Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Ar brazilų talentas linksmintis užgoš nesklandumus prieš olimpiadą?

Jau keli mėnesiai apie Rio de Žaneiro olimpines žaidynes kalbama beveik vien tik baiminantis, kad jos gali nepavykti. Būgštaujama dėl saugumo, vandens užterštumo, Zikos viruso. Bet ar visa tai nepasimirš vos startavus pirmosioms kovoms, klausia naujienų agentūra AP.
Protestas Rio de Žaneire
Protestas Rio de Žaneire / „Scanpix“/AP nuotr.

Jei viršuje minimų problemų negana, galima minėti ir Rio de Žaneiro valstiją. Jai taip trūksta lėšų, kad atlyginimai viešojo sektoriaus darbuotojams nebemokami jau kelis mėnesius.

„Scanpix“/AP nuotr./Daugėja nuogastavimų dėl Rio de Žaneiro žaidynių sėkmės
„Scanpix“/AP nuotr./Daugėja nuogastavimų dėl Rio de Žaneiro žaidynių sėkmės

Tarp tokių nelaimėlių – ir policininkai. Pikti pareigūnai pastarosiomis dienomis pasitinka turistus oro uoste su plakatais, kurie skelbia: „Sveiki atvykę į pragarą!“

Apie problemas – prieš visas žaidynes

Bet jei galima kliautis istorija, kalbos apie olimpines žaidynes supančias problemas liausis su pirmosiomis sportininkų kovomis. Vos prasideda varžybos, daugelis, jei ne visi, nesklandumai pasitraukia į šešėlį – bent jau olimpiečiams, turistams ir milijonams kovas per televizorių stebinčių žmonių.

„Visą šį negatyvumą galima paaiškinti labai paprastai, – teigia Vakarų universitete Kanadoje Olimpinių studijų centro direktorius Michaelas Heine. – Tai yra sporto žaidynės, bet rašyti apie sportą nėra ką, nes švilpukas dar nenuaidėjo. Tad apie ką, jei ne apie problemas rašyti?“

Panašiai buvo ir prieš Londono olimpines žaidynes 2012-aisiais. Spauda tąsyk skyrė daug dėmesio apie baimę dėl terorizmo ir apie pilietines laisves.

2008 metais, kai olimpiada vyko Pekine, netrūko publikacijų apie autoritarizmą ir Kinijoje ypač užterštą orą. Prieš žaidynes Atėnuose 2004-aisiais mirgėjo abejonės, ar pavyks laiku užbaigti žaidynėms skirtas sales.

Daugeliui brazilų labai nesmagu, kad iš Rio de Žaneiro olimpinių žaidynių daug netgi nesitikima. Jiems tai keista, nes, pavyzdžiui, pasaulio futbolo čempionatas 2014-aisiais šaliai pavyko puikiai.

Daugeliui brazilų labai nesmagu, kad iš Rio de Žaneiro olimpinių žaidynių daug netgi nesitikima.

Vietos žmonės tikina, kad žurnalistai neatsižvelgia į braziliškąjį jeito – gebėjimą linksmai niekur neskubėti ir galiausiai visus nustebinti sėkminga darbų pabaiga.

Be to, piešiamuose niūriuose scenarijuose nelieka vietos sambai, kapueirai (kovos menui, – red.), įspūdingai pakrantei, džiunglėmis padengtiems kalnams, neįtikėtiniems saulėlydžiams ir saulėtekiams, kokteiliams „Caipirinha“, egzotiškiems žuvų ir mėsos patiekalams.

„Tik Brazilijoje vyksta tokia vakarėliai, – tikino 34 metų brazilas Denisas Eduardo. – Galima peikti Braziliją taip, lyg visos kitos olimpiados buvo tobulos, bet visi kartu netrukus linksminsis.“

Įmanoma sulaukti protestų

Aišku, Brazilijos problemos iš tiesų didelės. Didžiausia Pietų Amerikos ekonomika kamuojama skaudžios recesijos, o šalį paralyžiavusi ir politinė krizė – Brazilija tokia susiskaldžiusi, kad per olimpines žaidynes gali kilti išties solidūs protestai.

Kad virš valstybės kabo niūrus debesis, parodys olimpinių žaidynių ceremonija. Startą olimpiadai duos laikinasis prezidentas Michelas Temeras – Dilma Rousseff, kuri tęsiantis apkaltos procesui yra nušalinta nuo pareigų, liks namie.

Be to, Brazilijoje infrastruktūra iš tikrųjų braškanti. Pastatai dažnai tiesiog ima ir sugriūna, o gatvės tokios duobėtos, kad neretai jomis pravažiuoti tiesiog neįmanoma. Elektra ir tekantis vanduo kartais dingsta net turtuolių kvartaluose.

We Are Molicheras nuotr./Elektros laidų chaosas
We Are Molicheras nuotr./Elektros laidų chaosas

Kai praėjusią savaitę australai pasiskundė dėl esą pasibaisėtinų gyvenimo sąlygų olimpiniame kaimelyje, jie iš tiesų patyrė tai, ką kasdien patiria paprasti brazilai.

Su statybų kokybe Brazilijoje dažnai nesivarginama – kai balandį Rio de Žaneire įgriuvo dalis naujo pakrantės dviračių tako ir du žmonės žuvo, niekas pernelyg nesistebėjo.

Takas iškart buvo uždarytas. Tyrimas dar vysta, bet beveik neabejojama, kad statybininkai ir inžinieriai padarė kelias skaudžias klaidas.

Nuo kalvų leidžiasi plėšikai

Tarptautinės olimpinių žaidynių istorikų draugijos prezidentas Davidas Wallechinsky, kuris jau atvyko į Rio de Žaneirą, tvirtina, kad skubotas paskutinių minučių pasiruošimas žaidynėms jam priminė vieną nutikimą Atėnuose 2004-aisiais.

Tada jo žmona ir sūnus, grįždami iš paplūdimio tinklinio varžybų, įstrigo naujai į trasą paleistame metro traukinyje. Atėnuose buvo ypatingai karšta, o traukinio durys tiesiog neveikė.

Reikalu susidomėjusiam D.Wallechinsky graikai tiesiog pasakė: „Traukinį paleidome tik vakar.“

Iš per kalvas nusidriekusių favelų kartais nusileidžia ginkluoti vyrai, kurie taikosi į turistus ir turtingesnius vietos gyventojus.

Tad istorikas dabar klausia: „Ar brazilai tikrina naująsias metro sistemas? Ar viskas patikrinta?“

Daugiausia rūpesčių – dėl saugumo. Recesijos „dėka“ milijonai lūšnynuose gyvenančių brazilų atsidūrė dar sudėtingesnėje situacijoje, o iš per kalvas nusidriekusių favelų kartais nusileidžia ginkluoti vyrai, kurie taikosi į turistus ir turtingesnius vietos gyventojus.

Po teroristinių išpuolių Orlande ir Nicoje Brazilijos pareigūnai pastarosiomis savaitėmis surengė didelę areštų kampaniją – buvo sulaikyta daugiau nei tuzinas vyrų, prisiekusių ištikimybę grupuotei „Islamo valstybei“.

Oro uostuose, prekybos centruose ir turistų gausiai lankomuose objektuose dabar budi automatiniais šautuvais apsiginklavę kariai. Iš viso jų – 85 tūkstančiai, dvigubai daugiau nei buvo Londone.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Reklama
Ekspertės: moterų investavimo rezultatai – geresni, ko reikėtų pasimokyti vyrams
Užsisakykite 15min naujienlaiškius