Apklausa: Rusijos medikams prisakyta nepriskirti žmonių mirčių COVID-19

Daugiau nei trečdalis Rusijos medikams skirtoje programėlėje „Spravočnik Vrača“ surengtos apklausos dalyvių prisipažino, kad jiems liepiama nefiksuoti mirčių nuo plaučių uždegimo, sukelto naujojo koronaviruso, kaip susijusių su COVID-19. Regis, būtent todėl epidemijos aukų šalyje palyginti mažai – bet tik oficialiai.
Rusijoje mirčių nuo COVID-19 statistika įtartina
Rusijoje mirčių nuo COVID-19 statistika įtartina / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Rusijoje, pirmadienio duomenimis, iš viso patvirtinta net 353 tūkst. užsikrėtimų naujuoju koronavirusu. Daugiau pasaulyje – tik JAV ir Brazilijoje.

Tačiau mirčių nuo COVID-19 užfiksuota vos 3,6 tūkst. – gerokai mažiau nei mažiau gyventojų turinčiose ir mažiau infekcijų patvirtinusiose valsybėse, pavyzdžiui, Italijoje, Ispanijoje, Jungtinėje Karalystėje.

Skeptikai jau senokai įtarė, kad Rusijoje mirčių statistika nėra tiksli – esą vengiama priskirti mirtis būtent COVID-19. Regis, dabar tokioms kalboms atsiranda pagrindo.

Tinklalapis „Meduza“ gavo minėtos apklausos duomenis. Jie liudija, kad daugiau nei trečdalis apklaustų medikų yra sulaukę nurodymų nefiksuoti mirčių nuo plaučių uždegimo kaip mirčių nuo COVID-19.

Žinia, daugeliu atvejų būtent plaučių uždegimą sukelia naujasis koronavirusas, kuris ypač pavojingas senoliams.

Apklausa taip pat parodė, kad 23,4 proc. jos dalyvių nemano, jog ligoninės pasirengusios priimti koronavirusu užsikrėtusius asmenis. 40 proc. teigė, kad jiems neužtenka apsaugos priemonių, daugiau nei pusė tvirtino, kad ligoninių vadovybė nesaugo savo darbuotojų.

Dar viena iškalbinga žinia atskriejo iš Lipecko regono. Nutekintame garso įraše girdėti, kaip aukšto rango pareigūnas ragina pavaldinius klastoti su COVID-19 susijusią statistiką.

I.Artamanovas: „Skaičiai turi keistis, nes kitaip bus blogai galvojama apie mūsų regioną. Kodėl sunku pakeisti statistiką, kuri atitinka realybę?“

Manoma, kad tas pareigūnas – Lipecko gubernatorius Igoris Artamanovas. Tiesa, kabliukas toks, kad jis, atrodo, yra tikras, jog regiono duomenys per daug geri, ir kaip tik nenori įtarimų statistikos klastojimu.

Lipecko regione gyvena 1,1 mln. žmonių, o čia pranešta vos apie 1696 patvirtintus užsikrėtimus koronavirusu. Mirė tik penki žmonės – mažiau nei pusė procento visų Rusijoje nuo COVID-19 mirusių žmonių.

„Skaičiai turi keistis, nes kitaip bus blogai galvojama apie mūsų regioną. Kodėl sunku pakeisti statistiką, kuri atitinka realybę?“ – įraše kalba I.Artamanovas.

Gubernatorius pats patvirtino Znak.com, kad įrašas autentiškas – esą jis siekia, kad Lipecke duomenys būtų faktiškai teisingi. Kritikai iškart pastebėjo, kad tai beveik neabejotinai reiškia I.Artamanovo pripažinimą, jog iki šiol skelbta informacija buvo klaidinga.

Rusijos pareigūnai neigia, kad nepraneša tikrojo, tikėtina, kur kas didesnio mirčių, susijusių su COVID-19, skaičiaus. Esą šalis stebėjo, kokios klaidos daromos kitose valstybėse, ir laiku ėmėsi priemonių.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius