Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Andersas Foghas Rasmussenas: NATO neskuba išeiti iš Afganistano, sako Aljanso vadovas

NATO trečiadienį patikino, kad nesiima jokių veiksmų paspartinti savo pajėgų išvedimą iš Afganistano, nepaisant pastarojo meto nesėkmių ir į pajėgas infiltruotų kovotojų išpuolių.
Andersas Foghas Rasmussenas
Andersas Foghas Rasmussenas / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Vašingtonui paskyrus naują NATO pajėgų vadovą Afganistane, NATO generalinis sekretorius Andersas Foghas Rasmussenas pareiškė, kad karines pajėgas numatoma išvesti iki 2014 metų, tačiau tai bus vykdoma palaipsniui, reguliariai mažinant karių skaičių ir juos perdislokuojant.

„Šito nereikėtų laikyti veržimusi prie išėjimo“, – po dvi dienas trukusio NATO gynybos ministrų susitikimo Briuselyje žurnalistams sakė A.F.Rasmussenas.

Bet koks kitoks paaiškinimas yra klaidingas, sakė jis, ir pridūrė, jog tai pakeistų kontrolės perdavimo afganų pajėgoms logišką seką.

Numatytas laipsniškas kariuomenės išvedimas vyksta sklandžiai – vyriausybės pajėgų jau kontroliuojamose teritorijose, kuriose gyvena maždaug 80 proc. šalies gyventojų, pastebimas Talibano kovotojų išpuolių sumažėjimas, sakė NATO vadovas.

Tačiau tarp nesėkmių, apie kurias pastaraisiais mėnesiais skelbė laikraščių antraštės, jis paminėjo išpuolius, kuriuos įvykdo į afganų pajėgas infiltruoti sukilėlių kovotojai ir per kuriuos žuvo daugiau nei NATO pajėgų karių.

Šie išpuoliai yra tikras iššūkis, tačiau jie nepakeis strategijos, sakė A.F.Rasmussenas, kylant nuogąstavimams, kad šie išpuoliai gali kelti pavojų NATO pasiekimams Afganistane.

Pasak NATO generalinio sekretoriaus, gynybos ministrai susitarė jau dabar pradėti planuoti po 2014 metų prasidėsiančią apmokymų ir pagalbos misiją,  kuri jau nebebus „kovinė misija“.

Dabartinį NATO pajėgų Afganistane vadą JAV generolą Johną Alleną turėtų pakeisti JAV jūrų pėstininkų pajėgų vado pavaduotojas Josephas Dunfordas.

J.Dunfordas Afganistane perims vadovavimą 68 tūkst. JAV karių, kurie sudaro pagrindinę 100-tūkstantinės koalicijos dalį. Numatoma, kad Afganistano pajėgos perims visą atsakomybę už saugumą šalyje, o NATO rengsis apmokymų ir pagalbos misijai po 2014 metų.

J.Allenas paskirtas NATO vyriausiuoju pajėgų vadu, pakeisdamas Jamesą G.Stavridis poste, kurį tradiciškai užima amerikiečių pareigūnas. Abiejų pareigūnų kandidatūras, kurias pasiūlė prezidentas Barackas Obama, dar turi patvirtinti Senatas.

Trečiadienį, antrąją gynybos ministrų susitikimo dieną, jo dalyviai pradėjo nuo Kosovo, kur NATO vadovaujama taikdariška misija jau vykdoma 13-us metus, tačiau maža ženklų, kad dėl Kosovo atsiskyrimo nuo Serbijos kilusį konfliktą būtų galima išspręsti.

A.F.Rasmussenas pakartojo, kad NATO keisti savo misijos neketina, nes visa KFOR operacija buvo „nepakeičiama“. Jis taip pat sakė, kad laukia politinių permainų, kurios „pastūmėtų visą regioną pirmyn“.

Pagrindinis antradienio susitikimo klausimas buvo, kaip išlaikyti nepakitusias karines išlaidas, kai šalių vyriausybės iš visų pusių spaudžiamos karpyti biudžeto išlaidas.

Didelę dalį NATO išlaidų gynybai pasiima Jungtinės Valstijos ir ši dalis per pastarąjį dešimtmetį smarkiai išaugo. Tai yra svarbus kontrargumentas JAV partnerių lūpose, atsakant į Vašingtono prašymą daugiau prisidėti prie Aljanso veiklos.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius