Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2016 04 15 /11:06

Antroji Panama Papers auka – Ispanijos pramonės ministras

Ispanijos pramonės ministras Jose Manuelis Soria penktadienį pasitraukė iš pareigų taip ir nesugebėjęs paaiškinti, kaip jo pavardė atsidūrė nutekėjusiuose Panamos kompanijos „Mossack Fonseca“ dokumentuose.
Jose Manuelis Soria
Jose Manuelis Soria / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

J.M.Soria po padidinamuoju stiklu atsidūrė šią savaitę, skelbia „Bloomberg“. Tarptautinės žurnalistų pajėgos išsiaiškino, kad ministras susijęs su „Mossack Fonseca“ įkurta ofšorine kompanija „U.K. Lines“.

Ministras savo pranešime nurodė nusprendęs atsistatydinti dėl „virtinės klaidų, padarytų per kelerius pastaruosius metus, susijusių su mano verslo veiklos paaiškinimais, taip pat apsvarsčius akivaizdžią žalą, kurią ši padėtis daro Ispanijos vyriausybei“.

J.M.Soria vyriausybėje buvo dešiniosios Liaudies partijos atstovas.

Ministras jau kitos savaitės pradžioje turėjo pasirodyti parlamente ir pasiaiškinti dėl prieštaringų teiginių

Ispanijoje kilo skandalas kaip J.M.Soria pareiškė niekada nevadovavęs Bahamose įregistruotai ofšorinei kompanijai, nors nutekėjusiuose dokumentuose juodu ant baldo parašyta jo pavardė ir pareigos – „U.K. Lines“ direktorius.

Naujienų portalas „El Confidencial“ kaip tik šią savaitę paskelbė 1992 metų rugsėjo dokumentą.

J.M.Soria vyriausybėje taip pat buvo atsaingas už energetikos ir turizmo portfelius.

Jis pirmadienį žurnalistams teigė, kad „niekada neturėjo akcijų ir neužėmė jokios atsakingos pozicijos toje kompanijoje“. Esą „U.K. Lines“ buvo britų kompanija, teikusi paslaugas anksčiau jo šeimos turėtam laivininkystės verslui.

Vėliau ministras sugebėjo susipainioti savo pasiaiškinimuose, o opozicija pradėjo raginti jį trauktis iš pareigų, kai pasirodė nauji pranešimai, susieję J.M.Sorią su ofšorine įmone Džersio saloje.

Ispanijos prokurorai balandžio pradžioje jau pradėjo tyrimą dėl pinigų plovimo po didžiulio mokestinių dokumentų nutekinimo iš Panamos teisinės firmos, užsiimančios ofšorinių bendrovių kūrimu pasaulio turtingiesiems ir galingiesiems.

Tarp klientų iš Ispanijos yra futbolo komandos „Barcelona“ žvaigždės Lionelio Messi šeima, Ispanijos karaliaus Felipe VI teta Pilar de Borbon, taip pat iškilus ispanų kino kūrėjas, „Oskaro“ laureatas Pedro Almodovaras.

Nuo didžiulio nedarbo ir vyriausybės vykdomų taupymo priemonių pavargę ispanai vis labiau nerimauja dėl korupcijos skandalų, krečiančių tiek šalies kairiojo, tiek dešiniojo sparno politines partijas, profesines sąjungas, futbolininkus ir netgi karališkąją šeimą.

Islandijos premjeras turėjo trauktis

Balandžio 5-ąją pirmąja skandalo auka tapo Islandijos premjeras Sigmunduras Davidas Gunnlaugssonas. Jis pasitraukė iš pareigų.

Islandai masiškai išėjo į gatves, kai nutekinti dokumentai atskleidė, kad premjeras kartu su žmona tikriausiai naudojosi viena ofšorine kompanija, siekdamas nuslėpti milijonų dolerių investicijas.

Šešėlinius milijardus, cirkuliavusius per mokesčių rojus ir bankus keliose valstybėse, įvardinti leidžia nutekėję „Mossack Fonseca“ duomenys, kuriuos gavo Vokietijos leidinys „Süddeutsche Zeitung“.

Šiais duomenimis leidinys pasidalijo su tarptautiniu tiriamosios žurnalistikos centru „International Consortium of Investigative Journalists“ (ICIJ), kuris koordinavo daugiau nei trijų šimtų žurnalistų iš viso pasaulio jungtinį darbą.

Daugiau medžiagos apie Panama Papers skandalą rasite čia.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius