Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Ar vėl atsivers Šengeno erdvė ir kaip tai padaryti?

Europoje kuriantis „keliavimo burbulams“ ir šalims skubant sudaryti dvišalius susitarimus dėl laisvo asmenų judėjimo, visiškas Šengeno erdvės atkūrimas gali užtrukti kelis mėnesius.
Uždaryta siena
Uždaryta siena / „Scanpix“ nuotr.

Laisvą judėjimą leidžianti Šengeno erdvė, kurią sudaro 22 Europos Sąjungos (ES) valstybės, taip pat Norvegija, Islandija, Šveicarija ir Lichtenšteinas, patyrė didelį smūgį. kai dauguma šalių narių atnaujino patikrą pasienyje siekiant sustabdyti koronaviruso plitimą, rašo „Politico“.

Šengeno sutarties taisyklės leidžia tai padaryti, jei šalims kyla rimta grėsmė „viešajai tvarkai ar vidaus politikai“, tačiau nėra jokių nurodymų, kaip sugrįžti į senąją tvarką.

Europos Komisija (EK) šį klausimą bando išspręsti trečiadienį priimtu priemonių paketu, kuriame pateikiamos gairės, kaip atverti vidines sienas ir panaikinti kelionių ribojimus.

Tai – itin jautrus klausimas Graikijai, Italijai ir Ispanijai, kurių ekonomikų išgyvenimas itin priklauso nuo to, ar pavyks atgaivinti turizmą.

EK pristatė dviejų žingsnių strategiją. Pirmasis žingsnis – kai šalys, kuriose, pagal Europos ligų prevencijos ir kontrolės centro (ECDC) vertinimus, epidemiologinė situacija yra panaši, galėtų atnaujinti judėjimą viena iš kitos, tačiau tuo atveju, jei ir toliau laikytų socialinio atstumo ribojimų.

Remiantis šiuo požiūriu, Graikijai būtų sudėtinga įsileisti britų turistus, kadangi COVID-19 gerokai smarkiau paveikė Jungtinę Karalystę (JK) nei šią pietų valstybę, rašo „Politico“.

Tik antrojoje fazėje būtų leista atnaujinti laisvą judėjimą visoje Šengeno erdvėje ir už jos ribų.

Šiuo metu erdvė yra vienašalių sienos uždarymų, dvišalių turizmo susitarimų ir laisvo judėjimo burbulų raizginys.

„Bendroje rinkoje dėl laisvo asmenų ir prekių judėjimo yra daug fragmentacijos“, – „Politico“ sakė vidaus rinkos komiteto Europos Parlamente (EP) pirmininkė Petra De Sutter.

Pasak jos, atkurti funkcionuojančią Šengeno erdvę nebus lengva, nes „esame ant įtampos tarp ES ir šalių narių kompetencijos ribos“.

Kuriami „keliavimo burbulai“

Vienas laisvo judėjimo burbulo pavyzdys – Baltijos valstybės. Nuo penktadienio šių šalių piliečiai ir gyventojai gali keliauti iš vienos valstybės į kitą be 14-os dienų karantino prievolės. Iš kitų šalių grįžtantiems asmenims reikės saviizoliuotis.

TAIP PAT SKAITYKITE: Atsiveria Latvija, Estija, grįžta skrydžiai: ką reikia žinoti

Prie šio „burbulo“ gali prisidėti Lenkija ir Suomija.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Patikra Lietuvos-Latvijos pasienyje
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Patikra Lietuvos-Latvijos pasienyje

Sekmadienį JK premjeras Borisas Johnsonas ir Prancūzijos prezidentas Emmanuelis Macronas bendru pranešimu paskelbė, kad tarp šių šalių keliaujantiems asmenims taip pat nereikės privalomo karantino. Vis dėlto, tai nebuvo patvirtinta pirmadienį pasirodžiusioje JK išėjimo iš karantino strategijoje.

EK antradienį sakė besitikinti, kad JK „pritaikys panašias išimtis atvykstantiems iš šalių narių, kuriose yra panaši epidemiologinė situacija, pavyzdžiui, Prancūzijos“.

Esą pagal ES teisę būtų neteisėta diskriminuoti pagal pilietybę. Vis dėlto, gali būti įmanoma diskriminuoti pagal gyvenamąją vietą, jei remiamasi epidemiologinės situacijos vertinimu, rašo „Politico“.

Belgijos ribojimai dėl sienos kirtimo dėl „nebūtinų“ priežasčių ėmė kelti erzelį. Beniliukso parlamentas, kurį sudaro įstatymų leidėjai iš Belgijos, Nyderlandų ir Liuksemburgo, rengia pasiūlymą, kuris leistų atverti sienas tarp šių trijų šalių.

„Sumanūs sprendimai“

EK prezidentė Ursula von der Leyen dar rugpjūtį sakė, kad europiečiai ras „sumanių sprendimų“, jog galėtų šią vasarą atostogauti užsienyje.

„Scanpix“/AP nuotr./Ursula von der Leyen
„Scanpix“/AP nuotr./Ursula von der Leyen

Graikija paskelbė svarstanti įsileisti turistus, kurie prieš kelionę bus patikrinti dėl koronaviruso. „Jie galės patekti į lėktuvą tik su neigiamu (COVID-19) testo arba teigiamu antikūnų testo rezultatu“, – praeitą savaitę CNN sakė šalies premjeras Kyriakos Mitsotaki.

TAIP PAT SKAITYKITE: Graikija paskelbė 9 taisykles turistams, viešbučiams ir oro linijoms

Vis dėlto, šių testų patikimumas nėra visiškai aiškus, kaip ir tai, ar persirgus koronavirusu įgyjamas imunitetas. Tiek Pasaulio sveikatos organizacija (PSO), tiek ECDC pasisako prieš tokį būdą, rašo „Politico“.

Populiarios turizmo kryptis tikisi sudaryti susitarimus su šalimis, kurias laiko mažos rizikos koronaviruso atžvilgiu.

Kroatijos turizmo ministras Garis Cappellis vietos žiniasklaida pranešė, kad tariamasi su Čekija dėl oro koridoriaus, leidžiančio čekams atostogauti šioje šalyje, atidarymo.

Kroatija sakė norinti įvesti visai ES galiojantį kelionių protokolą su „abipusiai harmonizuotomis reguliacijomis, tuo pat metu leidžiantį kiekvienai šaliai prisitaikyti priklausomai nuo situacijos jos sienų viduje“.

„Scanpix“/„SIPA“ nuotr./Restoranas Prahoje sušvelninus karantiną
„Scanpix“/„SIPA“ nuotr./Restoranas Prahoje sušvelninus karantiną

Austrijos turizmo ministrė Elisabeth Köstinger balandį sakė, kad šalis mielai priimtų vokiečius atostogoms.

Portugalijos premjeras Antonio Costa sakė, kad nacionalinis ir tarptautinis turizmas turėtų būti atkurtas nuo liepos. Tačiau ligi šiol uždaryta siena su Ispanija, kurioje nustatyta daugiau nei 27 tūkst. su COVID-19 siejamų mirčių, rašo „Politico“.

Situacijos sudėtingumas sveikatos, teisės ir politiniu požiūriu greitai nebus išspręstas.

„Tai – labai sudėtinga užduotis. Šalys narės nekoordinuotai įsivedė skirtingas priemones. Šių skirtingų nacionalinių ribojimų panaikinimas užtruks“, – praeitą savaitę sakė vidaus reikalų eurokomisarė Ylva Johansson.

Pasak ES pareigūno, visiškas Šengeno erdvės atkūrimas užtruks kelis mėnesius, o ne savaites.

„Turime atlikti daug politinio darbo siekiant žmones įtikinti atvirų sienų nauda ir bendra rinka, kuri funkcionuoja pilnai, o ne fragmentuotai“, – sakė europarlamentarė Petra De Sutter.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius