių taikos plano įgyvendinimas.

„P. Porošenkos pareiškimas įrodo, kad Ukraina ir Rusija yra pasiryžusios žengti derybų keliu. Vis labiau panašu, kad ne tik Jevgenijaus Primakovo klanas, bet ir tie klanai, kurie buvo už karą „iki galo“ ir „Novorosijos“ sukūrimą, bent iš dalies pradeda sutikti su taikos derybų Rusijos sąlygomis planu. Tikėtina, kad ten kažkas jau yra suderinta“, ­– kalba M. Laurinavičius.

Tai yra kabliukas, ant kurio Rusija pakabintų visą Ukrainą, kontroliuotų ją politiškai, sau palankiai reguliuotų ir Ukrainos geopolitinę orientaciją. Tačiau tuo pat metu Rusijai nereikėtų jaudintis dėl ekonominio Donbaso regiono išlaikymo: ši našta liktų ant Ukrainos pečių. Taigi tas taikos planas yra Ukrainos išlaikymo Rusijos kontrolėje ne karinėmis priemonėmis planas, – tvirtina pašnekovas.

RESC eksperto teigimu, viena iš tokio scenarijaus Ukrainoje priežasčių buvo Rusijai pritaikytos sankcijos, tačiau pagrindine priežastimi jų neįvardija.

„Sankcijos tikrai davė rezultatų ir yra viena iš priežasčių, kodėl toje vidinėje Rusijos kovoje taikos partija laimi. Bet dabartinis scenarijus yra galių balanso pasekmė, o šiuo metu balansas labiau svyra į taikos pusę. Tačiau norėčiau pabrėžti, kad J. Primakovo klanas nuo pat kovo mėnesio tokios pozicijos laikėsi, todėl negalima sakyti, kad tokia pozicija Rusijoje atsirado tik dabar“, – pažymi M. Laurinavičius.

Rusija išlaikys Ukrainos kontrolę

Pasak RESC analitiko, taika su Ukraina Rusijos žodyne toli gražu nereiškia, kad Ukraina galės lengvai atsikvėpti, savarankiškai priimti visus sprendimus ir siekti tapti vakarietiška valstybe. M. Laurinavičius sako, kad derybose galima tikėtis įvairių niuansų, tačiau, sprendžiant iš kai kurių Ukrainos valdžios veikėjų pareiškimų, viskas vyksta pagal Boisto grupės planą. Todėl Ukrainai bus siūloma pasilikti Donbaso regioną, tačiau suteikti jam autonomiją.

„Autonomija turėtų būti tokio lygio, kad Donbasas pats galėtų priimti sprendimus dėl santykių su Rusija, ypač ekonominių. Rusijos tikslas yra padaryti taip, kad bent dalis Ukrainos, nors ir turinčios asociacijos sutartį su ES, turėtų išskirtinę ekonominės sąjungos su Rusija teisę“, – teigia RESC analitikas.

Anot M. Laurinavičiaus, toks susitarimas padėtų Rusijai išlaikyti įtaką ne tik Donbase, bet ir visoje Ukrainoje, nes Donbasas liktų Ukrainos dalimi, o jo atstovai išliktų valdžioje.

„Tai yra kabliukas, ant kurio Rusija pakabintų visą Ukrainą, kontroliuotų ją politiškai, sau palankiai reguliuotų ir Ukrainos geopolitinę orientaciją. Tačiau tuo pat metu Rusijai nereikėtų jaudintis dėl ekonominio Donbaso regiono išlaikymo: ši našta liktų ant Ukrainos pečių. Taigi tas taikos planas yra Ukrainos išlaikymo Rusijos kontrolėje ne karinėmis priemonėmis planas“, – tvirtina pašnekovas.

Tačiau, anot M. Laurinavičiaus, sunku prognozuoti, kaip elgsis Rytų Ukrainoje siautėjantys teroristai, nes kai kurie jų nėra kontroliuojami net Rusijos valdžios.

Europa pasirengusi sutikti su bet kokiomis sąlygomis

Europa, M. Laurinavičiaus manymu, yra visiškai pasirengusi sutikti su bet kokiomis taikos sąlygomis, pernelyg negalvodama, kas bus po to, kai Ukraina bus priversta tokiomis sąlygomis priimti taiką.

„Strategiškai į ateitį niekas pernelyg nežiūri, visi tiesiog džiaugiasi galimybe bet kokiomis sąlygomis užbaigti karą. Europoje šis noras yra milžiniškas, todėl Ukraina patiria ne tik didelį Rusijos, tačiau ir Europos spaudimą sutikti su taikos sąlygomis. Panašios pozicijos laikosi ir JAV, tik Baracko Obamos administracija Boisto plano oficialiai neremia, – sako ekspertas. – Dėl to paskutinės sankcijos Rusijai buvo suderintos ir priimtos, tačiau Suomijos, kuri buvo Boisto plano derybų tarpininkė, reikalavimu jų įgyvendinimas buvo atidėtas. Ir jis bus atidėtas, kol, Europos įsitikinimu, paaiškės, kad derybos šįsyk yra rimtos ir tų sankcijų nebereikės įvedinėti. Toks ir yra planas, kad naujų sankcijų įvedinėti nereikėtų.“

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius