Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2023 11 22 /23:07

Apklausa: olandų rinkimus laimėjo G.Wilderso antiislamiška kraštutinių dešiniųjų partija

Geerto Wilderso vadovaujama kraštutinių dešiniųjų antiislamiška Laisvės partija (PVV) laimėjo daugiausiai vietų Nyderlandų rinkimuose, rodo trečiadienį atliktos balsavusiųjų apklausos.
REUTERS-Scanpix nuotr.
REUTERS-Scanpix nuotr.

G.Wilderso pergalė būtų politinis žemės drebėjimas, jaučiamas ne vien Nyderlanduose.

Remiantis „Ipsos“ apklausos rezultatais, PVV gavo 35 vietas parlamente ir užtikrintai laimėjo rinkimus. 23 vietas gavo centro dešiniojo sparno blokas, o 26 – kairiojo sparno blokas.

Jei galutiniai rezultatai pasitvirtins, G.Wilderso pergalė reikš staigų politikos posūkį į dešinę, dėl kurio nerimauja Briuselis. PVV pažadėjo surengti referendumą dėl Nyderlandų narystės Europos Sąjungoje.

„Galbūt tai nėra tai, ko siekia kitos partijos Europoje ar kitose šalyse, bet juk tai yra demokratija“, – žurnalistams sakė 60-metis rinkėjas.

Imigracija buvo pagrindinė referendumo kampanijos tema, o jo griežta pozicija, įskaitant sienų uždarymą ir nelegalių imigrantų deportavimą, regis, rado atgarsį tarp Nyderlandų rinkėjų.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Geertas Wildersas
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Geertas Wildersas

Nors atrodė, kad G.Wildersas triumfavo apklausose, tačiau neaišku, kas sutiktų dirbti PVV vadovaujamoje koalicijoje, todėl jam galėtų būti sunku suformuoti vyriausybę.

Visų kitų trijų svarbiausių partijų lyderiai pareiškė, kad nesijungs prie PVV vadovaujamos koalicijos.

Tyrimų kompanijos „Economist Intelligence Unit“ atstovė Kate Parker (Keit Parker) teigė, kad dėl to penktoje pagal dydį ES ekonomikoje susidarytų konstitucinė aklavietė.

G.WIlderso pergalė pakeistų šalies politinį kraštovaizdį po rekordiškai ilgo – 13 metų trukusio – ministro pirmininko Marko Rutte (Marko Riutės) valdymo.

„Nexit“

G.Wildersas vadinamas „olandų Trumpu (Trampu)“, iš dalies dėl panašios kaip buvusio JAV prezidento šukuosenos, bet taip pat ir dėl savo pasisakymų prieš imigrantus ir musulmonus.

G.Wildersas buvo kaltinamas rasinės neapykantos kurstymu savo komentarais apie Nyderlanduose gyvenančius marokiečius. Jis taip pat paskelbė karikatūrų apie pranašą Mahometą konkursą ir žadėjo sustabdyti, jo žodžiais tariant, islamo invaziją į Vakarus.

G.Wildersas pastaruoju metu stengėsi švelninti retoriką, net sakė, kad yra didesnių problemų už prieglobsčio prašytojų skaičiaus mažinimą ir kad jis galėtų „į šaldiklį padėti“ dalį savo antiislamiškų nuostatų.

Jis pabrėžė, kad bus premjeras visiems, „nepriklausomai nuo jų religijos, kilmės, lyties ar kt.“, ir tvirtino, kad pragyvenimo išlaidų krizė yra svarbesnis prioritetas.

Tačiau, kaip nesiliauja pabrėžti jo oponentai, jo partijos rinkimų programa rodo ką kita.

„Prieglobsčio prašytojai mėgaujasi puikiais nemokamais kruizinių laivų bufetais, o olandų šeimos turi taupyti maisto produktus“, – sakoma joje.

Programoje siūloma uždrausti islamo mokyklas, Koraną ir mečetes. Vyriausybės pastatuose būtų uždrausta dėvėti galvos apdangalus. „Nyderlandai nėra islamo šalis“, – priduriama joje.

Partija ketina surengti referendumą dėl „Nexit“ arba Nyderlandų išstojimo iš Europos Sąjungos ir ragina nedelsiant sustabdyti paramą plėtrai.

Užsienio politikos srityje paralelės su D.Trumpu yra aiškios. „Pirmiausia Nyderlandai“, – skelbiama partijos programoje.

PVV norėtų perkelti Nyderlandų ambasadą į Jeruzalę, kad paremtų Izraelį, kuris yra „artimas draugas ir vienintelė tikra demokratija Artimuosiuose Rytuose“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius