Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Prenumeruoti

Apie Suomijos žvalgybą rašiusios žurnalistės namuose pareigūnai atliko kratą

Suomijos pareigūnai atliko kratą žurnalistės Lauros Halminen namuose ir areštavo jos kompiuterį po to, kai ji bandė plaktuku sunaikinti kietąjį diską ir tokiu būdu apsaugoti šaltinius, suteikusius medžiagos straipsniui apie Suomijos žvalgybą, praneša „Reuters“.
Suomijos vėliava
Apie Suomijos žvalgybą rašiusios žurnalistės namuose pareigūnai įvykdė kratą / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

L.Halminen teigė namuose bandžiusi sudaužyti kompiuterį plaktuku, tačiau tuomet nešiojamasis kompiuteris pradėjo rūkti ir ji iškvietė ugniagesius, žurnalistė pasakojo laikraščiui „Helsingin Sanomat“.

Į namus su ugniagesiais tirti incidento atvykę policijai pareigūnai areštavo žurnalistės kompiuterį ir atliko kratą. Tokia operacija labai reta šalyje, kurioje itin ginama spaudos laisvė.

Šeštadienį L.Halminen ir kitas žurnalistas publikavo straipsnį, kuriame buvo teigiama, neva Suomijos žvalgybos centras stebi kaimyninę Rusiją ir ketino įgauti daugiau galių stebėti suomius internete.

Po straipsnio publikavimo Suomijos prezidentas Saulis Niinisto išplatino pareiškimą, kuriame buvo teigiama, kad pareigūnai pradėjo tyrimą dėl istorijai nutekintos medžiagos.

L.Halminen savo laikraščiui sakė, esą, ji nusprendė sunaikinti kompiuterį tam, „kad užtikrintų, jog šaltiniai būtų apsaugoti geriausiu įmanomu būdu“.

Sekmadienį Nacionalinis tyrimų biuras paskelbė, kad pareigūnai apsilankė žurnalistės namuose ir rūsyje rado degantį kompiuterį. „Po to buvo įsakyta atlikti specialią kratą bute ir rūsyje“, – sakė pareigūnai.

Tarnybos duomenimis, pareigūnai turėjo greitai reaguoti, kadangi bijojo, jog su tyrimu susijusi medžiaga gali būti sunaikinta. Nėra pranešimų, kad būtų suimta žmonių ar jiems pateikti kaltinimai.

Laikraščio teigimu, reido metu pareigūnai areštavo telefonus ir USB atmintines. Anot vyriausiojo redaktoriaus Kiuso Niemi, „tokio lygio krata, nukreipta į žurnalistą, Suomijoje yra labai išskirtinis atvejis“.

Organizacija „Reporteriai be sienų“ 2017-ųjų spaudos laisvės indekse Suomijai skyrė trečią vietą – šalis atsiliko tik nuo Švedijos ir Norvegijos.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pranešimas apie prašymų dėl triukšmo mažinimo priemonių įgyvendinimo išlaidų kompensavimo priėmimą
Reklama
Atėjo metas apsitverti sklypą: specialistų patarimai
Reklama
Steikų diena: kaip paruošti sultingą ir burnoje tirpstantį steiką?
Reklama
„CFMOTO“ tapo naujos motociklų vairavimo akademijos Lietuvoje partneriais
Užsisakykite 15min naujienlaiškius