-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2023 05 14

Intriguojantys rinkimai Turkijoje: ar pagaliau šalies laukia pokyčiai?

Šiemet Turkijai minint Respublikos šimtmetį, šalies prezidento rinkimai nestokoja simbolikos: pagrindiniai oponentai Recepas Tayyipas Erdoganas ir Kemalis Kilicdarogulu reprezentuoja dvi Turkijas. Pirmasis – tik savo interesų paisančią regioninę galybę, pamynusią demokratijos principus, o antrasis – buvusio lyderio Mustafos Kemalio Atatiurko idėjas atgaivinusią demokratiją. Turkijos politikos ekspertai 15min tvirtino, kad vis tik fundamentalių pokyčių tikėtis nereikėtų.
R.T.Erdogano kandidatūrą palaikantys žmonės
R.T.Erdogano kandidatūrą palaikantys žmonės / „AFP“/„Scanpix“

Sekmadienį Turkijoje vykstančiuose prezidento ir parlamento rinkimuose dabartinis šalies lyderis R.T.Erdoganas ir jo Teisingumo ir plėtros partija (AKP) susidurs su dideliu politiniu iššūkiu – apklausos rodo, kad susivienijusi opozicija gali nutraukti du dešimtmečius trukusį R.T.Erdogano valdymą.

Turkijos gyventojų prie balsadėžių laukia nelengvas uždavinys: balsuoti už absoliučią pertvarką sistemos, kurią šalies prezidentas ir jo partija konstravo du dešimtmečius, arba perrinkti R.T.Erdoganą, siekiantį savo administracijoje sutelkti dar didesnę valdžią.

Ilgus metus valstybės vadovo poste praleidęs R.T.Erdoganas formavo šalį pagal savo konservatyvios visuomenės ir ryžtingos regioninės veikėjos viziją, pakeisdamas Turkijos parlamentinę demokratiją prezidentine sistema, kuri labai išplėtė jo galias, ir naudodamasis teismais, kad nuslopintų nesutarimus po nepavykusio 2016 m. bandymo įvykdyti perversmą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius