Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Angela Merkel įspėja dėl „melo ir dezinformacijos“ kovojant su virusu

Vokietijos kanclerė Angela Merkel ketvirtadienį gynė jos vyriausybės paskelbtas griežtas naujas karantino priemones ir įspėjo, kad propaganda bei sąmokslo teorijos kenkia kovai su pandemija.
Angela Merkel
Angela Merkel / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Populiari kanclerė paragino vokiečius susitelkti ir laikytis suvaržymų, nepripažinti tų, kas atsisako vadovautis mokslu kovoje su ligos plitimu.

„Leiskite pasakyti aiškiai: melas ir dezinformacija, sąmokslo [teorijos] ir neapykanta kenkia ne tik demokratiškiems debatams, bet ir kovai su koronavirusu“, – žemiesiems parlamento rūmams pareiškė A.Merkel.

Jos kalbą pertraukdavo kraštutinių dešiniųjų partijos AfD deputatų švilpimas, išprovokavęs retą rūmų pirmininko Wolfgango Schaeuble įsikišimą. Jis pagrasino drausmės nesilaikantiems deputatams nuobaudomis.

A.Merkel trečiadienį per vaizdo konferenciją su 16 Vokietijos žemių lyderiais sutarė lapkričio mėnesiui uždaryti restoranus, barus, kino teatrus, teatrus, sporto sales, viešus baseinus ir kitas laisvalaikio leidimo vietas, taip siekiant stabdyti paspartėjusį viruso plitimą.

Mokyklos, darželiai, parduotuvės ir kitos svarbiausios įstaigos dirbs toliau, žmonės galės laisvai išeiti iš namų – ne taip kaip labiau paveiktoje Prancūzijoje.

Kanclerė užsitikrino beveik viso politinio spektro paramą, bet pramonės grupės perspėjo, kad kompanijoms, ypač mažoms, bus sunku išgyventi nepaisant numatytos 10 mlrd. eurų valstybės pagalbos.

Pastaraisiais mėnesiais šalyje taip pat padaugėjo pandemiją skeptiškai vertinančių žmonių protestų, kurių kai kurie baigėsi smurto proveržiais.

A.Merkel parlamentarams ketvirtadienį sakė, kad per parą užregistruojamų naujų užsikrėtimo atvejų skaičiui per pastarąją savaitę padvigubėjus, o intensyviosios slaugos skyriams sparčiai artėjant prie savo pajėgumų ribos, griežti suvaržymai yra vienintelis atsakingas pasirinkimas.

„Priemonės, kurių imamės, yra tinkamos, būtinos ir proporcingos, – sakė ji. – Prasidėjus šaltajam metų laikui, atsidūrėme dramatiškoje padėtyje.“

„Neviltis“

Pasak kanclerės, jos tikslas yra sumažinti asmeninius vokiečių kontaktus iki „absoliutaus minimumo“, kad naujų užsikrėtimo atvejų kreivė taptų plokščia.

Tačiau ji pridūrė suprantanti „nuvylimą, taip, neviltį“ tuose sektoriuose, kuriuos labiausiai paveiks karantino priemonės.

„Žiema bus sunki – keturi ilgi sunkūs mėnesiai – bet ji baigsis“, – sakė A.Merkel.

Vokietija pirmąją pandemijos fazę išgyveno geriau už daugumą savo kaimynių, o bendras mirties nuo COVID-19 atvejų skaičius daugiausiai gyventojų turinčioje Europos Sąjungos šalyje yra kiek daugiau nei 10 000.

Tačiau šalį supurtė virtinė didelių demonstracijų prieš vyriausybės priemones virusui suvaldyti. Kraštutiniai aktyvistai kaltina A.Merkel naudojantis pandemija valdžiai sutelkti.

A.Merkel griežtai atmetė tokius teiginius ir pavadino populizmą „ne tik nerealistišku, bet ir neatsakingu“.

„Dalykams, kuriuos paneigė mokslas, reikia mesti iššūkį“, – sakė ji.

A.Merkel, kurios ketvirtoji ir paskutinė kadencija kanclerio poste baigsis kitais metais, išgyvena populiarumo piką.

„Laisvė reiškia ne tai, kad visi daro, ką nori, bet tai, kad visi turi atsakomybę“, – sakė ji.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius