Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Angliško banknoto gamyboje naudojami gyvuliniai riebalai sukėlė šoką veganams

Anglijos bankui paskelbus, kad naujojo 5 svarų sterlingų banknoto sudėtyje esama gyvulių riebalų, sukilo šalies vegetarai ir veganai. Sukurta peticija, reikalaujanti, kad banknotas būtų nedelsiant pakeistas, mat juo naudotis gali ne visi gyventojai.
Naujasis 5 svarų sterlingų banknotas - atsparus aplinkos poveikiui.
Naujasis 5 svarų sterlingų banknotas - atsparus aplinkos poveikiui. / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Pirmadienį Anglijos bankas oficialiai patvirtino įtarimus, kad gaminant plastikinius 5 svarų banknotus naudojami gyvulinės kilmės produktai. „Polimero granulėse, kurios naudojamos 5 svarų kupiūros pagrindo gamybai, yra lajaus pėdsakų“, – „Twitter“ paskyroje paskelbė bankas.

Naujasis banknotas rinkoje pasirodė rugsėjį, tačiau po Anglijos banko žinios parengta peticija, raginanti pašalinti jį iš apyvartos. „Naujuose 5 svarų banknotuose yra riebalų pagrindu pagaminto lajaus. Tai nepriimtina milijonams vegetarų ir veganų Jungtinėje Karalystėje. Reikalaujame, kad nustotumėte naudoti gyvulinę produkciją gaminant valiutą, kurią mes turime naudoti“, – skelbiama peticijoje. Vos per parą peticiją pasirašė tūkstančiai gyventojų.

Po Anglijos banko žinios parengta peticija, raginanti pašalinti jį iš apyvartos.

Socialiniuose tinkluose žmonės ėmė piktintis, kad banknotai netinkami veganams bei vegetarams. Tuo tarpu kiti juokėsi iš gyvulinės kilmės produktų nevalgančių internautų, esą niekas neverčia kramsnoti banknotų.

Tai jau ne pirmas kartas, kai naujasis banknotas sukelia nepasitenkinimą. Jam pasirodžius sukurta peticija prieštaraujanti Winstono Churchillio atvaizdui, kuris pakeitę socialinės sistemos reformatorę Elžbietą Fry. Visuomenė pasipiktino, kad nei vienas Jungtinės Karalystės banknotas nebus papuoštas moters veidu (išskyrus karalienę).

Tūkstančiams išreiškus nepasitenkinimą pranešta, kad ant 2017-aisiais pasirodysiančio 10 svarų sterlingų banknoto puikuosis rašytojos Jane Austen atvaizdas. Naujasis plastikinis 5 svarų sterlingų banknotas – pirmasis Anglijos banko istorijoje, spausdinamas ne ant popieriaus. Polymero pagrindu sudaryta medžiaga pasirinktina dėl lankstumo, patvarumo bei sudėtingumo bandant padirbti.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius