-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2023 10 06

Apžvalgininkas iš Punsko apie rinkimus Lenkijoje: yra trys scenarijai

Spalio 15-ąją kaimyninėje Lenkijoje vyks Seimo ir Senato rinkimai. Visuomenės pasirinkimas turės milžiniškos įtakos ne tik pokyčiams šalies viduje, visai Europai, bet ir gali paveikti karo eigą Ukrainoje. Politikos apžvalgininkas iš Punsko Tomas Marcinkevičius 15min laidoje pabrėžė, kad šie rinkimai bus labai svarbūs, nes daugelis, ypač opozicijos pusėje, skelbia, kad jie – tai paskutinė proga sustabdyti tokį minkštą, bet vis tvirtėjantį autoritarizmą Lenkijoje.

– Užsienio žiniasklaidoje dabar netrūksta kalbų apie rinkimus Lenkijoje. Pavyzdžiui, leidinys „Politico“ rašo, kad po 8 metų populistų valdymo valstybė yra tiek suskaldžiusi, kad, net nepaisant kas laimės, vis tiek bus sunku sutvarkyti šalyje tvyrantį chaosą. Kaip jūs, būdamas vietinis, vertinate tai, kas kalbama, ką skelbia pati Lenkija – ar tas chaosas ir suskaldymas tikrai yra?

– Nenoriu savęs statyti kaip eksperto, labiau esu apžvalgininkas ir stebėtojas. Tačiau, mano manymu, labai paprastai kalbant, tarp 2010-ųjų ir 2015-ųjų metų – va, 2015 m. vyko rinkimai, kada Jaroslawo Kaczynskio partija atėjo į valdžią – tai tą penkmetį Lenkijoje buvo labai aštriai gilinamas susiskaldymas.

Visų pirma, tuo metu buvo statoma ant vadinamo Smolensko kulto, tai yra buvo labai stipriai stumiama teorija, kad velionis prezidentas Lechas Kaczynskis buvo tyčia nužudytas, ir tai buvo naudojama kaip politinė strategija, rinkiminė strategija, kuri to suskaldymo, tos visuomenės poliarizacijos gal ir nepradėjo, bet labai stipriai pagilino.

„IMAGO“/„Scanpix“/Lenkijos valdančiosios partijos lyderis Jaroslawas Kaczynskis
„IMAGO“/„Scanpix“/Lenkijos valdančiosios partijos lyderis Jaroslawas Kaczynskis

Tada, po 2015-ųjų, ta skaldymo ir valdymo taktika – ji pasiteisino ir buvo visąlaik naudojama. Čia galime kalbėti apie politines strategijas, gal net labiau politines taktikas, nes strategija, sakykime, būtų labiau susijusi su užsienio pozicija, bet vidaus politikoje visą laiką, artėjant krizei ar sunkiam sprendimui politiniam, buvo specialiai sukuriama kažkokios tai apgultos tvirtovės ar susiskaldymo nuotaika. Ir tai būdavo labai gudriai išnaudojama.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius