-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Analizė: kodėl įvykiai Egipte yra tokie svarbūs?

Jei neramumai Egipte virs revoliucija, pasekmės arabų pasauliui, o taip pat ir Vakarų šalių politikai Artimuosiuose Rytuose, bus didžiulės, rašo BBC.
Chaoas Kaire
Chaoas Kaire / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Įvykiai Egipte daug svarbesni nei Tunise, tapusiame pagrindiniu per Afrikos valstybes vilnijančių protestų bangų, katalizatoriumi. Egiptas, kuris yra tankiausiai apgyvendinta arabų valstybė, gali padėti nulemti arabų politikos esmę – ar Izraelio, ar Irano atžvilgiu, ar bandant pasiekti arabų konsensusą rūpimais klausimais.

Bet svarbiausia tai, kad Egiptas tradiciškai pasižymėjo stiprybe ir tvirtumu – savybėmis, kurios šios šalies žlugimą darė neįsivaizduojamu. Net ir dabar, kai yra tiek daug neaiškumo, ši šalis ir pagrindinės jos struktūros gali išlikti – su ar be Hosni Mubarako, pastaruosius tris dešimtmečius šalį valdžiusio prezidento.

Neapgalvota islamistų korta

Šaliai paskendus chaose, į valdžią gali iškilti neaišku, kokie nauji lyderiai – nacionalistai ar islamistai, civiliai ar kariškiai.Jei šiame regione atsiras galios vakuumas, kas jį užpildys? Ar galinga kariuomenė įsikiš, kad atstatytų stabilumą šalyje? Jei taip, ar protestuotojai Egipte pritars tokiems veiksmams ar, kaip tunisiečiai, išlaikys spaudimą iki galo, siekdami esminių pokyčių? Ir ar neapgalvota korta, labiausiai kelianti nerimą Vakarų šalims – Musulmonų Brolija, kuri yra islamiškas opozicijos judėjimas, kokiu nors būdu išnaudos protestus, kad patektų į valdžią?

Šiuo metu toks scenarijus atrodo nerealus. Tačiau situacija Egipte yra nepastovi. Šaliai paskendus chaose, į valdžią gali iškilti neaišku kokie nauji lyderiai – nacionalistai ar islamistai, civiliai ar kariškiai.

Regioninės pasekmės

Jei H.Mubarako režimas žlugs, o tai vis dar yra ganėtinai abejotina, tai turėtų pasekmių faktiškai visiems svarbiausiems šio regiono veikėjams ir faktiškai visais svarbiausiais klausimais.

• Arabų valstybių autokratams tai būtų daug grėsmingesnis įspėjimas, nei Ben Ali režimo žlugimas Tunise.

• Arabų protestuotojams tai būtų stiprus padrąsinimas, kuris leistų patikėti, kad regionas įžengė į naują „žmonių valdžios“ erą.

• H.Mubarako režimo žlugimas suduotų didžiulį smūgį ir taip jau silpnam Artimų Rytų taikos procesui. Egiptas buvo pirmoji arabų valstybė, 1970-aisiais pasirašiusi taikos susitarimą su Izraeliu. Režimo pasikeitimas sukeltų nerimą Izraelio lyderiams ir sustiprintų daugelio izraeliečių apgulties mentalitetą.

• Tai turėtų įtakos verslininkų pasitikėjimui Egiptu regiono ir net pasaulio mastu, ypatingaij jei naftos kainos šokteltų į viršų.

• Galiausiai, tai iškeltų skausmingų dilemų Vakarų politikos įgyvendintojams, kurie ilgą laiką pirmenybę teikė palaipsnei politinei reformai regione, baimindamiesi, kad alternatyva būtų stabilumo žlugimas ir ekstremizmo iškilimas.

Šiuo metu arabų valstybių lyderiai ir šių šalių piliečiai prilipę prie savo televizorių ekranų, kompiuterių ir telefonų, laukdami naujienų, kaip klostosi įvykiai Egipte. Dar prireiks šiek tiek laiko, kol dūmai ir ašarinės dujos išsisklaidys ir naujas šio neramaus regiono veidas išryškės.
 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius