Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2022 04 10 /23:32

Antrajame Prancūzijos prezidento rinkimų ture susikaus E.Macronas ir M.Le Pen

Pirmosios rinkėjų apklausos, paskelbtos užsidarius rinkimų apylinkėms, rodo, kad antrajame Prancūzijos prezidento rinkimų ture, kaip ir prognozuota, susigrums dabartinis šalies vadovas Emmanuelis Macronas ir kraštutinių dešiniųjų kandidatė Marine Le Pen.
Emmanuelis Macronas ir Marine Le Pen
Emmanuelis Macronas ir Marine Le Pen / „Scanpix“/AP nuotr.

Apklausų duomenimis, už E.Macroną balsavo 28,1 proc. rinkėjų, o už M.Le Pen – 23,3 proc.

Šie du politikai rungėsi ir 2017 metų rinkimų antrajame ture. Tąsyk triumfavo centristas E.Macronas, tapęs jauniausiu šalies istorijoje prezidentu.

Prognozuojama, kad ultrakairiųjų kandidatas Jeanas-Lucas Melenchonas liks trečioje vietoje surinkęs 19,8–20,8 proc. balsų, o kraštutinių dešiniųjų atstovas Ericas Zemmouras gaus 6,8–7 proc. balsų, tuo metu tradicinių kairiųjų ir dešiniųjų pažiūrų atstovai atsiliks.

Remiantis prognozėmis, dešiniojo sparno atstovė Valerie Pecresse surinks 4,3–5 proc. – tai reikš nesėkmę buvusio prezidento Nicolas Sarkozy partijai.

Prognozuojama, kad socialistų partijos kandidatei Anne Hidalgo pavyks surinkti vos 1,8–2 proc. balsų.

Visgi antrajame etape kova tarp E.Macrono ir M.Le Pen turėtų būti labiau įtempta nei 2017 metais, kai dabartinis prezidentas nugalėjo M.Le Pen surinkęs 66 proc. balsų.

Po neįprastos kampanijos, kurią nustelbė Rusijos invazija į Ukrainą, rinkimuose turėjo teisę balsuoti apie 48,7 mln. gyventojų.

Prognozes rengia rinkimų bendrovės, remdamosi balsų imtimi iš rinkimų apylinkių, specialiai atrinktų visoje šalyje. Praėjusiuose rinkimuose šios prognozės pasirodė buvusios labai tikslios.

Nors M.Le Pen jos oponentai kaltina ją esant ekstremiste, siekiančia suskaldyti visuomenę, politikei pavyko pademonstruoti kiek nuosaikesnį įvaizdį ir susirūpinimą dėl kasdienių rinkėjų rūpesčių, pavyzdžiui, kylančių kainų.

E.Macronas, priešingai, agitavo palyginti mažai ir prisipažino, kad dėl karo Ukrainoje į rinkimų kampaniją įsitraukė vėliau, nei būtų norėjęs.

Rinkimų baigtis turės didžiulės reikšmės krypčiai, kuria ateityje judės Prancūzija ir visa Europa.

E.Macronas: rinkimų pirmasis ratas „nieko neišsprendė“, kitos dvi savaitės – lemiamos

E.Macronas sekmadienį, po valstybės vadovo rinkimų pirmojo rato, pareiškė, kad dar „niekas neišspręsta ir kad tolesnės dvi savaitės bus „lemiamos mūsų šaliai ir Europai“, ruošiantis jo finalinei kovai su kraštutinių dešiniųjų lydere M.Le Pen.

„Neapsirikite – niekas neišspręsta. Mūsų debatai per ateinančias dvi savaites bus lemiami mūsų šaliai ir Europai“, – E.Macronas sakė džiūgaujantiems savo šalininkams.

E.Macronas padėkojo savo rinkėjams, užtikrinusiems valstybės vadovui galimybę varžytis dėl antrosios kadencijos, bet paragino „negailėti pastangų“, kad kitų stovyklų rinkėjai pereitų į jo pusę.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius