-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

AQAP prisiėmė atsakomybę už išpuolį JAV karinėje bazėje, praneša SITE

Arabijos pusiasalyje veikianti „al Qaeda“ (AQAP) prisiėmė atsakomybę už gruodžio mėnesį JAV karinėje jūrų bazėje įvykdytas šaudynes, kurių metu Saudo Arabijos karininkas nušovė tris jūrininkus, sekmadienį pranešė džihadistų tinklalapius stebinti organizacija SITE.
„Al Qaeda“ grupuotės nariai
„Al Qaeda“ grupuotės nariai / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

„Lyderio Qassimo al-Rimi kalbos garso įraše pranešama, kad Arabijos pusiasalio „al Qaeda“ (AQAP) prisiėmė atsakomybę už 2019 metų gruodžio mėnesį Pensakolos karinio laivyno aviacijos stotyje įvykdytą išpuolį“, – sakoma SITE pranešime.

Prieš nukaunant užpuoliką per gruodžio 6 dieną vykusias šaudynes taip pat buvo sužeisti aštuoni asmenys, įskaitant du šerifo pavaduotojus.

Federalinis tyrimų biuras (FTB) oficialiai užpuoliku įvardijo Saudo Arabijos karališkųjų oro pajėgų leitenantą 21 metų Mohammedą Alshamranį.

SITE teigė, kad prieš išpuolį Mohammedas Alshamrani tviteryje paskelbė trumpą manifestą, kuriame buvo rašoma: „Kovoju prieš blogį, o visa Amerika virto blogio tauta.“

„Nekenčiu jūsų, nes kiekvieną dieną jūs remiate, finansuojate ir vykdote nusikaltimus ne tik prieš musulmonus, bet ir prieš žmoniją“, – parašė M.Alshamrani

Tviterio paskyra, kurioje buvo paskelbtas manifestas, taip pat pasmerkta JAV parama Izraeliui ir pacituotas buvęs „Al Qaeda“ lyderis Osama bin Ladenas, buvo užblokuota.

Saudo Arabijos karalius Salmanas pasmerkė išpuolį kaip „siaubingą nusikaltimą" ir teigė, kad užpuolikas „neatstovauja Saudo Arabijos tautai.“

Floridoje esančioje Pensakolos karinio laivyno aviacijos stotyje nuo 1985 metų vykdomos JAV karinio jūrų laivyno karinės rengimo programos užsieniečiams, kurios pirmiausiai buvo skirtos specialiai Saudo Arabijos studentams, prieš įtraukiant į jas ir kitų šalių atstovų.

Išpuolis sukėlė grėsmę programai, kuri yra labai svarbi JAV ir Saudo Arabijos santykiams ir yra susijusi su milijardų dolerių kariniais pardavimais Saudo Arabijai.

Tarp 5 tūkst. užsienio kariškių, studijuojančių Jungtinėse Valstijose, yra maždaug 850 Saudo Arabijos atstovų.

Visgi praėjusį mėnesį JAV teisingumo departamentas pareiškė, kad po išpuolio tyrimo išsiųs 21 Saudo Arabijos stažuotoją, o generalinis prokuroras Billas Barras pavadino išpuolį „teroro aktu“.

Generalinis prokuroras teigė, kad 21-as M.Alshamrani kolega buvo išsiųsti iš bazės aviacijos mokyklos po to, kai tyrimo metu buvo nustatyta, jog daugelis jų turėjo su džihadistais ir vaikų pornografija susijusios medžiagos.

Nors medžiagos nepakako pradėti baudžiamųjų persekiojimų, B. Barras teigė, kad Rijadas „nusprendė, jog ši medžiaga rodo elgesį, kuris yra nederamas Saudo Arabijos Karališkųjų oro pajėgų ir Karališkojo jūrų pajėgų karininkams“, pridurdamas, kad 21 kadetas buvo pašalintas iš programos.

Generalinis prokuroras pridūrė, kad Saudo Arabijos vyriausybė teigė ketinanti peržiūrėti kiekvieną bylą pagal savo karinio teisingumo ir baudžiamąjį kodeksus.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius