Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Andersas Behringas Breivikas teisme žada apgailestauti, kad nėjo toliau

Norvegijos ultradešiniųjų pažiūrų ekstremistas Andersas Behringas Breivikas, kuris jau pirmadienį stos prieš teismą dėl 77 žmonių nužudymo, teisme ketina pareikšti, kad gailisi, jog nėjo toliau, antradienį pareiškė jo advokatas.
Andersas Behringas Breivikas
Andersas Behringas Breivikas / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

„Tai bus labai sunku, klausytis jo paaiškinimų bus siaubinga užduotis, – sakė Geiras Lippestadas žurnalistams. – Jis ne tik gins savo veiksmus, bet, manau, ir apgailestaus, kad nėjo toliau.“

33-jų metų kaltinamasis sakė, kad yra patenkintas naujausios ekspertizės išvadomis, kurios rodo, kad A.B.Breivikas savo išpuolius įvykdė nebūdamas psichinis ligonis, todėl yra atsakingas pagal įstatymus už savo veiksmus.

Naujasis vertinimas prieštarauja ankstesniam, nustačiusiam, kad savo kaltę pripažinęs žudikas serga paranojine šizofrenija, dėl to jam būtų buvęs skirtas gydymas psichiatrinėje ligoninėje, o ne laikymas kalėjime.

„Jo pirmoji reakcija buvo ta, kad jis patenkintas (naujosios ekspertizės) išvadomis“, – sakė G.Lippestadas žurnalistams po pokalbio su savo ginamuoju.

„Jis taip pat sakė, kad tai jo nestebina, kad jis tikėjosi tokių išvadų“, – pridūrė advokatas.

A.B.Breivikas, anksčiau pareiškęs, kad gydymasis psichiatrijos ligoninėje jam būtų „blogiau už mirtį“, nori būti pripažintas esantis blaivaus proto, kad, anot jo advokatų, nebūtų sukompromituotas jo 1 500 puslapių politinis manifestas, paskelbtas internete prieš pernai liepos 22 dieną įvykdytus išpuolius.

Prokurorai dar negali pasakyti, kokią bausmę prašys skirti Breivikui

Norvegijos prokurorai antradienį pranešė, kad dar turės nuspręsti, ar siekti, kad 77 žmones pernai nužudęs A.B.Breivikas būtų uždarytas specialioje psichiatrinėje ar kalėjime.

„Kol kas šiame etape nenorime spėlioti, kokios teismo prašysime bausmės“, sakoma dviejų prokurorų pareiškime po to, kai naujausia psichiatrų ekspertizė nustatė, kad A.B.Breivikas yra pakaltinamas.

Naujasis vertinimas prieštarauja ankstesniajam, nustačiusiam kad savo kaltę pripažinęs žudikas serga „paranojine schizofrenija“, dėl to būtų galima skirti gydymą psichiatrinėje ligoninėje, o ne laikyti kalėjime.

Galutinį sprendimą priims Oslo teismo teisėjai po 10 savaičių užtruksiančio teismo proceso, kuris prasidės balandžio 16 dieną.

„Jeigu bus sąlygos nuteisti A.B.Breiviką kalėti, mes sieksime šio varianto. Jeigu sąlygų skirti įkalinimo bausmę nebus, prašysime jam skirti gydymą uždaroje psichiatrinėje ligoninėje“, sakoma Ingos Bejer Engh ir Sveino Holdeno pareiškime.

Jų apsisprendimas priklausys nuo teisme pateiktų įrodymų ir paties A.B.Breiviko, psichiatrų ir teismo ekspertų parodymų, sakė jie.

Oslo teismo teisėjai sprendimą turėtų priimti liepos mėnesį.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius