-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

Angela Merkel: Vokietijoje nėra vietos neapykantai gatvėse

Vokietijos kanclerė Angela Merkel antradienį griežtai pasmerkė kraštutinių dešiniųjų protestą Vokietijos rytuose esančiame Chemnico mieste sakydama, kad Vokietijoje nėra vietos „neapykantai gatvėse“.
Kraštutinių dešiniųjų protestas Vokietijoje
Kraštutinių dešiniųjų protestas Vokietijoje / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Per kraštutinių dešiniųjų protestą Vokietijos rytuose esančiame Chemnico mieste svaidant butelius ir pirotechnikos priemones buvo sužeista mažiausiai 20 žmonių, pranešė vokiečių policija.

„Chemnico policijos valdyba padedant Saksonijos specialiosios paskirties policijai praėjusį pirmadienį rūpinosi saugumu per dvi demonstracijas mieste: Kairiųjų partijos ir piliečių judėjimo „Pro Chemnitz“... Per demonstraciją prasidėjo susirėmimai; naujausiais duomenimis, nukentėjo 18 akcijos dalyvių ir du policininkai“, – sakoma pranešime.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Angela Merkel Sakartvele
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Angela Merkel Sakartvele

Vokiečių naujienų agentūros DPA pranešime sakoma, kad Chemnico policija pripažino pirmadienio vakaro demonstracijai mobilizavusi per mažai pareigūnų. Demonstracijos metu kilo susirėmimai tarp neonacių ir kairiojo sparno surengto atsakomojo protesto dalyvių.

Pirmadienį Chemnice įvykusias dvi sankcionuotas akcijas išprovokavo 35 metų vokiečio mirtis praėjusį sekmadienį, po konflikto su keliais kitais vyrais. Du vyrai buvo sužeisti. 22 metų siras ir 21 metų irakietis buvo areštuoti dėl įtarimų netyčiniu nužudymu.

Dalyvauti „Pro Chemnitz“ akcijoje atvyko demonstrantų iš Berlyno, Brandenburgo, Tiuringijos, Žemutinės Saksonijos ir Šiaurės Reino-Vestfalijos. Vakare protestų dalyviai pradėjo svaidyti vieni į kitus pirotechnikos priemones ir butelius.

„Tarp jų (neramumų dalyvių) buvo tokių, kuriuos galima priskirti dešiniajam spektrui ir agresyviai nusiteikusiems futbolo sirgaliams“, – nurodė policija.

Filmuota medžiaga rodo, kad kraštutinių dešiniųjų protestuotojai bandė prasiveržti pro policijos linijas, demonstravo nacių pasveikinimą ir skandavo „Čia žygiuoja nacionalinis pasipriešinimas!“

„Tai, ką matėme, yra dalykas, kuriam nėra vietos konstitucinėje demokratijoje. Turime vaizdo įrašų, kaip žmonės gaudo kitus, (vyksta) nekotroliuojamos sueigos, (sėjama) neapykanta gatvėse. Tai neturi nieko bendra su mūsų konstitucine valstybe“, – pareiškė kanclerė žurnalistams.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Horstas Seehoferis
AFP/„Scanpix“ nuotr./Horstas Seehoferis

Anot vidaus reikalų ministro Horsto Seehoferio, federalinė policija pasiruošusi atsiųsti pastiprinimą į Saksoniją, kur yra Chemnico miestas.

„Pogromų nuotaikos“

Vokietiją sukrėtė vaizdai, kai agresyvūs demonstrantai – daugiausiai baltaodžiai futbolo chuliganai – koneveikė žmones, kuriuos laiko atvykėliais.

„Istorija tikrai nesikartoja, bet faktas, kad kraštutinių dešiniųjų minia siaučia Vokietijos viduryje, o pareigūnai nesusitvarko, primena apie padėtį Veimaro respublikos laikais“, – rašo portalas „Spiegel Online“.

Veimaro respublikos laikotarpis pasižymėjo įvairių sukarintų organizacijų, tokių kaip „Sturmabteilung“, formavimusi. Tokios grupuotės galiausiai padėjo naciams ateiti į valdžią.

Vokietijoje įsikūrusios Centrinės žydų tarybos pirmininkas Josefas Schusteris taip pat išreiškė susirūpinimą ir pažymėjo, kad „dabar piliečių pareiga yra priešintis kraštutinių dešiniųjų miniai“.

Kaip televizijai NTV sakė Anetta Kahane iš Amadeu Antonio fondo, kovojančiu su rasizmu, nors baltaodžiai turi teisę rengti demonstracijas, „tai, kas įvyko Chemnice, peržengė ribas – tai buvo neapykantos kurstymas ir pogromų skatinimo nuotaikos“.

Kol kas neaiškios vieno vokiečio mirties, kuri išprovokavo riaušes, aplinkybės, bet kraštutinės dešinės aktyvistai sekmadienį sparčiai mobilizavo jėgas, internete pasklidus kalboms, kad pagrindiniai įtariamieji yra užsieniečiai.

Saksonijos vidaus reikalų ministras Rolandas Woelleris pareiškė, kad eisenose dalyvavo chuliganai iš įvairių Vokietijos regionų, įskaitant vakarines žemes Šiaurės Reiną-Vestfaliją ir Žemutinę Saksoniją.

Saksonijos premjeras Michaelis Kretschmeris perspėjo, kad internete paplito melagingi tvirtinimai, jog buvo mirtinai subadytas moterį norėjęs apginti vyras ir paragino gyventojus ieškoti informacijos patikimuose šaltiniuose.

Jis taip pat akcentavo, kad įtariamųjų tautybės „visiškai nėra priežastis įtarinėti visus užsienyje gimusius piliečius“.

„Negali būti nieko pavojingesnio“

Saksonija, kur taip pat atsirado islomofobiškas gatvės judėjimas PEGIDA, ne kartą atsidurdavo dėmesio centre ir laikoma nusikaltimų iš neapykantos židiniu.

Šioje žemėje ypač nuogąstaujama dėl 2015-aisiais metais priimto Berlyno sprendimo įsileisti į šalį per milijoną prieglobsčio prašytojų, daugiausiai iš Irako ir karo draskomos Sirijos.

Imigracijos politikai nepritarianti kraštutinių dešiniųjų partija „Alternatyva Vokietijai“ (AfD) sulaukė Saksonijoje reikšmingos paramos ir, remiantis naujausiomis apklausomis, per kitąmet vyksiančius regioninius rinkimus gali tapti antrąja pagal dydį partija valdžioje.

AFP/„Scanpix“ nuotr./„Alternatyvos Vokietijai“ šalininkų eisena Berlyne
AFP/„Scanpix“ nuotr./„Alternatyvos Vokietijai“ šalininkų eisena Berlyne

Kritikai perspėja, kad vietos valdžia daugelį metų nelaikė kraštutinės dešinės rimta problema.

„Žemė negali leisti, kad mūsų gatvės būtų užtvindytos kraštutinės dešinės minių“, – nurodė dienraštis „Bild“, pridurdamas, jog Berlynas turi nedelsdamas deportuoti nusikaltėlius užsieniečius.

„Bild“: „Žemė negali leisti, kad mūsų gatvės būtų užtvindytos kraštutinės dešinės minių.“

„Pernelyg ilgai nieko nebuvo daroma. Būtent todėl pasitikėjimas žeme griūna. Būtent todėl rasistai, pavyzdžiui Chemnice, mano, kad jie gali daryti, ką panorėję. Negali būti nieko pavojingesnio mūsų šaliai“, – pabrėžė leidinys.

Laikraštis „Frankfurter Allgemeine Zeitung“ savo ruožtu pažymėjo, kad „kur įmanomas toks užsieniečių medžiojimas, ten atsižadėta įstatymo viršenybės principo“, o dienraštis „Die Welt“ įspėjo, jog „teisės viršenybės ir policijos dabar laukia išbandymas“.

„Negali būti tokio dalyko kaip smurto zona – toks dalykas kaip dalinis saugumas tiesiog neegzistuoja“, – parašė „Die Welt“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius