Laisvas žodis nereiškia palaidas.  Prenumeratai iki - 60%
Išbandyti
2017 02 24 /08:53

Ant nužudyto Kim Jong Namo veido rasta cheminio ginklo pėdsakų

Šiaurės Korėjos lyderio Kin Jong Uno netikras brolis Kim Jong Namas buvo nužudytas mirtina nervus paralyžiuojančia medžiaga, žinoma kaip cheminis ginklas, penktadienį pranešė policija.
Kim Jong-Namas – Kim Jong Uno vyresnis brolis iš ankstesnės Kim Jong Ilo santuokos, kuris buvo nužudytas Malaizijoje
Kim Jong Namas / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Policija paskelbė toksikologinio tyrimo dėl Kim Jong Namo nužudymo Kvala Lumpūro oro uoste preliminarius rezultatus ir nurodė, kad dvi jį užpuolusios moterys panaudojo nervus paralyžiuojančią medžiagą VX, kuri yra bekvapė, beskonė ir itin nuodinga.

VX pėdsakų buvo rasta tepinėliuose, paimtuose nuo nužudytojo veido ir akių.

Nutekintas oro uosto apsaugos vaizdo kamerų įrašas rodo, kaip vasario 13 dieną dvi moterys prisiartina prie apkūnaus Kim Jong Namo ir, atrodo, kažką uždeda jam ant veido.

Truputį vėliau Kim Jong Namas matomas prašantis oro uosto darbuotojų pagalbos, o šie palydi jį į medicinos punktą.

Malaizijos policija nurodė, kad vyrą ištiko priepuolis ir kad jis mirė pakeliui į ligoninę.

VIDEO: Vaizdo įraše užfiksuotas Šiaurės Korėjos vado įbrolio nužudymas

Skrodimo rezultatai atmeta širdies smūgio tikimybę. Tyrėjai sutelkė dėmesį į prielaidą, kad Kim Jong Namas mirė nuo nuodų, patekusių į organizmą per veidą, o Pietų Korėja teigia, kad jis buvo tikslingai nužudytas.

Malaizijos detektyvai laiko suėmę tris asmenis: dvi moteris iš Indonezijos ir Vietnamo bei šiaurės korėjietį. Pareigūnai ieško dar septynių žmonių, kuriuos norima apklausti.

Šiaurės Korėjos žiniasklaida ketvirtadienį nutraukė 10 dienų tvyrojusią tylą dėl šio nužudymo ir tūžmingai apkaltino Malaiziją, esą ji „nepadoriai“ tiria šią bylą ir užsiima politiniais žaidimais dėl jo palaikų.

Savo pirmuosiuose komentaruose Šiaurės Korėjos valstybinė naujienų agentūra KCNA sakė, kad už nužudymą yra atsakinga Malaizija, ir apkaltino ją susimokius su Pietų Korėja.

Visos nervus paralyžiuojančios medžiagos veikia sutrikdydamos vieną organizmo fermentą, „išjungiantį“ kūno liaukas ir raumenis.

Agentūros paskelbtame ilgame tekste sakoma, kad Malaizija neatidavė velionio kūno „dėl absurdiško preteksto“, reikalaudama jo šeimos nario DNR mėginio.

Vis dėlto Šiaurės Korėja niekada nepripažino, kad auka yra faktinėje tremtyje gyvenęs Kim Jong Uno netikras brolis. KCNA pranešime jis įvardijamas tik kaip Šiaurės Korėjos „pilietis“, „turintis diplomatinį pasą“.

VX yra naudojama tik kaip cheminis ginklas. JAV Ligų kontrolės ir prevencijos centrai (CDC) ją apibūdina kaip „paties stipriausio poveikio“ nervus paralyžiuojančią medžiagą.

„Tikėtina, kad bet koks matomas skystos VX kontaktas su oda būtų mirtinas, nebent ji būtų tučtuojau nuplauta“, – sakoma CDC tinklalapyje.

Visos nervus paralyžiuojančios medžiagos veikia sutrikdydamos vieną organizmo fermentą, „išjungiantį“ kūno liaukas ir raumenis.

Jeigu šis „jungiklis“ nebeveikia, liaukos ir raumenys nuolat stimuliuojami, pervargsta ir nebegali palaikyti kvėpavimo.

Seulas: Šiaurės Korėja turi dideles cheminio ginklo atsargas

Šiaurės Korėja turi iki 5 tūkst. tonų cheminių ginklų, tarp jų ir nuodų, kuriais buvo nužudytas jos lyderio netikras brolis, penktadienį pareiškė Seulo ekspertai.

Kaip penktadienį pranešė Malaizijos policija, paskelbus toksikologinio tyrimo dėl Kim Jong Namo nužudymo Kvala Lumpūro oro uoste preliminarius rezultatus paaiškėjo, kad dvi jį užpuolusios moterys panaudojo nervus paralyžiuojančią medžiagą VX, kurios pėdsakų buvo rasta tepinėliuose, paimtuose nuo nužudytojo veido ir akių. Jungtinės Tautos šią medžiagą laiko masinio naikinimo ginklu.

Malaizijos detektyvai dėl šio nužudymo laiko suėmę tris asmenis: dvi moteris iš Indonezijos ir Vietnamo bei šiaurės korėjietį. Pareigūnai ieško dar septynių žmonių, kuriuos norima apklausti. Manoma, kad keturi iš šių žmonių pabėgo į Pchenjaną.

Pietų Korėjos gynybos ministerijos savo 2014-aisiais metais pristatytoje Gynybos baltojoje knygoje sakė, kad Šiaurės Korėja pradėjo gaminti cheminius ginklus devintame praėjusio amžiaus dešimtmetyje, ir kad dabar ji turi 2 500–5 000 tonų šių medžiagų.

Pchenjano cheminio ginklo gamyklos įsikūrusios aštuoniose vietovėse, įskaitant ir šiaurės rytinį Čongdžino uostą bei šiaurės vakaruose esantį Šinidžu miestą, sakoma dokumento 2012-ųjų versijoje.

„Manoma, kad Šiaurės Korėja turi didžiules VX, kuris gali būti gaminamas lengvai ir pigiai, atsargas“, – naujienų agentūrai AFP sakė gynybos ekspertas Lee Il Woo (Li Ir Vu) iš privataus Korėjos gynybos tinklo.

Prieš maždaug 100 metų sukurtas VX gali būti gaminamas nedidelėse laboratorijose ar fabrikuose, gaminančiuose pesticidus, sakė jis.

„Cheminiai ir biologiniai ginklai gali būti panaudojami įvairiais būdais, tokiais kaip artilerija, raketos ir lėktuvai“, – pridūrė jis.

Jei ši medžiaga patenka ant odos, akių ar nosies, net ir mažiausias lašelis bespalvio ir bekvapio nervus paralyžiuojančio nuodo mirtinai sutrikdo aukos centrinę nervų sistemą.

Pasak karo mokslų profesoriaus Kim Jong-ha iš Hanamo universiteto, Šiaurės Korėja turi 16 skirtingų nervus paralyžiuojančių medžiagų, įskaitant VX ir zariną. Pastarąją medžiagą 1995 metais Tokijo metropolitene panaudojo apokalipsinio kulto „Aum Shinrikyo“ nariai. Per tą ataką žuvo 12 žmonių.

Ši šalis taip pat turi kitų mirtinų cheminių medžiagų, tarp jų pasižyminčių dusinančiu poveikiu, sukeliančių odos pūsles arba apnuodijančių kraują, sakė Lee Il Woo. Be to, Šiaurės Korėja turi 13 rūšių biologinių ginklų, tokių kaip juodligės ir buboninio maro sukėlėjai.

Šiaurės Korėja nėra pasirašiusi pasaulinės cheminių ginklų konvencijos, kuri juos draudžia gaminti, laikyti ir naudoti.

Šią 1997-aisiais įsigaliojusią sutartį yra pasirašiusios daugiau kaip 160 valstybių.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Užsisakykite 15min naujienlaiškius