Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Arabų Lyga balsuos dėl sankcijų Sirijai

Arabų Lyga sekmadienį turi balsuoti dėl griežtų sankcijų Sirijai, o Damaskas savo ruožtu šį žingsnį pavadino arabų solidarumo išdavimu.
Basharas al Assadas
Basharas al Assadas / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Tarptautinė bendrija vis labiau spaudžia Siriją nutraukti kruvinas sukilimo prieš prezidentą Basharą al Assadą slopinimo priemones, kurios, kaip nurodo Jungtinės Tautos (JT), nuo kovo mėnesio jau pareikalavo daugiau kaip 3,5 tūkst. žmonių gyvybių. Europos Sąjunga (ES) ir Jungtinės Valstijos keliais etapais jau įvedė sankcijas B.al Assadui ir jo režimui, tarp jų – draudimą importuoti Sirijos naftą.

22 valstybes vienijanti Arabų Lyga sekmadienį balsuos dėl to, ar taikyti savo pačios sankcijas, tarp kurių gali būti bendradarbiavimo su Sirijos centriniu banku sustabdymas ir skrydžių į šią šalį nutraukimas. Jeigu Arabų Lyga ims taikyti šias sankcijas, tai būtų didžiulis smūgis režimui, laikančiam save svarbiu arabų nacionalizmo centru.

Sirijos valstybinis laikraštis „al Thawra“ sekmadienį pirmajame puslapyje skelbia, jog Arabų Lyga ragina imtis „ekonominių ir komercinių sankcijų prieš Sirijos žmones“.

Tokios priemonės „neturi precedento ir prieštarauja arabų bendradarbiavimo taisyklėms“, pažymi laikraštis.

Nuo pat sukilimo pradžios režimas dėl kraujo liejimo kaltina ginkluotas gaujas, esą vykdančias užsienio sąmokslą.

Neaišku, ar arabų sankcijos privers Sirijos režimą nutraukti smurtą, kuris savaitė po savaitės pareikalauja dešimčių gyvybių. Daug kas nuogąstauja, kad šis smurtas stumia šalį pilietinio karo link.

Iki pastarojo meto daugiausia žmonių žūdavo dėl saugumo pajėgų šaudymo į iš esmės taikius protestus.

Tačiau dabar daugėja pranešimų apie armijos dezertyrus ir ginkluotus civilius asmenis, kurie kovoja su B.al Assado pajėgomis.

Kai kas mano, kad toks įvykių eigos posūkis yra naudingas tik režimui, nes suteikia vyriausybinėms pajėgoms pretekstą slopinti sukilimą triuškinama jėga.

Sekmadienį aktyvistai pranešė apie įnirtingus susirėmimus Homso mieste centriniame Sirijos regione, kuriuose susirėmė kariai ir armijos dezertyrai.

Daugelį atakų prieš Sirijos saugumo pajėgas, kaip manoma, įvykdo armijos dezertyrų grupė „Laisvosios Sirijos armija“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius