Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Angela Merkel: kaip Baltijos valstybės nepriklausomybę atgavo ne iškart, taip ir Krymo klausimui reikia kantrybės

Vokietijos kanclerė Angela Merkel penktadienį pareiškė, kad jos šalis ir Europos Sąjunga niekada nepriims Krymo aneksijos.
Vokietijos kanclerė Angela Merkel
Vokietijos kanclerė Angela Merkel / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Pasak kanclerės, aneksavusi Ukrainai priklausantį pusiasalį, Rusija pažeidė pačius Europos politikos pagrindus, taip sunkiai paklotus 1945 metais, rašo „Deutsche Welle“.

„Mes negalime gyventi toliau taip, tarsi nieko nebūtų įvykę“, – kalbėjo A.Merkel, tvirtindama, kad Vokietija ir ES su Rusijos elgesiu nesitaikstys.

Kartu ji pridūrė, kad Krymo klausimas reikalauja kantrybės – A.Merkel tai palygino su Vokietijos suvienijimu ar Baltijos valstybių nepriklausomybe, kuriems pasiekti irgi prireikė daug laiko.

„Europos pokarinės politikos pagrindas yra pagarba kiekvienos valstybės teritoriniam vientisumui – ir į šį pagrindą ne tik pasikėsinta, jis paprasčiausiai ignoruotas. Europai tai ne tik nepaprastai pavojinga, tai tiesiog nepriimtina, nes visa, ką mes sunkiai pasiekėme nuo 1945 metų, gali būti sunaikinta labai greitai. Mes čia negalime eiti į kompromisus, privalome dalykus vadinti jų tikraisiais vardais“, – pareiškė Vokietijos kanclerė.

„Viena vertus, kiekviena valstybė turi teisę pasinaudoti jėgos monopoliu, bet kita vertus, reikia veikti protingai. Rasti vidurio kelią išties nėra lengva“, – apibendrino A.Merkel.

Komentuodama įvykius Ukrainoje A.Merkel teigė, kad artimiausias tikslas – užtikrinti, kad įvyktų gegužės 25-osios prezidento rinkimai ir kad juose galėtų dalyvauti kuo daugiau rinkėjų.

Ji perspėjo, kad jei iškiltų problemų rengiant rinkimus arba Rusija ir toliau bandys destabilizuoti padėtį šalyje, ES imsis papildomų sankcijų.

Paklausta, ar ketina paraginti Kijevą sustabdyti antiteroristinę operaciją Ukrainos rytuose, kai Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas paragino separatistus atidėti „referendumą“ dėl Donecko srities statuso, A.Merkel atsakė, kad padėtis šalyje aštrėja jau daugybę dienų, tad neverta tikėtis, kad priemonės, kurių imasi Kijevas, kad susigrąžintų rytinių regionų kontrolę, bus nutrauktos artimiausiu metu.

„Viena vertus, kiekviena valstybė turi teisę pasinaudoti jėgos monopoliu, bet kita vertus, reikia veikti protingai. Rasti vidurio kelią išties nėra lengva“, – apibendrino A.Merkel.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius