Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Ar ne laikas turėti prezidentę?

Ar neatėjo laikas Europos Sąjungai (ES) turėti prezidentą, kaip numatyta Lisabonos sutartyje, klausia britų dienraštis „The Financial Times“, siūlydamas rimtą kandidatą.
Vokietijos kanclerė Merkel Davose
Vokietijos kanclerė Merkel Davose / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Dabartinė tvarka, kai kas pusę metų pirmininkavimo ES funkcijas paeiliui perima vis kita valstybė, yra tikras anachronizmas. Taip mano vis daugiau „senosios Europos“ politikų, tarp jų ir britų Leiboristų partijos lyderis Europos Parlamente Glanysas Willmottas. „Tai kažkoks nesusipratimas. Kiekviena vadovybė ateina į parlamentą turėdama savo programą, o ją vykdyti pradeda tik po trijų mėnesių“, – sako jis.

Dabar, kai ES susiduria su milžiniškais sunkumais ir ekonomikos srityje, ir užsienio politikoje, Bendrijai vadovauja vidutinio dydžio nepatyrusi valstybė, nesugebanti net tvarkytis savo šalyje. Taip „The Financial Times“ įvertina Čekijos pirmininkavimą. Todėl kuo greičiau ES turės nuolatinį prezidentą, tuo geriau. Jei Airijos rinkėjai per spalio mėnesį rengiamą referendumą pritars Lisabonos sutarčiai, nauja pareigybė bus sukurta ir prezidentas, skiriamas dviem su puse metų, galės atsirasti jau kitų metų sausį.

„Juo turi tapti žmogus, kurį ne tik gerbtų visos ES narės, bet kuris būtų žinomas ir vertinamas visame pasaulyje. Dar geriau – jei pirmąja ES prezidente taptų moteris iš neseniai demokratizuotos Rytų Vokietijos. Ar yra žmogus, tinkamesnis tapti pirmuoju ES prezidentu, nei Angela Merkel“, – retoriškai klausia britų dienraštis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius