-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2016 03 16 /16:59

Antiteroristinė operacija Briuselyje: nukautas užpuolikas – Alžyro pilietis, dar du paspruko

Antradienį Prancūzijos ir Belgijos pareigūnų antiteroristinės operacijos Briuselyje metu prasidėjo susišaudymas. Kaip skelbia newsru.com, per operaciją keturi pareigūnai, nukautas vienas Kalašnikovo automatu ginkluotas užpuolikas.
Bėglio eskizas
Bėglio eskizas / Briuselio policijos nuotr.

KAS ŽINOMA IKI ŠIOL? 

  • Antiteroristinės operacijos Briuselyje metu nukautas užpuolikas – Alžyro pilietis; tai – Mohammedas Belkaidas; 
  • Antiteroristinė operacija vykdoma ir trečiadienį; 
  • Sužeisti keturi pareigūnai; 
  • Išplatintas vienas iš užpuolikų portretas; 
  • Antiteroristinės operacijos metu apartamentuose rasta „Islamo valstybės“ vėliava. 

17:00 val.  Belgijos ministras pirmininkas Charles'is Michelis trečiadienį pareiškė, kad šalyje išliks antras aukščiausias teroro grėsmės lygis po išvakarėse įvykusio mirtino policijos reido, kuriuo taikytasi į asmenis, susijusius su pernykščiais išpuoliais Paryžiuje.

Per spaudos konferenciją Ch.Michelis sakė, kad Grėsmių analizės koordinavimo centras (OCAM) „tebelaiko trečiąjį teroro grėsmės lygį, kuris reiškia, kad grėsmė yra galima ir tikėtina“.

12.48 val. Kaip praneša naujienų agentūra „Reuters“, užpuolikas, kuris buvo nukautas – Alžyro pilietis. Belgijoje jis gyveno nelegaliai. Paskelbta ir jo tapatybė – tai Mohammedas Belkaidas.  Naujausiais duomenimis, dar du įtariamieji paspruko. 

Taip pat skelbiama, kad per antiteroristinę operaciją Briuselyje apieškotuose apartamentuose rasta „Islamo valstybės“ vėliava. 

10.59 val. Nepatvirtino pranešimų, kad gaudomi du bėgliai 

Belgijos antiteroristinė operacija, susijusi su pernykštėmis atakomis Paryžiuje, yra tęsiama, trečiadienį sakė Belgijos premjeras Charles'is Michelis.

„Policijos operacijos tęsiasi“, – sakė Ch.Michelis kitą dieną po to, kai per susišaudymą buvo nukautas vienas įtariamasis, o keturi policininkai buvo sužeisti.

Policijos operacijos tęsiasi, – sakė Ch.Michelis.

Jis nepatvirtino žiniasklaidos pranešimų, kad policija gaudo du bėglius.

10.36 val. Operacijos tebevyksta 

Ginkluoti policijos pareigūnai buvo apšaudyti dieną, surengę reidą viename ramiame Belgijos sostinės priemiestyje. Įtariamiesiems sprunkant įvyko keli susišaudymai ir buvo sužeisti keturi pareigūnai, o vaikai įstrigo aplinkinėse mokyklose.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Policijos ir teroristų susišaudymas Briuselyje
AFP/„Scanpix“ nuotr./Policijos ir teroristų susišaudymas Briuselyje

Belgijos premjeras Ch.Michelis sakė, kad operacijos tęsiamos po susišaudymo Briuselio pietiniame priemiestyje Forė, sakydamas, kad tas reidas „susijęs su atakomis Paryžiuje“.

„Manyta, kad tai bus įprasta krata, bet saugumo pajėgos buvo apšaudytos. Po to buvo surengtos policijos operacijos, kurios tebevyksta“, – Ch.Michelis sakė per spaudos konferenciją.

Premjeras pridūrė sušaukęs nacionalinio saugumo tarybos posėdį, kuriame dalyvaus svarbūs ministrai ir saugumo pareigūnai.

Ch.Michelis padėkojo gyventojams už „savitvardą“, kai gatvėse aidėjo šūviai, o dešimtys kaukėtų ir iki dantų ginkluotų policininkų uždarė tą rajoną.

Nukauto asmens tapatybė kol kas nenustatyta, bet prokurorai sakė, jog tai ne Salahas Abdeslamas.

Nukauto asmens tapatybė kol kas nenustatyta, bet prokurorai sakė, jog tai ne Salahas Abdeslamas – vienas iš pagrindinių įtariamųjų, siejamų su lapkričio 13-osios teroro atakomis Paryžiuje, dėl kurių atsakomybę prisiėmė džihadistų judėjimas „Islamo valstybė“ (IS) ir kurios nusinešė 130 žmonių gyvybių.

Vienas Prancūzijos policijos šaltinis sakė, kad šios operacijos pagrindinis taikinys buvo asmenys, padėję vienam arba keliems iš 11 žmonių, kuriems Belgijoje iškelti kaltinimai dėl ryšių su Paryžiaus atakomis.

„Per šią operaciją vienas arba keli žmonės pradėjo šaudyti į policininkus, kai jie įžengė per duris“, viename name šios operacijos pradžioje, sakoma federalinės prokuratūros pranešime.

„Vienas įtariamasis, ginkluotas Kalašnikovo automatu, buvo nukautas per šturmą“ maždaug po trijų valandų, nurodė prokuratūra, pridūrusi, kad pareigūnai „aktyviai vykdo tyrimus – dieną ir naktį“.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Policijos ir teroristų susišaudymas Briuselyje
AFP/„Scanpix“ nuotr./Policijos ir teroristų susišaudymas Briuselyje

Naujienų agentūra „Belga“ citavo prokuratūros atstovą Ericą van der Syptą, kuris sakė: „Apieškant vieną namą buvo rastas lavonas. ... Jo tapatybė dar nenustatyta, bet tai bet kokiu atveju ne Salahas Abdeslamas.“

Vaikai ir mokytojai dvejose mokyklose ir dviejuose vaikų darželiuose netoli to incidento vietos turėjo likti pastatuose, kol jie galiausiai buvo išvesti vienas po kito, lydimi ginkluotų policininkų.

Policija vėliau pradėjo įleidinėti žmones į namus, o apie 50 žmonių, įstrigusių vietos prekybos centre „Aldi“, taip pat buvo išleisti.

Iki vidurnakčio padėtis tame rajone aprimo, o daugumai vietos gyventojų buvo leista grįžti namo. Specialiųjų pajėgų pareigūnai tebepatruliavo, bet jie atrodė atsipalaidavę, sakė vienas naujienų agentūros AFP žurnalistas.

26 metų S.Abdeslamas, kuris, kaip manoma, atliko svarbų vaidmenį organizuojant atakas Paryžiuje, pabėgo į Belgiją praėjus kelioms valandoms po žudynių Prancūzijos sostinėje ir dabar yra vienas labiausiai ieškomų žmonių Europoje.

Kaip pranešama, po atakų Paryžiuje jis tris savaites slapstėsi viename bute Briuselio šiauriniame Scharbeko rajone, kur policija rado jo piršto atspaudą, sprogmenų pėdsakų ir numanomų mirtininkų sprogdintojų diržų.

9.44 val. Trečiadienio rytą išplatintas ieškomo užpuoliko portretas. Jo pareigūnai ieško po antradienį įvykusio susišaudymo, per kurį nukentėjo keturi policininkai. 

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Policijos ir teroristų susišaudymas Briuselyje
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Policijos ir teroristų susišaudymas Briuselyje

Sužeisti keturi pareigūnai 

„Gavome informacijos, kad per operaciją buvo sužeisti mūsų policijos pareigūnai, laimei, nesunkiai“, – patvirtino Belgijos premjeras. 

Dėl belgų ir prancūzų teisėsaugos antiteroristinės operacijos buvo uždarytas visas rajonas, pastatytos užtvaros. Vėlyvą vakarą gyventojams leista grįžti į savo namus. Mat tėvai su vaikais saugiai buvo evakuoti iš vieno vaikų lopšelio ir dviejų mokyklų. 

Buvo pasirodę pranešimų, kad policija ieško vieno iš dviejų bėglio, kuris, kaip įtariama, dalyvavo susišaudyme. Vienas užpuolikas sulaikytas. Jokio oficialaus patvirtinimo apie tai nebuvo.

Policijos operacija ir krata vykdyta ieškant su praėjusių metų išpuoliais Paryžiuje susijusių asmenų.

Nuo lapkričio vidurio Belgijoje areštuota ir apkaltinta 11 asmenų, siejamų su minėtomis žudynėmis Paryžiuje, dar aštuoni tebėra sulaikyti.

Įtariami Paryžiaus išpuolių organizatoriai Salahas Abdeslamas ir jo bendrininkas Mohamedas Abrini, abu iš Molenbeko rajono Briuselyje, tebėra pabėgę ir ieškomi.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius