Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Anatolijus Liabedzka apie opozicijos atstovę Baltarusijos parlamente: „Anos Kanopackajos pergalė yra simbolinė“

Dvi opozicijos kandidatės buvo išrinktos į Baltarusijos parlamentą, pirmadienį pranešė Centrinė rinkimų komisija. Tai pirmas toks atvejis autokratiškajam prezidentui Aleksandrui Lukašenkai paklusnaus parlamento rinkimuose nuo 2008 metų.
Anatolijus Lebedko
Anatolijus Liabedzka / A.Primost/15min nuotr.

Anksčiau šiais metais Europos Sąjunga panaikino sankcijas Baltarusijai, o A.Lukašenka, kurį JAV yra pavadinusios paskutiniu Europos diktatoriumi, toliau bando gerinti savo įvaizdį Vakarų akyse.

Baltarusijos jungtinės pilietinės partijos (OGP) atstovė Ana Kanopackaja ir Baltarusių kalbos draugijos kandidatė Aliona Anisim užsitikrino mandatus per sekmadienį vykusius visuotinius rinkimus, pranešė Centrinė rinkimų komisija

Likę 110 parlamento narių, apie kurių išrinkimą komisija pranešė anksti pirmadienį, laikomi artimais A.Lukašenkos režimui.

„Anos Kanopackajos pergalė yra simbolinė – ji rodo, kad esant sąžiningam balsų skaičiavimui opozicija gali laimėti“, – sakė OGP lyderis Anatolijus Liabedzka, vienas pagrindinių opozicijos veikėjų. Jam po dalyvavimo prezidento rinkimuose 2010 metais teko keletą mėnesių praleisti kalėjime.

Sekmadienį rinkimuose dalyvavo maždaug 200 opozicijos kandidatų, bet kritikai sako, kad vadovaujant A.Lukašenkai rinkimai negali būti teisingi, net jeigu saujelė jo oponentų būtų išrinkti.

„Mes nepakeisime mūsų požiūrio į jo kampaniją. Baltarusijoje nėra laisvų rinkimų“, – sakė A.Liabedzka.

A.Kanopackaja balotiravosi sostinėje Minske ir varžėsi su buvusia kandidate į prezidentus Tatjana Korotkevič bei Minsko traukinių stoties vadovu.

Kai Baltarusija paleido į laisvę keletą žymių politinių kalinių, Europos Sąjunga panaikino virtinę šiai šaliai taikytų ekonominių sankcijų.

ES sankcijos buvo įvestos 2011 metais dėl A.Lukašenkos žiauraus susidorojimo su opozicija.

Dauguma parlamentarų, išrinktų į nuo 1994 metų A.Lukašenkos geležiniu kumščiu valdomos Baltarusijos parlamentą, yra valstybės pareigūnai arba valstybinių įmonių funkcionieriai.

Ankstesniuose parlamento rinkimuose 2012 metais, kurie, pasak tarptautinių stebėtojų, nebuvo laisvi ir sąžiningi, pagrindinės opozicinės partijos nedalyvavo.

2015 metų prezidento rinkimuose A.Lukašenka iškovojo triuškinamą pergalę ir buvo perrinktas penktai kadencijai.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Ekspertės: moterų investavimo rezultatai – geresni, ko reikėtų pasimokyti vyrams
Reklama
28 metai su „Teleloto“ – kas lieka už kadro?
Reklama
Pasiskiepyti – į vaistinę: ateina per pietų pertrauką, kartu atsiveda ir šeimos narius
Reklama
Kam ir kada reikalingi saulės akiniai ir dirbtinis akių drėkinimas
Užsisakykite 15min naujienlaiškius