-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Apatiniuose paslėptą bombą į JAV lėktuvą įsinešęs nigerietis nuteistas kalėti iki gyvos galvos

Nigerijos pilietis, 2009 metai per Kalėdas nesėkmingai mėginęs susprogdinti savo kelnaitėse paslėptą bombą viename JAV keleiviniame lėktuve per tarptautinio teroristų tinklo „al Qaeda“ organizuotą išpuolį, ketvirtadienį buvo nuteistas Jungtinėse Valstijose kalėti iki gyvos galvos.

25 metų Umaras Faroukas Abdulmutallabas pareiškė, jog „didžiuojasi žudydamas Dievo vardu“, o teismas jam skyrė laisvės atėmimą iki gyvos galvos be teisės kada nors būti paleistam už pasikėsinimą nužudyti 289 žmones, skridusius į Detroitą oro bendrovės „Northwest Airlines“ 253-ojo reiso laineriu.

Mirtininkas sprogdintojas, kurio ataka buvo nesėkminga, tvirtino vykdantis Dievo valią bausti musulmonų „engėjus“.

„Mudžahidai didžiuojasi žudydami Dievo vardu, o Dievas būtent tai liepia mums daryti Korane“, – pareiškė smulkaus sudėjimo jaunuolis, kuris šiame didelio dėmesio sulaukusiame procese atstovavo pats sau, atsisakęs advokato.

„Šiandien yra pergalės diena, o Dievas visų didžiausias“, – pridūrė U.F.Abdulmutallabas, kreipdamasis į Detroito teismą. Teisme jis pasirodė su balta kepuraite, apdribusiais baltais marškinėliais ir chaki spalvos kelnėmis.

U.F.Abdulmutallabas nerodė jokių jausmų, kai teisėja Nancy Edmunds paskelbė skirianti griežčiausią bausmę – laisvės atėmimą iki gyvo galvos – pagal kiekvieną iš keturių kaltinimų ir dar 50 metų laisvės atėmimo.

„Kaltinamasis pareiškė, ir akivaizdu, kad jis buvo nepaprastai motyvuotas įvykdyti dar vieną teroro ataką“, – pabrėžė N.Edmunds.

Prokurorė Barbara McQuade sakė, kad šis nuosprendis „siunčia žinią, kad Amerika nebus nugalėta „al Qaedos“ – mes atkakliai laikysimės ir visada priešinsimės; mes užtikrinsime, kad mūsų atvira teisingumo sistema suteiktų pasitikėjimą visuomenei visame pasaulyje.“

Nepavykusi ataka, kurią, pasak prokurorų, organizavo dabar jau nukautas vienas iš „al Qaeda“ dvasinių lyderių Anwaras al Awlaqi, sukėlė didelį susirūpinimą visame pasaulyje ir paskatino Jungtines Valstijas sugriežtinti asmenų, kuriems draudžiama skraidyti, sąrašų sistemą bei oro uostų kontrolės sistemas.

Dėl šio incidento taip pat susvyravo JAV žvalgybos bendruomenės reputacija, nes U.F.Abdulmutallabo tėvas, iškilus Nigerijos bankininkas, buvo perspėjęs Centrinę žvalgybos tarnybą (CŽV) apie didėjantį savo sūnaus radikalizmą.

Nepaisant griežtų saugumo priemonių oro uostuose, kurių buvo imtasi po 2001 metų rugsėjo 11-osios atakų prieš Jungtines Valstijas, U.F.Abdulmutallabas sugebėjo įsinešti daugiau nei 76 gramus sprogstamosios medžiagos pentaeritritolio tetranitrato į lėktuvą Amsterdamo oro uoste.

Laimei, jo apatinėse kelnaitėse paslėpta bomba nedetonavo, tik užsiliepsnojo, kai lėktuvas pradėjo leistis Detroite.

Keleiviai ir įgulos nariai sugebėjo sutramdyti U.F.Abdulmutallabą ir užgesinti gaisrą, o pilotai saugiai nutupdė lainerį.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius