Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Antruosius pirminius rinkimus laimėjęs JAV respublikonas Mittas Romney ruošiasi tolesnei kovai dėl Baltųjų rūmų

JAV respublikonas Mittas Romney, trečiadienį išvyko į šalies pietus, tikėdamasis įtvirtinti labiausiai tikėtino savo partijos kandidato, lapkritį mesiančio iššūkį prezidentui Barakui Obamai, statusą, laimėjęs pirminius rinkimus antroje valstijoje iš eilės.
JAV respublikonas Mittas Romney
JAV respublikonas Mittas Romney / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Po akivaizdžios pergalės Naujajame Hampšyre buvusio Masačusetso gubernatoriaus ir milijonieriaus rizikos kapitalisto žvilgsnis iškart nukrypo į Pietų Karoliną, kur pirminiai rinkimai vyks sausio 21 dieną, taip pat į Floridą, kurioje laimėjęs sausio 31 dieną jis faktiškai užsitikrintų respublikonų kandidato poziciją.

Apklausos rodo, kad M.Romney pagal populiarumą lenkia labiau konservatyvių pažiūrų varžovus tiek Pietų Karolinoje, tiek Floridoje – didelėse valstijose, kuriose jo gerai organizuota ir puikiai finansuojama kampanija gali sutriuškinti kitus pretendentus.

Naujajame Hampšyre suskaičiavus daugiau nei 95 proc. balsų, M.Romney buvo užsitikrinęs apie 39 proc. palaikymą ir tapo pirmuoju nuo 1976 metų respublikonų pretendentu, neužimančiu prezidento posto, iškovojusiu pergalę tiek šioje valstijoje, tiek per ankstesnį balsavimą Ajovos rinkėjų sueigose.

Atlaikęs 11 valandų trukusį savo varžovų respublikonų agitacijos puolimą, per kurį jis buvo vaizduojamas kietaširdžiu biznieriumi, išmetančiu žmones iš darbo, M.Romney ryžtingai pateikinėjo patirtį versle kaip pagrindinį savo privalumą.

„Neabejokite – per šią kampaniją aš siūlysiu aiškiai ir be kompromisų ginti amerikietiškuosius ekonominės laisvės idealus“, – sakė jis.

B.Obama „nori teisti laisvąjį verslą. Per kelias pastarąsias dienas matėme, kad kai kurie nusivylę respublikonai suvienijo su juo jėgas. Tai didžiulė mūsų partijos ir šalies klaida“, skelbė M.Romney.

Apklausos rodo, kad M.Romney pagal populiarumą lenkia labiau konservatyvių pažiūrų varžovus tiek Pietų Karolinoje, tiek Floridoje

Švęsdama pergalę savo kampanijos štabe M.Romney švytėjo džiaugsmu. Šis paprastai santūrus kandidatas netgi leido sau pašokti, kai jo šalininkai dainavo, pritardami Neilo Diamondo dainai „Sweet Caroline“.

Tuo tarpu veteranas Atstovų Rūmų narys iš Teksaso Ronas Paulas, pasisakantis už „mažą vyriausybę“ ir nepritariantis JAV karinėms intervencijoms užsienyje, stodamas prieš tradicinę respublikonų poziciją, Naujajame Hampšyre liko antras, surinkęs apie 23 proc. balsų.

„Mes miname jam ant kulnų!“ – R.Paulas pareiškė savo triukšmingiems šalininkams, kurie skandavo „Prezidentas Paulas!“

„Šį vakarą patyrėme laisvės idėjos pergalę“, – sakė jis.

Buvęs JAV ambasadorius Kinijoje Jonas Huntsmanas, kuris savo politinius planus siejo su sėkme šioje valstijoje, veikiausiai užims trečią vietą, surinkęs apie 17 proc. balsų. Jis gerai pasirodė per praeitą savaitgalį vykusius debatus ir demonstravo kovingumą.

„Ponios ir ponai, manau, kad dalyvaujame medžioklėje!“ – jis sakė per susitikimą su savo šalininkais, akivaizdžiai darydamas aliuziją į savo pavardę, kuri anglų kalba reiškia „Medžiotojas“.

„Sakyčiau, trečia vieta yra bilietas važiuoti toliau!“ – pridūrė J.Huntsmanas.

Ketvirtas liko buvęs Atstovų Rūmų pirmininkas Newtas Gingrichas, surinkęs 10 proc., o ultrakonservatyvių krikščioniškų pažiūrų buvęs senatorius Rickas Santorumas nedaug nuo jo atsiliko, užsitikrinęs 9 proc. palaikymą.

Tuo tarpu Teksaso gubernatorius Rickas Perry, kuris ignoravo rinkimus Naujajame Hampšyre ir visą dėmesį sutelkė į Pietų Karoliną, šįkart tesugraibė apie procentą balsų.

„Mes vykstame į Pietų Karoliną“, – pažadėjo R.Santorumas, kuris konservatyvesnėje Ajovoje nuo M.Romney atsiliko tik aštuoniais balsais.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius