-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

Ar prasidės karas tarp Donaldo Trumpo ir JAV žvalgybos tarnybų?

Donaldas Trumpas neabejoja: Centrinės žvalgybos valdybos (CŽV) išvada, kad Rusija padėjo laimėti JAV prezidento rinkimus prieš Hillary Clinton, yra nesąmonė. Kaip rašo „The Wall Street Journal“, panašu, kad Amerikoje pakvipo tikru karu tarp išrinktojo prezidento ir šalies nacionalinio saugumo aparato.
Donaldas Trumpas
Donaldas Trumpas / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Nors JAV žvalgybos tarnybos ir vis daugiau įstatymų leidėjų teigia norintys, kad įtarimai dėl Rusijos vaidmens būtų visapusiškai ištirti, D.Trumpas interviu „Fox News“ sekmadienį pareiškė netikintis, kad būtent Maskva dirigavo kibernetinėms atakoms per prezidento rinkimų kampaniją.

„Manau, kad tai nesąmonė“, – teigė D.Trumpas, o jo komanda dar anksčiau užsipuolė CŽV, kuri 2002 metais suklydo nustatydama, kad Irakas vysto masinio naikinimo ginklų programą. Suprask, šia tarnyba nebegalima pasitikėti.

Tačiau žvalgybininkai netyli. Nors ir anoniminiai, bet jų pareiškimai buvo vienas retų atvejų, kai sukritikuojamas išrinktas JAV pareigūnas, šiuo atveju – prezidentas.

Ragina ištirti Rusijos veiksmus

„Nerimą kelia tai, kad į duomenis apie Rusijos veiksmus per rinkimus numojama ranka kaip į klastotę ar politinius žaidimus. Noras ignoruoti tokią informaciją kertasi su visu tuo, kas yra šventa nacionalinio saugumo profesionalams, kurie dieną naktį dirba saugodami šią šalį“, – raštu stebėjosi vienas Amerikos žvalgybos pareigūnas.

JAV žvalgybos tarnybos labai jau retai viešai nesutaria su JAV prezidentu tais atvejais, kai reikia vertinti strateginio amerikiečių priešininko veiksmus. Nors, pavyzdžiui, dėl Irako ir masinio naikinimo ginklų nesutarimų būta, jie nebuvo vieši.

O prieš D.Trumpą dabar stoja ir abiejų didžiųjų politinių partijų atstovai. Jie sekmadienį žadėjo padaryti viską, kad Rusijos vaidmuo JAV prezidento rinkimų kampanijoje būtų ištirtas.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Johnas McCainas
AFP/„Scanpix“ nuotr./Johnas McCainas

„Naujausi pranešimai apie Rusijos kišimąsi į mūsų rinkimus turėtų jaudinti kiekvieną amerikietį“, – bendrame pareiškime paskelbė Senato ginkluotųjų pajėgų komiteto pirmininkas respublikonas Johnas McCainas ir aukščiausio rango komiteto demokratas Jackas Reedas.

Prie jų vėliau prisijungė ir būsimasis Senato demokratų mažumos lyderis Charlesas Schumeris bei respublikonas senatorius Lindsey Grahamas.

Visa ši ketveriukė kartu paragino paviešinti daugiau informacijos apie „pastarojo meto kibernetines atakas, kurios labai rimtai paveikė mūsų laisvą visuomenę“.

„Tai negali tapti partiniu reikalu. Statymai mūsų šaliai pernelyg dideli“, – sakoma bendrame pareiškime.

Senatoriai pažadėjo nepaisydami priklausomybės partijoms siekti šių incidentų ištyrimo. Savo ruožtu aukšto rango demokratas iš Atstovų Rūmų Žvalgybos komiteto Adamas Schiffas sakė, kad minimos kibernetinės atakos tikrai buvo rusų darbas.

Kiti respublikonai sakė, jog įrodymai neparemia išvadų, kad Rusijos kišimosi tikslas buvo padėti D.Trumpui.

„Tai nebuvo Kinija. Tai nebuvo koks nors 400 svarų (181 kg) vaikinas Naujajame Džersyje ir niekas kitas, – sakė A.Schiffas, pašiepdamas panašius D.Trumpo komentarus. – Tai buvo rusai.“

D.Trumpo noras ignoruoti žvalgybininkų „neįveikiamus įrodymus daro ypatingą žalą“, sakė jis.

Antra vertus, kiti respublikonai sakė, jog įrodymai neparemia išvadų, kad Rusijos kišimosi tikslas buvo padėti D.Trumpui.

Atstovų rūmų Žvalgybos komiteto pirmininkas, respublikonas Devinas Nunesas pareiškė, kad įstatymų leidėjams nebuvo pateikta pakankamai Rusijos kaltės ir veikimo D.Trumpo naudai įrodymų: „Nėra jokių įrodymų, kad rusai bandė padėti D.Trumpui.“

Daugiausia respublikonai, žinoma, tyli. Kaip pastebi „The Washington Post“, jie tikriausiai norėtų išvengti didelio tyrimo dėl Rusijos veiksmų, juolab kad pats D.Trumpas iš CŽV išvadų juokiasi. Jie turbūt mažiausiai nori viešo ginčo su išrinktuoju prezidentu dar prieš jo inauguraciją.

CŽV išvados

JAV žvalgyba jau anksčiau susiejo Rusiją su demokratų rinkimų kampanijai pakenkusiu elektroninių laiškų iš šios partijos kandidatės H.Clinton stovyklos nutekinimu, bet laikė tai plataus masto bandymu pakirsti pasitikėjimą JAV politiniu procesu.

Tačiau penktadienį laikraštis „The Washington Post“ pranešė, jog vėliau CŽV padarė išvadą, kad šių kibernetinių įsilaužimų tikslas buvo padėti D.Trumpui laimėti rinkimus.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Donaldas Trumpas
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Donaldas Trumpas

Laikraštis „The New York Times“ citavo administracijos aukšto rango pareigūnus, sakiusius, jog esama „didelio įsitikinimo“, kad rusai įsilaužė ir į Demokratų partijos, ir į Respublikonų partijos nacionalinius komitetus, bet per „WikiLeaks“ nutekino tik H.Clinton nepalankius dokumentus.

Respublikonų Nacionalinio komiteto pirmininkas ir būsimasis D.Trumpo Baltųjų rūmų administracijos vadovas Reince'as Priebusas sakė, jog FTB atliko tyrimą ir Nacionaliniam komitetui pasakė, kad į jo kompiuterius nebuvo įsilaužta.

D.Trumpas: „Niekas iš tikrųjų nežino. Jie nenutuokia, ar tai Rusija, ar Kinija, ar kažkas. Tai galėtų būti kažkas, kažkur sėdintis lovoje. Jie nenutuokia.“

„WikiLeaks“ įkūrėjas Julianas Assange'as neigė ryšius su Rusijos vyriausybe.

D.Trumpas atmetė šiuos žvalgybos pranešimus ir tvirtino, jog žvalgybos agentūrose esama „didelės painiavos“ šiuo klausimu.

„Niekas iš tikrųjų nežino, – sakė jis. – Jie nenutuokia, ar tai Rusija, ar Kinija, ar kažkas. Tai galėtų būti kažkas, kažkur sėdintis lovoje. Jie nenutuokia.“

D.Trumpas užsiminė nelabai pasitikintis JAV žvalgybos agentūromis ir nurodė, kad perėmęs prezidento postą jas sutvarkys.

„Ateis kitokie žmonės, nes mes turime savo žmones, jie turi savo žmones“, – sakė jis.

Po pergalės rinkimuose D.Trumpas vengė JAV žvalgybos bendruomenės ir jos kasdienio informavimo apie grėsmes pasaulyje.

„Klausysiuosi, kai man reikės, – sakė jis. – Žinot, aš nuovokus žmogus. Man nereikia kartoti to paties dalyko ir tų pačių žodžių kiekvieną mielą dieną ateinančius aštuonerius metus.“

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius