Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2012 04 19 /17:22

Andersas Behringas Breivikas teigia planavęs susprogdinti tris bombas ir surengti šaudynes Osle

Ultradešiniųjų pažiūrų ekstremistas Andersas Behringas Breivikas, pernai liepą Norvegijoje nužudęs 77 žmones, ketvirtadienį sakė teismui, kad planavo detonuoti tris sprogmenų prikrautus automobilius ir surengti šaudynes Oslo centre.
Andersas Behringas Breivikas
Andersas Behringas Breivikas / AFP/„Scanpix“ nuotr.

„Buvo planuota (detonuoti) tris užminuotus automobilius, po to (surengti) šaudymą“, – jis sakė Oslo teismui ketvirtąją bylos nagrinėjimo dieną, teigdamas, kad iš pradžių planavo „labai didelę operaciją“.

A.B.Breivikas prisipažino pernai liepos 22 dieną detonavęs sprogmenų prikrautą automobilį prie Norvegijos vyriausybės būstinės Osle, o vėliau nušovęs 69 žmones valdančiosios Leiboristų partijos jaunimo organizacijos stovykloje netoli sostinės esančioje Utiojos saloje.

Klausinėjamas prokurorų A.B.Breivikas sakė, kad vieną vienos tonos bombą ketino susprogdinti vyriausybinių pastatų rajone, o kitą, irgi vienos tonos, – prie Darbo partijos būstinės.

A.B.Breivikas taip pat planavo pasigaminti trečią 500 kilogramų bombą, tačiau nebuvo parinkęs jai taikinio.

Tarp galimų taikinių jis įvardijo pastatą, kuriame įsikūrusi laikraščio „Aftenpost“ redakcija; parlamento pastatą; Oslo rotušę ir karališkuosius rūmus.

„Apsisprendžiau dėl (karališkųjų) rūmų tokioje vietoje, kad nenukentėtų karališkoji šeima, – teigė kaltinamasis. – Dauguma nacionalistų ir kultūriškai konservatyvių žmonių yra monarchijos šalininkai, įskaitant mane.“

Prieš islamą nusistatęs kovotojas sakė, kad po trijų sprogdinimų planavo surengti kelias šaudynes, jeigu liktų gyvas. Galiausiai jis apsisprendė susprogdinti tik vieną bombą, nes ją pasigaminti buvo „daug sudėtingiau nei tikėjausi“.

A.B.Breivikas sakė teismui, jog planavo surengti daugiau šaudynių, jeigu būtų likęs gyvas per pirmąsias.

Tarp jo planuotų taikinių buvo kraštutinio kairiojo jaunimo judėjimo „Blitz“ būstinė Osle, laikraščio „Dagsavisen“ redakcija ir Socialistinės kairės partijos būstinė, kurių pastatai yra netoli vienas kito.

A.B.Breivikas pernai liepos 22 dieną susprogdino tik vieną užminuotą automobilį Oslo centre, tačiau vėliau ilgiau nei valandą siautėjo Utiojos saloje, kur šimtai žmonių buvo susitinkę į Darbo partijos jaunimo vasaros stovyklą.

Ežero saloje, kurią skalaujantis vanduo tuo metu buvo labai šaltas, jis nušovė 69 žmones, daugiausiai paauglius. Tai buvo daugiausiai aukų nusinešusios žudynės, kada nors įvykdytos pavienio ginkluoto užpuoliko.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius