-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2022 11 17

Lenkijos apžvalgininkas: Vokietijos pozicija yra absurdiška

Beveik nuo pat pradžių virš Rusijos brutalios invazijos į Ukrainą tvyrojo didžiulė nesuvaldomos eskalacijos grėsmė, o antradienį Lenkijoje įvykęs raketos sprogimas šią galimybę dar labiau išryškino. Lenkijos politikos apžvalgininkas Tomaszas Grzywaczewskis komentare 15min teigė, kad NATO valstybės privalo imtis konkrečių žingsnių, kad tokie įvykiai nepasikartotų.
Policijos pareigūnai Pševoduvo kaimo teritorijoje ieško sprogimo įkalčių. Lenkija, 2022 m. Lapkričio 16 d.
Policijos pareigūnai Pševoduvo kaimo teritorijoje ieško sprogimo įkalčių. Lenkija, 2022 m. Lapkričio 16 d. / Gabrielės Navickaitės / 15min nuotr.

Po sprogimo Lenkijos Pševoduvo miestelyje, kur žuvo du žmonės, paaiškėjo, kad tai nebuvo tyčinis ar kitoks Rusijos veiksmas, o veikiausiai nesėkmingo ukrainiečių bandymo numušti paleistą Rusijos raketą pasekmė. Tačiau tuo pat metu tiek Lenkijos, tiek Lietuvos ir kitų šalių lyderiai pabrėžė, kad atsakomybė už šį tragišką įvykį vis tiek guli ant Maskvos pečių.

Lenkija atsisakė inicijuoti diskusijas pagal NATO 4-ąjį straipsnį, kuris numato konsultacijos grėsmės atveju. Tačiau koks po šios trumpos panikos akimirkos lieka NATO ir jos, kaip pagrindinės Ukrainos, kuri gina savo teritoriją nuo Rusijos agresijos, rėmėjos ir finansuotojos, vaidmuo?

Tai, kad Lenkijos prezidentas Andrzejus Duda pareiškė, jog tai buvo „tikriausiai nelaimingas atsitikimas“, kurį sukėlė Ukrainos priešlėktuvinė gynyba, apskritai mažina tikimybę, jog NATO nedelsiant reaguos.

„AFP“/„Scanpix“/Lenkijos prezidentas Andrzejus Duda
„AFP“/„Scanpix“/Lenkijos prezidentas Andrzejus Duda

Tačiau Kyjivas iš karto po sprogimo Lenkijoje pareiškė, kad panašių incidentų galima buvo tikėtis nuo pat plataus masto invazijos pradžios ir Ukraina ne kartą apie tai perspėjo. Galiausiai Ukrainos gynybos ministras Oleksijus Reznikovas dar kartą pakartojo, kad NATO turi uždaryti oro erdvę virš Ukrainos.

Tačiau Vokietija pareiškė, kad toks žingsnis galėtų paskatinti tiesioginę konfrontaciją tarp Rusijos ir NATO, o būtent to labiausiai nori išvengti Aljansas.

Lenkijos politikos apžvalgininkas T.Grzywaczewskis mano, kad tokie Berlyno pareiškimai yra absurdiški.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius