-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Apžvalgininkai apie A.Merkel kadenciją: nuo krizės prie krizės

Pirmadienį – lygiai metai, kai Angela Merkel perrinkta ketvirtajai ir, ko gero, jau paskutinei Vokietijos kanclerės kadencijai. „Nuo krizės prie krizės“, – taip šiuos metus apibūdina apžvalgininkai, kurie taip pat pabrėžia, kad tai buvo metai, kai ne vien kraštutinė dešinioji „Alternatyva Vokietijai“, bet ir koalicijos sąjungininkai drebino politikos sceną.
Dalia Grybauskaitė, Angela Merkel
Angela Merkel / Luko Balandžio / 15min nuotr.

Ji tebėra populiariausia šalies politikė, nors „Didžioji koalicija“ trapi, susiskaldžiusi ir gimė po pusmečio sudėtingų derybų.

Imigracija – A.Merkel sprendimas atverti duris daugiau nei milijonui pabėgėlių – atvedė į didžiąją politiką kraštutinę „Alternatyvą Vokietijai“ ir toliau purto politinę areną. Tačiau smūgių netrūko ir iš sąjungininkų pusės.

Vidaus reikalų ministerijai vadovaujantis Horstas Seehoferis vos nesugriovė vyriausybės, kai pateikė ultimatumą neįsileisti nė vieno migranto Vokietijos ir Austrijos pasienyje. Kanclerei pavyko sutarti su Europos Sąjungos partnerėmis dėl migrantų gražinimo, bet ši krizė parodė, kokia trapi jos padėtis.

Taika koalicijoje truko neilgai – Chemnitzo mieste įsiplieskė protestai prieš imigrantus po to, kai du buvo apkaltinti nudūrę vietos gyventoją. Čia atsigavo H.Seehoferis, imigraciją pavadinęs visų politinių sunkumų motina. O vidaus žvalgybos vadovas Hansas Georgas Maassenas interviu suabejojo, ar Chemnitze mėgėjų nufilmuoti vaizdai, kaip protestuotojai persekioja tamsiaodį vyrą, yra autentiški.

H.G.Maassenas buvo apkaltintas, kad palaiko kraštutinius dešiniuosius, ne tik opozicija, bet koalicijos partneriai socialdemokratai pareikalavo, kad jis trauktųsi iš posto. Vidaus reikalų ministras demonstratyviai palaikė H.G.Maasseną.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Angela Merkel ir Hansas-Georgas Maassenas
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Angela Merkel ir Hansas-Georgas Maassenas

„Ponas H.G.Maassenas perkeliamas į vidaus reikalų ministeriją, į už saugumą atsakingo valstybės sekretoriaus postą. Jis bus atsakingas už tris departamentus – kibernetinio ir informacinio saugumo, federalinės policijos ir visuomenės saugumą“, – sako Vokietijos vidaus reikalų ministras.

Toks ministro sprendimas – atleistą iš vidaus žvalgybos vadovo pareigų H.G.Maasseną skirti į aukštesnes, geriau apmokamas pareigas daug kam nepatiko.

„Mes prarandame pasitikėjimą, todėl pasiūliau poniai A.Merkel ir ponui H.Seehoferiui keisti sprendimą. Visuomenei nepriimtina, kai dėl netinkamo elgesio atleistas vidaus žvalgybos vadovas H.Seehoferis ministerijoje paaukštinamas.

Šis skandalas išėjo į naudą „Alternatyvai Vokietijai“. Jos populiarumas pakilo iki 18 proc., ši partija tapo antra pagal populiarumą po A.Merkel Krikščionių demokratų.

Per rinkimus, vykusius prieš metus, kuriuos „Frankfurter Allgemeine“ pavadino istoriniu posūkio tašku, „Alternatyva Vokietijai“ surinko daugiau nei 12 proc. balsų. Socialdemokratams atsidūrus trečioje vietoje, partijoje vis garsiau skamba klausimai – kiek dar ji gali remti A.Merkel vyriausybę.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius