Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Apgaulė Kinijoje: už šimtus dolerių parduodama netikrų ryklių pelekų sriuba

Kinijos valdžios institucijos nustatė, kad šalies pirkėjai maustomi, skelbia „China Daily“. Sumokėję įspūdingą kainą už delikatesinę ryklių pelekų sriubą kinai dažnai rizikuoja būti apgauti.
Ant stogo saulėje džiovinami ryklių pelekai ir pasipiktinusi gamtosaugos aktyvistė.
Ant stogo saulėje džiovinami ryklių pelekai ir pasipiktinusi gamtosaugos aktyvistė. / AFP/Scanpix nuotr.
Temos: 3 Sriuba Kinija Ryklys

Pramonės ir prekybos departamentas Zheijiango provincijoje atliko ryklių pelekų sriubos tyrimą. Šis patiekalas itin populiarus prabangių banketų metu. Patikrinus restoranus nustatyta, kad daugelyje restoranų naudojami dirbtiniai ryklių pelekai, padaryti iš želatinos ir jūros dumblių. Restoranai įsigyja „ryklių pelekų“ už itin mažą kainą, o sriubą parduoda už 1 000 juanių arba 160 dolerių už dubenį. 

AFP/Scanpix nuotr./Ant stogo saulėje džiovinami ryklių pelekai.
AFP/Scanpix nuotr./Ant stogo saulėje džiovinami ryklių pelekai.

Panašius rezultatus pateikė ir provincijos vartotojų teisių apsaugos agentūra. Atsitiktinai parinkus dešimt ryklių pelekų sriubos mėginių buvo atlikti DNR tyrimai, nė viename dubenyje neaptikti tikri ryklių pelekai. 

Teigiama, kad daugelis restoranų naudoja padirbtus, dar vadinamus vegetariškus ryklių pelekus. Vienos jūros gėrybių parduotuvės savininkas teigė sulaukiantis daug klientų iš restoranų ir viešbučių.

Vartotojų teisių apsaugos agentūra taip pat nustatė, kad maždaug trečdalis džiovintų ryklių pelekų rinkoje parduodami kaip keliantys grėsmę, juose nustatyta per daug kadmio ir metilo gyvsidabrio.

Vietos naujienų tinklalapis „Zjol“ pranešė, kad dėl vandenynų taršos ryklių organizme aptinkamas didelis metalų kiekis.

Ekspertai teigia, kad gyvsidabris ypač kenkia vaikams ir nėščioms moterims, jis įtakoja vaisiaus smegenų ir nervų sistemos vystymąsi. 

Prieš keletą dienų Kinijoje kilo pasipikrinimas, kuomet ant stogo aptikti šimtai saulėje džiovinamų ryklių pelekų. Baiminamais, kad jūros gyvūnai žudomi per daug dideliais mastais.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius