-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2018 03 06 /11:50

Apnuodytas buvęs rusų šnipas anksčiau kreipėsi į teisėsaugą dėl grėsmės gyvybei, opozicija įtaria Maskvą

Pirmadienį Jungtinės Karalystės (JK) žiniasklaida paskelbė, kad šalyje prieglobstį gavęs Maskvai šnipinėjęs Sergejus Skripalis buvo paveiktas „nežinomos medžiagos“ ir yra kritinės būklės. Kol medikai kovoja dėl vyro gyvybės, Rusijos opozicionieriai įžvelgia panašumus su buvusio šnipo Aleksandro Litvinenkos nužudymu Londone.
Sergejus Skripalis
Sergejus Skripalis / „Scanpix“/AP nuotr.

66 metų amžiaus S.Skripalis ir su juo buvusi 33 metų amžiaus dukra Julija Skripal šiuo metu yra intensyvios terapijos skyriuje, jų būklė – kritinė. Abu buvo rasti be sąmonės pietų Anglijos miesto Salisburo centre.

Manoma, kad šiame Salisburo mieste S.Skripalis ramiai gyveno pastaruosius septynerius metus.

„The Telegraph“ praneša, kad S.Skripalis neseniai kreipėsi pareigūnus – teigė, kad jo gyvybei gresia pavojus.

„Scanpix“/AP nuotr./Salisburio ligoninė, kurioje laikomas Sergejus Skripalis
„Scanpix“/AP nuotr./Salisburio ligoninė, kurioje laikomas Sergejus Skripalis

Kol kas spėjama, kad buvusį šnipą ir jo dukrą galėjo paveikti sintetinis opioidas fentanilis, maždaug 10 tūkst. kartų stipresnis už heroiną. Su juo Jungtinėje Karalystėje siejama daugybė mirčių.

Vis dar vykstant tyrimui pareigūnai atsisakė patvirtinti šią informaciją.

Neilga šnipo karjera

Rusijos karinės žvalgybos agentūroje (GRU) pulkininku dirbęs pulkininkas S.Skripalis iš jos pasitraukė 1999 metais. Tuomet įsidarbino Užsienio reikalų ministerijoje, vėliau ėmėsi verslo.

2004 metų gruodį Maskvoje suimtas S.Skripalis prisipažino, kad jį 1995 metais užverbavo specialiosios JK tarnybos, kurioms jis teikė informaciją apie Europoje veikiančius GRU agentus.

„Wikipedia.org“ nuotr./Olegas Penkovskis
„Wikipedia.org“ nuotr./Olegas Penkovskis

Rusija nurodė, kad jam už šią informaciją buvo sumokėta daugiau nei 100 tūkst. JAV dolerių (80 tūkst. eurų).

„Jūs mane pergudravote“, – S.Skripalis sakė jį suėmusiems Federalinės saugumo tarnybos (FST) agentams.

FST atstovas spaudai palygino S.Skripalį su pulkininku Olegu Penkovskiu. 1963-iaisiais Sovietų Sąjunga (SS) sušaudė šį dvigubą agentą už informacijos tiekimą JAV Kubos raketų krizės metu.

2010 metų liepą tuometinis Rusijos prezidentas Dmitrijus Medvedevas S.Skripaliui suteikė malonę. Jis buvo paleistas per JAV ir Rusijos šnipų apsikeitimą, įvykusį amerikiečiams išaiškinus Jungtinėse Valstijose veikusį vadinamųjų rusų miegančiųjų agentų tinklą.

„The Guardian“ rašo, kad po apsikeitimo S.Skripalis ir dar vienas rusų šnipas atvyko į Jungtinę Karalystę, kurioje juos apklausė slaptųjų šalies tarnybų MI5 ir MI6 pareigūnai.

Manoma, kad tuomet S.Skripaliui buvo suteikta nauja tapatybė ir gyvenamoji vieta, skirta pensija.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./FST agentų sulaikytas Sergejus Skripalis
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./FST agentų sulaikytas Sergejus Skripalis

Kiti du į JAV išvykę šnipai – buvęs KGB pulkininkas Aleksandras Zaporožskis, kurio suteikta informacija demaskavo išdavikus Centrinės žvalgybos tarnybos (CŽV) ir Federalinio tyrimų biuro (FTB) viduje, bei buvęs KGB pareigūnas Genadijus Vasilenko.

Tarp 10 rusų šnipų, deportuotų iš JAV, buvo ir Anna Chapman. Rusijos diplomato dukra buvo sulaikyta Niujorke kai pateikė padirbtą pasą, kurį jai davė užsislaptinęs FTB agentas.

A.Chapman itin išgarsėjo jos buvusiam vyrui, Jungtinės Karalystės piliečiui, žiniasklaidai pardavus nuotraukas, kuriose užfiksuotas jos socialinis gyvenimas ir kelionės.

AFP/Scanpix nuotr./Anna Chapman
AFP/Scanpix nuotr./Anna Chapman

Rusijos opozicionierių kaltinimai

2006 metais neaiškiomis aplinkybėmis prabangiame Londono viešbutyje nunuodytas buvęs rusų agentas Aleksandras Litvinenka. Jam į arbatą buvo pridėta radioaktyvios medžiagos polonio.

2016 metais paskelbtoje ataskaitoje JK teisėjas Robertas Owenas rašė, kad Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas tikriausiai asmeniškai suteikė leidimą šalies slaptosioms tarnyboms nužudyti Kremliaus kritiku tapusį A.Litvinenką.

A.Litvinenkos našlė Marina „The Telegraph“ teigė, kad jei paaiškės, jog S.Skripalį bandyta nunuodyti sąmoningai, vadinasi, „niekas nepasikeitė“ nuo jos vyro nužudymo.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Marina Litvinenka
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Marina Litvinenka

„Negaliu sakyti, kad nerimauju, bet tai – labai keista, turi žinoti, kas nutiko ir kodėl. Logiškai mąstant, labai keista daryti tai prieš prezidento rinkimus. Labai sunku suvokti, kas už viso to slypi“, – sakė M.Litvinenka.

A.Litvinenkos našlė pridūrė, kad visa tai panašu į jos vyro nužudymą, tačiau „reikia daugiau informacijos“.

V.Putino oponentai, vos pranešus apie incidentą, iškėlė versiją, kad nunuodijimą užsakė Maskva.

„Po apgailėtino JK atsako į Litvinenkos nužudymą su poloniu Londone, kodėl Putinas neturėtų to padaryti dar kartą?“, – tviteryje rašė pasaulio šachmatų čempionas ir Rusijos lyderio kritikas Garry Kasparovas.

Tuo tarpu Rusijos reikalų ekspertas Markas Galeotti „The Telegraph“ teigė, kad „rusai kur kas priešiškesni išdavikams negu disidentams“.

„Jei buvo tikima, pagrįstai ar ne, kad Skripalis dirbo slaptosioms tarnyboms, ar padarė ką nors kita, kas pavertė jį dominančiu asmeniu, tai galėjo tapti užpuolimo priežastimi“, – sakė M.Galeotti.

M.Galeotti: „Jei buvo tikima, pagrįstai ar ne, kad Skripalis dirbo slaptosioms tarnyboms, ar padarė ką nors kita, kas pavertė jį dominančiu asmeniu, tai galėjo paversti jį taikiniu.“

Vis dėlto ekspertas mano, kad jau buvęs įkalintas ir iškeistas į kitus šnipas – neįprastas taikinys. „Aleksandras Litvinenka taikiniu tapo todėl, kad vis dar dirbo saugumo tarnyboms“, – sakė M.Galeotti.

„Henry Jackson Society“ tyrimų centro Rusijos ir Eurazijos studijų centro direktorius Andrew Foxallas teigė, kad JK tyrėjai neturėtų atmesti versijos, jog nunuodijimą užsakė Maskva.

„Kol kas per anksti priskirti atsakomybę, tačiau būtų labai neatsakinga dėl Skripalio būklės netirti ryšių su Rusija“, – sakė A.Foxallas.

Kembridže įsikūrusio Konfliktų studijų ir tyrimų centro direktorius Keiras Gilesas sakė, kad „būtų nustebintas, jeigu tai nebūtų susiję su Rusija kokiu nors tiesioginiu būdu“.

AFP/Scanpix nuotr./A.Litvinenka
AFP/Scanpix nuotr./A.Litvinenka

Ekspertas pridūrė negalintis atmesti, kad incidento priežastis galėjo būti per didelė narkotikų dozė arba koks nors atsitiktinis apsinuodijimas. Vis dėlto K.Gilesas pažymėjo, kad tokį scenarijų sunku įsivaizduoti – ypač tokį, dėl kurio „reikėtų atlikti visavertį gatvės ir ligoninės valymą“.

Uždarytas restoranas

Sąmonę praradusi pora buvo rasta netoli restorano pavadinimu „Zizzi“. Pirmadienį vakare pareigūnai pranešė, kad ši maitinimo įstaiga buvo uždaryta – manoma, kad vienas ar abu apsinuodiję asmenys galėjo joje vakarieniauti.

BBC tinklalapyje paskelbtose nuotraukose matyti įvykio vietoje dirbantys specialiųjų tarnybų darbuotojai, vilkintys ryškiai geltonus sandarius cheminės saugos kostiumus ir plaunantys žemę vandens čiurkšle iš ugniagesių žarnos. Taip pat buvo uždarytas Solsberio ligoninės priimamasis.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./ „Zizzi“ restoranas, prie kurio buvo rastas sąmonę praradęs Sergejus Skripalis
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./ „Zizzi“ restoranas, prie kurio buvo rastas sąmonę praradęs Sergejus Skripalis

Šaltinių teigimu, specialus būrys, reaguojantis į cheminį užterštumą, pašalino „nežinomą medžiagą“, suvyniotą į keletą apsauginių sluoksnių.

Įvykio liudininkė Freya Church pasakojo BBC, kad jai susidarė įspūdis, jog S.Skripalis ir neįvardinta moteris buvo pavartoję „kažko labai stipraus“.

„Ant suolo buvo pora – vyresnis vyras ir jaunesnė moteris. Ji buvo į jį atsišliejusi. Atrodė, kad ji galbūt nualpusi“, – pasakojo F.Church.

„Jo rankos kažkaip keistai judėjo. Jis žvelgė į dangų“, – pridūrė moteris.

Sveikatos apsaugos institucija „Public Health England“ (PHE) savo pranešime nurodė turinti tik ribotos informacijos apie pacientus, bet „neatrodo, kad kyla koks nors tolesnis betarpiškas pavojus visuomenės sveikatai“.

„PHE duomenimis, paveiktųjų medžiagomis užterštumas buvo pašalintas“, – pridūrė agentūra.

Kremlius kaltinimus neigia

Kremlius antradienį pareiškė neturįs jokios informacijos apie S.Skripalį ištikusios tragedijos priežastis.

Tai sakė Kremliaus atstovas spaudai Dmitrijus Peskovas, komentuodamas žiniasklaidos pranešimus, kad Sergejus Skripalis galėjo būti apnuodytas nežinoma nuodinga medžiaga.

D.Peskovas: „Dabar matome panašią tragišką situaciją. Visgi mes neturime informacijos, dėl ko tai galėjo nutikti, kuo užsiėmė šis žmogus, su kuo tai galėtų būti susiję. Todėl tiesiog negaliu nieko komentuoti.“

„Dabar matome panašią tragišką situaciją. Visgi mes neturime informacijos, dėl ko tai galėjo nutikti, kuo užsiėmė šis žmogus, su kuo tai galėtų būti susiję. Todėl tiesiog negaliu nieko komentuoti“, – sakė D.Peskovas, žurnalistų paprašytas pakomentuoti tai, kas nutiko Jungtinėje Karalystėje prieglobstį gavusiam buvusiam Rusijos karinės žvalgybos agentūros GRU darbuotojui S.Skripaliui.

„Negaliu pateikti jums kažkokios reakcijos, nes neturime jokios informacijos. Žinote, kaip jis atsidūrė Vakaruose, dėl kokių veiksmų ir sprendimų. Nekartosiu to“, – pridūrė Vladimiro Putino atstovas spaudai.

D.Peskovas taip pat nurodė, kad Rusija negavo jokių kreipimųsi dėl bendradarbiavimo atliekant su S.Skripaliu susijusio incidento tyrimą, tačiau, pasak jo, Maskva visuomet yra pasirengusi sąveikai.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./V.Putinas kreipėsi į dešimtis tūkstančių gerbėjų Maskvos Lužnikų stadione
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./V.Putinas kreipėsi į dešimtis tūkstančių gerbėjų Maskvos Lužnikų stadione

„Niekas su tokiu prašumu į mus nesikreipė, palūkėkime. Maskva visuomet atvira sąveikai“, – sakė jis žurnalistams, paklaustas, ar Maskva prisidėtų prie su S. Skripaliu susijusio incidento tyrimo.

Kremliaus atstovas taip pat sakė neturįs informacijos, ar Rusijoje bus iškelta baudžiamoji byla dėl pasikėsinimo į S.Skripalį kaip užsienyje esantį Rusijos pilietį.

„Tiesiog to nežinau, todėl negaliu atsakyti į šį klausimą“, – nurodė jis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius